© D Thory / Pixabay
ΠΕΣ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

Ο μύθος του πετρελαίου

60.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θάλασσας στο Ιόνιο και την Κρήτη και 17.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης σε Ήπειρο, Δυτική Στερεά Ελλάδα και Δυτική Πελοπόννησο έχουν ήδη παραχωρηθεί σε ξένες και ελληνικές πετρελαϊκές επιχειρήσεις για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον, καθώς πετρελαϊκή βιομηχανία και πολιτικοί άρχοντες μας υπόσχονται έναν μύθο οικονομικής ευημερίας.

Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Όχι μόνο υπερεκτιμούνται σημαντικά τα όποια αβέβαια κέρδη, άλλα και υποτιμάται συστηματικά το πραγματικό κόστος του πετρελαίου. Σύμφωνα με μελέτη του WWF, οι συνέπειες ενός σοβαρού ατυχήματος σε νευραλγικούς για την εθνική οικονομία τομείς, όπως είναι ο τουρισμός και η αλιεία, θα είναι καταστροφικές.

WWF

Ο τουρισμός, η αλιεία και οι τοπικές κοινωνίες θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Ένα σοβαρό περιστατικό πετρελαϊκής ρύπανσης θα επέφερε ολέθριες επιπτώσεις για δεκαετίες στην τουριστική βιομηχανία (ζημία ύψους 5 δισ. ευρώ) και την αλιευτική δραστηριότητα του Ιονίου, της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης, κοστίζοντας στην εθνική οικονομία έως και 7,74 δισ. ευρώ με ονομαστικούς όρους (5,3 δισ. ευρώ σε παρούσα αξία), σύμφωνα με την έκθεση "Το Πραγματικό Κόστος του Πετρελαίου" της eftec για λογαριασμό του WWF.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των επιπτώσεων σε τουρισμό και αλιεία, ελλείψει διαθέσιμων στοιχείων, στη μελέτη δεν συνυπολογίζεται το κόστος της ζημιάς σε άλλες οικοσυστημικές υπηρεσίες που επηρεάζονται άμεσα από ένα περιστατικό ρύπανσης, όπως η παροχή φυσικών προϊόντων και τα πνευματικά και ψυχολογικά οφέλη από σχετιζόμενες με τη θάλασσα δραστηριότητες.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑΣ

Θα χαθουν 45.000 θεσεις εργασιας

Σχεδόν 45.000 θέσεις εργασίας που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με τον τουρισμό θα χάνονταν από ένα σοβαρό περιστατικό διαρροής/ρύπανσης στην Κρήτη και σχεδόν 25.000 θέσεις εργασίας από ένα αντίστοιχο περιστατικό στο Ιόνιο.

Το κοστος θα φτασει τα 5,3 δις

Το κόστος από πολλαπλά περιστατικά διαρροής στη χώρα θα φτάσει έως και τα 5,3 δισ. ευρώ, δηλαδή σε αναλογία περίπου το 4% του σημερινού εθνικού ΑΕΠ.

Οι ψαραδες απειλουνται

Ο κλάδος της αλιείας θα μπορούσε να χάσει έως και 17% του εισοδήματός του εξαιτίας της μείωσης των αλιευμάτων και της δυσφήμισης των προϊόντων.

ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ
Στο ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ στον Σαρωνικό βιώσαμε τι σημαίνει πετρελαϊκή ρύπανση στη θάλασσα. Τι θα συμβεί αν προκληθεί πετρελαιοκηλίδα, όχι λίγων εκατοντάδων, αλλά χιλιάδων τόνων, όχι δίπλα στο επιχειρησιακό κέντρο της χώρας αλλά εκατοντάδες μίλια μακριά από αυτά, όχι στην κλειστή θάλασσα του Σαρωνικού, αλλά στα χιλιάδες μέτρα βάθος στην ανοιχτή θάλασσα του Ιονίου και της Κρήτης;

Η εμπειρία από ανάλογα διεθνή περιστατικά δυστυχώς είναι πολύ αρνητική. Tο κόστος στην περίπτωση της πετρελαιοκηλίδας του Prestige ανήλθε σε €1,1 δισ. ευρώ ενώ οι συνολικές ζημιές από την πετρελαιοκηλίδα του Exxon Valdez ανήλθαν σε 2,7 δισ. δολάρια.
ΤΟ BLUE PANDA ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ
© Denis Ody / WWF France

Το καλοκαίρι του 2019, διασχίσαμε τη Μεσόγειο με το Blue Panda, το ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF, και μαζί με τις τοπικές κοινωνίες του Ιονίου αναλάβαμε δράση ενάντια στις απειλές που αντιμετωπίζει σήμερα η θαλάσσια ζωή. Στην Ελλάδα, το σκάφος μας επισκέφθηκε τη Ζάκυνθο, την Ιθάκη και την Κεφαλονιά, στο πλαίσιο της εκστρατείας μας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι συμμετείχαν στις δράσεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τοπικές ομάδες. Μεταξύ άλλων, δημιουργήσαμε ένα μεγάλο graffiti, τραγουδήσαμε ενάντια στους υδρογονάνθρακες, συζητήσαμε με τις τοπικές αρχές και στείλαμε μηνύματα ενάντια στις εξορύξεις από τον βυθό του Ιονίου.

Η Ζάκυνθος, η Ιθάκη και η Κεφαλονιά είναι μόνο τρεις από τις περιοχές που επηρεάζονται από τα σχέδια για εξορύξεις στην Ελλάδα. Μεγάλο μέρος των κατοίκων και στα τρία νησιά έχει ήδη κινητοποιηθεί ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και των πετρελαϊκών εταιριών.

Μαζί μπορούμε να σταματήσουμε τα σχέδια των εξορύξεων στη χώρα μας!

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ
© Johan Bos / Pexels

Οι κοσμογονικές αλλαγές που προκαλούν οι τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις μας φέρνουν ένα βήμα πριν το τέλος της εποχής του πετρελαίου. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, κάθε εκατομμύριο δολάρια που επενδύεται στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια, δημιουργεί 13,5 θέσεις πλήρους απασχόλησης στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με μόλις 5,2 θέσεις πλήρους απασχόλησης που δημιουργεί μια ίδιου μεγέθους επένδυση σε εξορύξεις υδρογονανθράκων. Έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) καταλήγει ότι, παγκοσμίως οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στους τομείς των ΑΠΕ είναι περισσότερες από αυτές που χάνονται σε δραστηριότητες εξόρυξης και εκμετάλλευσης ορυκτών καυσίμων.

Ένα παγκόσμιο κίνημα, από τον Καναδά και τις ΗΠΑ μέχρι τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία έχει ήδη κερδίσει μάχες ενάντια στη βιομηχανία πετρελαίου. Με δεδομένη την επείγουσα ανάγκη της Ελλάδας να μειώσει σημαντικά την ανεργία, οι επενδύσεις σε τομείς με σημαντικότερο αποτύπωμα στην αγορά εργασίας, όπως οι ΑΠΕ, θα προσέφεραν πολύ μεγαλύτερα κέρδη για την εθνική οικονομία. Είναι εθνικό συμφέρον για την Ελλάδα, να αγωνιστεί για ζωντανές θάλασσες, για ένα σταθερό κλίμα, για ένα ενεργειακό μοντέλο χωρίς ορυκτά καύσιμα. Σε ποια πλευρά της ιστορίας θα σταθεί λοιπόν η Ελλάδα;

ΥΛΙΚΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ
ΝΕΑ

NEWSLETTER