State of Climate 2023: Επείγουσα ανάγκη ανάληψης κλιματικής δράσης

Δημοσιεύτηκε στις April, 27 2023

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), δημοσίευσε πριν μερικές μέρες (21 Απριλίου 2023) την ετήσια έκθεση για την αποτίμηση του κλίματος στον κόσμο για το έτος 2022.

Η έκθεση αυτή επιβεβαιώνει τους φόβους μας για την εξέλιξη της κλιματικής κρίσης και υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Έτσι, σε παγκόσμιο επίπεδο προκύπτει ότι: 

  • οι συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα συνέχισαν να αυξάνονται
  • η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας έφτασε τους 1,15°C κατά μέσο όρο πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα
  • τα τελευταία 8 έτη ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ
  • μεγάλα τμήματα του πλανήτη επλήγησαν από ξηρασία, πλημμύρες και καύσωνες με υψηλό οικονομικό και κοινωνικό κόστος
  • η στάθμη της θάλασσας και η θερμοκρασία των ωκεανών βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και η τάση αυτή θα συνεχιστεί για πολλούς αιώνες
  • οι θαλάσσιοι πάγοι της Ανταρκτικής μειώθηκαν στη χαμηλότερη έκταση που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Ενώ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται και το κλίμα συνεχίζει να αλλάζει, οι πληθυσμοί παγκοσμίως συνεχίζουν να επηρεάζονται σοβαρά από ακραία καιρικά φαινόμενα και κλιματικά φαινόμενα. Για παράδειγμα, το 2022, η συνεχής ξηρασία στην Ανατολική Αφρική, οι βροχοπτώσεις ρεκόρ στο Πακιστάν και οι πρωτοφανείς καύσωνες στην Κίνα και την Ευρώπη επηρέασαν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, οδήγησαν την επισιτιστική ανασφάλεια, ενίσχυσαν τη μαζική μετανάστευση και κόστισαν δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες και ζημιές», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO Prof. Petteri Taalas.

Αντίστοιχα ευρήματα καταγράφονται και στην μελέτη της υπηρεσίας Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S) στην Ευρώπη για το 2022 όπου:

  • παρατηρήθηκε γρηγορότερη θέρμανση από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο τις τελευταίες δεκαετίες, με αύξηση των θερμοκρασιών με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο ρυθμό
  • το τελευταίο καλοκαίρι ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στην περιοχή 
  • καταρρίφθηκε το παγκόσμιο ρεκόρ για το λιώσιμο των παγετώνων στις Άλπεις 
  • καταγράφηκε η 2η χαμηλότερη ροή ποταμών και η 2η μεγαλύτερη έκταση καμένων περιοχών 
  • η ξηρασία αυξήθηκε κατά 10% σε σχέση με το μέσο όρο 
  • η ηλιακή ακτινοβολία ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην ήπειρο.

Τα δεδομένα που έρχονται από την επιστημονική κοινότητα δείχνουν πως ο πλανήτης βρίσκεται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Η αναχαίτιση της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης και αλλάζει τον κόσμο και τα δεδομένα όπως τα ξέρουμε. Ωστόσο έχουμε στη διάθεσή μας όλη τη γνώση και τις λύσεις που χρειαζόμαστε για την αντιμετώπισή της τώρα και το μόνο που απουσιάζει είναι η ισχυρή πολιτική βούληση για φιλόδοξα μέτρα και δράσεις. Αντίστοιχα, το προσεχές διάστημα δίνεται η ευκαιρία στην ελληνική κοινωνία, με τη δύναμη της ψήφου και την πίεση προς κάθε υποψήφιο κόμμα ή βουλευτή, να διεκδικήσει ουσιαστικές και δίχως αστερίσκους πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς και βιώσιμου μέλλοντος. Το περιβάλλον και το κλίμα μας αφορά όλους.

© Unsplash