© WWF
ΓΙΝΕ ΤΩΡΑ ΑΣΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Είμαστε στη μέση της φετινής αντιπυρικής περιόδου και δυστυχώς για ακόμα μια φορά γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, ζώντας όμως και τη χειρότερη ίσως οικολογική καταστροφή που έχει ζήσει η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες: την πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς που επί 8 μέρες έκαψε περισσότερα από 34.000 στρέμματα παρθένου δάσους και απείλησε τα μοναδικά αρπακτικά της περιοχής 

Πότε θα καταλάβει επιτέλους η Κυβέρνηση ότι χωρίς πρόληψη δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική προστασία των δασών μας και ούτε καν αποτελεσματική καταστολή; Και η ορθή πρόληψη, ο αποτελεσματικός συντονισμός, η σωστή διάθεση των πόρων και η αλλαγή κουλτούρας του συστήματος δεν είναι ένα «αίτημα του χειμώνα» αλλά μια διαρκής και επείγουσα ανάγκη!

Ζήτα από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να δεσμευτεί τώρα για την ενίσχυση της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών στην πράξη, ώστε η φετινή αντιπυρική περίοδος, να μη «σημαδευτεί» και από άλλες τόσο καταστροφικές πυρκαγιές όπως αυτή που βιώσαμε με οδυνηρό τρόπο για τόσες μέρες στη Δαδιά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Τα στοιχεία της πενταετίας 2016-2020 δείχνουν ότι στην Ελλάδα το 84% των πόρων για τις δασικές πυρκαγιές κατευθύνονται στην καταστολή και μόνο το 16% στην πρόληψη.

Αποτελεί άμεση ανάγκη μια ριζική αλλαγή της κουλτούρας του συστήματος δασοπυροπροστασίας, ειδικά υπό τις συνθήκες που διαμορφώνει η κλιματική κρίση στη χώρα μας και σε όλη τη Μεσόγειο.

Τι σημαίνει πρόληψη στην πράξη

Η ενίσχυση της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών αφορά τόσο την κατανομή των διαθέσιμων πόρων, όσο και την ορθή αξιοποίησή τους, στο επίπεδο του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού. Είναι απαραίτητη για τη μείωση της πιθανότητας εκδήλωσης πυρκαγιών όπως και τον έλεγχο της εξάπλωσης και τον περιορισμό των καταστροφών κάθε εκδηλούμενης πυρκαγιάς.  

Για αυτό ζήτα από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να δεσμευτεί για:

  1. Κατάρτιση ενός μακροχρόνιου Εθνικού Σχεδίου Αντιπυρικής Προστασίας με σαφή προληπτικό προσανατολισμό και ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας.
  2. Ολοκληρωμένη ανάλυση των αιτιών των δασικών πυρκαγιών που θα επιτρέψει την εφαρμογή στοχευμένων και πιο αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
  3. Πλήρη ενεργοποίηση του συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, με την εφαρμογή του σχετικού νόμου που αν και έχει ψηφιστεί εδώ και δύο χρόνια, παραμένει ανεφάρμοστος. 
  4. Ενίσχυση της διαφάνειας και της πρόσβασης των πολιτών σε πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοδότηση δράσεων για την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών.
  5. Κλιματικά ανθεκτικό χωρικό σχεδιασμό, με κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, και άμεση ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.
  6. Εθνική μακροχρόνια εκστρατεία ενημέρωσης και εκπαίδευσης του γενικού πληθυσμού για την πρόληψη πυρκαγιών (και εκτός αντιπυρικής περιόδου).

Το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η άμεση εξισορρόπηση στην κατανομή πόρων μεταξύ καταστολής και πρόληψης, με έμφαση στην πρόληψη, στη δασική διαχείριση και στην ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας σε προσωπικό και μέσα.

Ένωσε τη φωνή σου με τη δική μας και απαίτησε από την κυβέρνηση ριζικές αλλαγές τώρα!