© Denis Ody / WWF France
BLUE PANDA

Το Blue Panda, το ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF ταξιδεύει, στο πλαίσιο της Θαλάσσιας Μεσογειακής Πρωτοβουλίας, κάθε καλοκαίρι στη Μεσόγειο ανακαλύπτοντας τον πλούτο των θαλασσών μας και αναδεικνύοντας την άμεση ανάγκη προστασίας της από τις όλο και αυξανόμενες απειλές που καλείται να αντιμετωπίσει. 

Το σκάφος φέτος θα επισκεφθεί έξι χώρες της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, για να υποστηρίξει ερευνητικές δράσεις και δράσεις ενημέρωσης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Στην Ελλάδα, θα πλεύσει από τις 15 μέχρι τις 29 Ιουλίου 2024 στα νερά της Ελληνικής Τάφρου, με στόχο να συμβάλλει στη διεύρυνση της γνώσης μας για τα απειλούμενα είδη κητωδών της περιοχής και των απειλών που αντιμετωπίζουν αλλά και για να αναδείξει την ανάγκη προστασίας μιας από τις σημαντικότερες οικολογικά θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου.

Μαζί με την ομάδα του Tethys Research Institute και εστιάζοντας στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της Ελληνικής Τάφρου, μια περιοχή ελάχιστα μελετημένη, θα υλοποιηθούν ερευνητικές δράσεις για απειλούμενα θαλάσσια είδη όπως ο φυσητήρας, η πτεροφάλαινα και ο ζιφιός. Ειδικότερα, με τη χρήση διαφορετικών επιστημονικών μεθόδων όπως μεταξύ άλλων η οπτική παρατήρηση και η χρήση δορυφορικών πομπών, θα συλλεχθούν δεδομένα για την παρουσία, τη συμπεριφορά και τις μετακινήσεις των ειδών αυτών 

Πέραν της εκπόνησης ερευνητικών εργασιών, στόχο της φετινής αποστολής αποτελεί και η προώθηση της ανάγκης για αποτελεσματική προστασία και της εφαρμογής χωρικών μέτρων στην Ελληνική Τάφρο για την προστασία των κητωδών και την αντιμετώπιση των κυριότερων πιέσεων της περιοχής. Για αυτόν τον σκοπό, το σκάφος θα προσδέσει στο κεντρικό λιμάνι της Ζακύνθου όπου θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές στο κοινό δράσεις προκειμένου το κοινό να γνωρίσει τα μοναδικά είδη της περιοχής, αλλά και να ενημερωθεί για την σημασία της προστασίας της Ελληνικής Τάφρου. Επιπλέον, οι επισκέπτες του “Blue Panda” θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τα στελέχη του WWF Ελλάς, και του Tethys αλλά και να ξεναγηθούν στο σκάφος από τα μέλη του πληρώματος.

2023

Το 2023, με κεντρικό μήνυμα “Η θάλασσα που θέλουμε” το Blue Panda επέστρεψε στην Ελλάδα για τρίτη φορά. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα μας βρέθηκε στο Σούνιο και τη Γυάρο, δύο θαλάσσιες περιοχές με ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον, υλοποιώντας ερευνητικές εργασίες.

Το WWF Ελλάς, μαζί με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), αποτέλεσαν πλήρωμα για δύο εβδομάδες διεξήγαγαν επιστημονική έρευνα εστιάζοντας αφενός στην προστασία ευάλωτων θαλάσσιων οικοτόπων και ειδών, και αφετέρου στην ουσιαστική προστασία των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών και την ανάγκη περαιτέρω επέκτασής τους.

2021

Το 2021, το Blue Panda αγκυροβόλησε στη Ζάκυνθο, με στόχο να προωθήσει το μήνυμα για καθαρότερες και καλύτερα προστατευμένες θάλασσες. Επίσης, επισήμανε ένα επείγον ζήτημα που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος: τα «δίχτυα φαντάσματα». Πρόκειται για εγκαταλελειμμένα δίχτυα αλιείας που ρυπαίνουν τον βυθό της θάλασσας, θέτοντας σε κίνδυνο τα θαλάσσια οικοσυστήματα και αποτελώντας σημαντική πηγή πλαστικής ρύπανσης στους ωκεανούς μας.

Στο πλαίσιο της αποστολής οργανώθηκε ένα εξειδικευμένο εργαστήριο για τους αλιείς, με επίκεντρο τα «δίχτυα φαντάσματα», όπου αναδείχτηκε ο κομβικός ρόλος των αλιέων στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης απειλής και παρουσιάστηκαν οι μέθοδοι ανακύκλωσης και αξιοποίησής τους.

Επιπλέον, εγκαινιάστηκε το πρώτο Blue Panda Lab, με κεντρικό θέμα «Τουρισμός και Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές στην Μετα-Covid Εποχή». Η εκδήλωση είχε ως στόχο να προβάλει τη σημαντικότητα της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης σε μια προστατευόμενη περιοχή που αποτελεί επίσης κορυφαίο τουριστικό προορισμό.

2019

Στην Ελλάδα βρέθηκε για πρώτη φορά το 2019, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μεσόγειο όπου σε διάστημα 6 μηνών επισκέφθηκε 6 χώρες και 8 πόλεις.

Σκοπός της περιοδείας ήταν να αναδείξει τη μοναδική μεσογειακή βιοποικιλότητα και τις απειλές που δέχεται, όπως η θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά απορρίμματα, η υπεραλίευση και οι εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Στην Ελλάδα, ενωθήκαμε με τις τοπικές κοινωνίες ενάντια σε μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετώπισαν ποτέ οι ελληνικές θάλασσες: τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Με σταθμούς τη Ζάκυνθο, την Ιθάκη και την Κεφαλονιά, ανοίξαμε τα πανιά μας και υψώσαμε τη φωνή μας για μια ζωντανή Μεσόγειο, χωρίς την τρομακτική απειλή των εξορύξεων.

ΝΕΑ

Περισσότερα