Ξενοδοχείο Μελισσών

Δημοσιεύτηκε στις April, 23 2020

Όσο εμείς είμαστε μέσα, η φύση έξω ‘καθαρίζει’.

Και επειδή είναι άνοιξη, ανθίζει και πολλαπλασιάζεται. Η βιοποικιλότητα, η ποικιλία δηλαδή της ζωής του πλανήτη μας, ξυπνάει και ομορφαίνει τη φύση γύρω μας. Αλλά κυρίως τη βοηθάει να είναι υγιής.

Αν θέλετε να βοηθήσετε τον πλανήτη άρα και όλους μας να είμαστε υγιείς, μπορείτε να βοηθήσετε τη βιοποικιλότητα γύρω σας να αυξηθεί.

Πώς θα το κάνετε αυτό; Βοηθώντας τα πιο μικροσκοπικά μέλη της, τα έντομα να βρουν ένα σπίτι, ένα καταφύγιο. Μ’ αυτό τον τρόπο θα έχετε βοηθήσει στις δύο πιο βασικές ‘εργασίες’ για να υπάρχουμε εμείς και όλη η ζωή στον πλανήτη που κάνουν τα έντομα: η μία είναι ο πολλαπλασιασμός των φυτών, που κάποια από αυτά είναι τα φρούτα μας και τα λαχανικά μας, βοηθώντας δηλαδή στην επικονίαση. Και η άλλη η διάλυση των υπολειμμάτων των φυτών και των τροφών στο χώμα, κάνοντάς το υγιές και πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες για τα φυτά.

Τα έντομα είναι πάρα πολλά. Υπολογίζεται ότι σε έναν απλό κήπο υπάρχουν περισσότερα από 2000 διαφορετικά είδη εντόμων. Για να έρθουν κοντά μας, αρκεί να τους το επιτρέψουμε. Για να γίνει αυτό θα πρέπει, να μην τα φοβόμαστε και να τα βοηθήσουμε να βρουν καταφύγιο. Μπορεί έτσι να μας επισκεφτούν μέλισσες, σφήκες, πεταλούδες, μπάμπουρες και άλλα σκαθάρια, πασχαλίτσες, μυριόποδα, ψαλίδες και πολλά άλλα.

Ένα καταφύγιο-σπίτι των εντόμων θα πρέπει να έχει τρύπες, κενούς χώρους αλλά και επιφάνειες για να συρθούν. Θα πρέπει να είναι από φυσικά υλικά, όπως καλάμια, κλαδιά, ξερά φύλλα, βρύα και λειχήνες, φλούδες από κορμούς φυτών, ξερά χόρτα, κουκουνάρια. Κάνοντας μία μικρή βόλτα στην κοντινή μας φύση μπορεί να βρούμε κάτι από αυτά, αν δεν έχουμε ήδη στο σπίτι, στην αυλή ή τον κήπο. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανακυκλώσιμα χάρτινα υλικά, όπως το εσωτερικό ρολό από χαρτί τουαλέτας, χάρτινες αυγοθήκες , χαρτόνια οντουλέ που θα τα διπλώσουμε μεταξύ τους για να δημιουργήσουμε τρύπες. Και βέβαια κονσέρβες ή χάρτινα κουτιά πχ από γάλα, για να μπουν μέσα όλα αυτά τα υλικά. Τέλος ακόμα και τούβλα θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν κάποια έντομα.

Οι φωλιές μπορούν να τοποθετηθούν σε κήπο ή σε εξωτερικό χώρο την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Μπορούν να μπουν σε μία θέση που να τη βλέπει ο ήλιος, δηλαδή με προσανατολισμό προς το νότο αν πρόκειται για μέλισσες, ή περισσότερο σκιερή αν πρόκειται για έντομα που θέλουν υγρασία. Κατεβάστε τις οδηγίες κατασκευής ξενοδοχείου μελισσών για να σας βοηθήσει στη δραστηριότητα. Και στείλτε μας φωτογραφικό υλικό της κατασκευής σας.