© Denis Ody / WWF France
BLUE PANDA

Με το Blue Panda, το ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF, διασχίζουμε και φέτος τη Μεσόγειο και θα μοιραστούμε με εσάς ιστορίες και εικόνες από τον πλούτο των θαλασσών μας. Μαζί θα ανακαλύψουμε τη «θάλασσα που θέλουμε»!

Το φετινό ταξίδι του Blue Panda ξεκίνησε τον Απρίλιο στη Γαλλία και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, αφότου επισκεφθεί την Ισπανία, την Ελλάδα και την Κροατία. Συγκεκριμένα, με την υποστήριξη της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ, το “Blue Panda” θα βρίσκεται στη χώρα μας από τις 3 έως και τις 13 Σεπτεμβρίου, με στάσεις στο Σούνιο, τη Γυάρο και τη Σύρο.

Το Blue Panda έρχεται για τρίτη φορά στην Ελλάδα, με στόχο για άλλη μια χρονιά να αναδείξει την ανάγκη προστασίας των θαλασσών μας. Μαζί με το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) θα πραγματοποιήσουμε μια σειρά από ερευνητικές δράσεις στο Σούνιο και στη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή (ΘΠΠ) της Γυάρου, εστιάζοντας στην προστασία ευάλωτων θαλάσσιων οικοτόπων και ειδών, καθώς και στην ουσιαστική προστασία των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών και την ανάγκη περαιτέρω επέκτασής τους.

Σούνιο: Συλλέγουμε δεδομένα για τους «πνεύμονες» των θαλασσών μας

Στο Σούνιο, οι ερευνητικές δράσεις θα γίνουν στην παράκτια ζώνη κάτω από τον Ναό του Ποσειδώνα, η οποία εντάσσεται στο πανευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000. Στόχος είναι να συλλέξουμε δεδομένα για τα απειλούμενα Λιβάδια Ποσειδωνίας της περιοχής, που αποτελούν τους «πνεύμονες» των θαλασσών μας. Τα Λιβάδια Ποσειδωνίας είναι ο σύμμαχός μας απέναντι στην κλιματική κρίση, καθώς δεσμεύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, ενώ παράλληλα προσφέρουν καταφύγιο σε εκατοντάδες θαλάσσιους οργανισμούς και είδη ψαριών.

Γυάρος: Μελετάμε τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην πρώτη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή των Κυκλάδων

H Γυάρος, το ακατοίκητο νησί στην καρδιά των Κυκλάδων που έχει θεσμοθετηθεί ως Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή, αποτελεί ένα ιδανικό καταφύγιο για τη θαλάσσια ζωή. Και εδώ εντοπίζονται μοναδικοί θαλάσσιοι οικότοποι, όπως είναι τα Λιβάδια Ποσειδωνίας αλλά και οι κοραλλιογενείς σχηματισμοί. Οι ερευνητικές δράσεις στην περιοχή έχουν ως στόχο να αναδειχθεί η σημασία του καθεστώτος προστασίας της Γυάρου. 

Ειδικότερα, θα συλλεχθούν δεδομένα για τα Λιβάδια Ποσειδωνίας και θα εκτιμηθεί και η μέχρι στιγμής αποτελεσματικότητα της «φύτευσης» Ποσειδωνίας που είχε πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια, με στόχο την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων από την πίεση της αγκυροβολίας. Παράλληλα, θα μελετηθεί ο τοπικός πληθυσμός του ψαριού στήρα, ενός σημαντικού θηρευτή που έχει κομβικό ρόλο στη τροφική αλυσίδα του θαλάσσιου οικοσυστήματος της περιοχής, ενώ θα συλλεχθούν δεδομένα και για έναν κοραλλιογεννή σχηματισμό Γοργονίας. 

Η επιλογή των δράσεων αυτών δεν έγινε τυχαία. Τόσο η Ποσειδωνία και οι κοραλλιογενείς σχηματισμοί Γοργονίας, όσο και οι Στήρες, σαν κορυφαίοι θηρευτές, αποτελούν σπουδαίους δείκτες της υγείας του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Ωστόσο, ανθρωπογενείς κυρίως παράγοντες (π.χ. ρύπανση και αγκυροβολία) θέτουν τους οργανισμούς αυτούς σε άμεση απειλή, με τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές να αποκτούν καθοριστική σημασία για τη διατήρηση αυτών των πολύ ευαίσθητων ειδών. 

Είναι επιτακτική ανάγκη να προστατέψουμε και να διατηρήσουμε την υγεία των θαλασσών μας, καθώς είναι βασική προϋπόθεση για το μέλλον και την ευημερία όλων μας. Παρότι το 20% των ελληνικών θαλασσών εντάσσεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, μόλις το 1% προστατεύεται με συγκεκριμένα μέτρα. Χωρίς επαρκείς και σωστά διαχειριζόμενες Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, δεν θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τον απίστευτο θαλάσσιο πλούτο της χώρας μας. 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ / GIVEAWAY

Δήλωσε συμμετοχή και πάρε μέρος στην κλήρωση για t-shirts Blue Panda.

Συμπλήρωσε τη φόρμα και πάρε μέρος

 

ΝΕΑ

Περισσότερα