© Herman. io / Pexels
ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ

Ζούμε σε έναν όχι και τόσο υπέροχο πλαστικό κόσμο. Στην Ελλάδα, σχεδόν 11.500 τόνοι πλαστικών καταλήγουν σε παραλίες και στις ελληνικές θάλασσες κάθε χρόνο! Την ίδια στιγμή η Μεσόγειος είναι μια από τις πιο επιβαρυμένες θαλάσσιες περιοχές, κατακτώντας τον τίτλο της «πλαστικής σούπας». 

Το ‘Υιοθέτησε μια παραλία’ δεν αποτελεί μια μεμονωμένη δράση καθαρισμού παραλίας. Η καινοτομία του έγκειται στο ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα παρακολούθησης της παράκτιας ρύπανσης σε εθνικό επίπεδο και καταγραφής των σχετικών δεδομένων, σύμφωνα με έγκριτα επιστημονικά πρωτόκολλα. Αποτελεί ένα πανελλαδικό πρόγραμμα ‘επιστήμης των πολιτών’ (citizen science), καθώς η υλοποίησή του στηρίζεται στην πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών. 

Ποιοι μπορούν να ‘υιοθετήσουν’ μια παραλία;

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ομάδες πολιτών, οργανώσεις, σχολεία, συλλόγους αλλά και εταιρείες. Το μόνο που ζητάμε από κάθε ομάδα θέλει να “υιοθετήσει” μία παραλία είναι να την αγαπήσει, αλλά και να δεσμευτεί για επιστροφή σε αυτήν τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. 

Η κάθε ομάδα είναι υπεύθυνη για τον καθαρισμό της παραλίας, αλλά κυρίως εκπαιδεύεται από στελέχη του WWF Ελλάς στη διαδικασία παρακολούθησης και ολοκληρωμένης καταγραφής των απορριμμάτων που συλλέγονται. Η δράση επαναλαμβάνεται περιοδικά δύο έως τέσσερις φορές τον χρόνο και τα δεδομένα καταχωρούνται στην ιστοσελίδα του προγράμματος, ώστε να είναι διαθέσιμα προς όλους, ενώ αποστέλλονται προς ερευνητικούς φορείς και στις αρμόδιες αρχές που παρακολουθούν τα επίπεδα θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά.


NEWSLETTER