The WWF is run at a local level by the following offices...
- WWF Global
- Adria
- Argentina
- Armenia
- AsiaPacific
- Australia
- Austria
- Azerbaijan
- Belgium
- Bhutan
- Bolivia
- Borneo
- Brazil
- Bulgaria
- Cambodia
- Cameroon
- Canada
- Caucasus
- Central African Republic
- Central America
- Chile
- China
- Colombia
- Croatia
- Democratic Republic of the Congo
- Denmark
- Ecuador
- European Policy Office
- Finland
Η Ελλάδα, παρά το μικρό της μέγεθος, έχει μια μοναδική και εντυπωσιακά μεγάλη βιοποικιλότητα, από τις πιο πλούσιες της Ευρώπης.
Με περισσότερα από 26.000 καταγεγραμμένα είδη ζώων και πάνω από 7.000 είδη και υποείδη φυτών, ο φυσικός της πλούτος αντιπροσωπεύει το 23% του συνόλου των ειδών στην Ευρώπη και πιθανότατα πάνω από το 2% των ειδών στον κόσμο.
Μέχρι σήμερα, συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικά κενά γνώσης ως προς την κατάσταση ή τη διασπορά ορισμένων από αυτά τα είδη.
Η συνθήκη αυτή έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επιδόσεις της χώρας σε περιβαλλοντικά θέματα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί μια σημαντική ευκαιρία να κινητοποιηθεί η επιστημονική κοινότητα και άλλοι ενδιαφερόμενοι, γύρω από τους λιγότερο γνωστούς θησαυρούς της ελληνικής φύσης.
4.000
είναι τα ενδημικά είδη ζώων που συναντάμε στην ξηρά και στα εσωτερικά ύδατα της Ελλάδας. Είδη που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο
18%
της συνολικής πανίδας της Ευρώπης φιλοξενείται στη χώρα μας
>26.000
είναι τα καταγεγραμμένα είδη ζώων στην Ελλάδα, ενώ ο συνολικός αριθμός υπολογίζεται στα 50.000 είδη
Με στόχο να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε νέους επιστήμονες στο ερευνητικό πεδίο της προστασίας και διαχείρισης της φύσης, υλοποιούμε πρόγραμμα υποτροφιών, σε συνεργασία με την Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία (ΕΖΕ) και την Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία (ΕΛΕΡΠΕ), τις κύριες επιστημονικές εταιρείες στην Ελλάδα για τα ζωικά είδη.
Το πρόγραμμα απαντά στην ανάγκη για προώθηση της εφαρμοσμένης έρευνας σε θέματα διατήρησης ειδών και τη διεύρυνση της υπάρχουσας γνώσης. Έμφαση δίνεται στη μελέτη γύρω από την παρουσία και την κατάσταση του πληθυσμού κυρίως των λιγότερο γνωστών ειδών, καθώς και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Απώτερος σκοπός είναι η συμβολή στη διαμόρφωση κατάλληλων μέτρων διατήρησης, προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία της πολύτιμης βιοποικιλότητας της Ελλάδας.
Οι υποτροφίες υποστηρίζουν νέους ερευνητές, από τμήματα Βιολογίας, Δασολογίας, Περιβαλλοντικών Σπουδών, Γεωπονίας ή άλλων σχετικών ειδικοτήτων ελληνικών πανεπιστημίων.
Οι επιλεγμένες μελέτες υλοποιούνται στην Ελλάδα, έχουν μέγιστη διάρκεια 12 μήνες, περιλαμβάνουν έρευνα πεδίου, απαντούν σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα διαχείρισης και προστασίας, και αφορούν είδη που έχουν επιλεγεί για την εθνική τους σημασία (ενδημικά είδη, είδη με περιορισμένη κατανομή, είδη που απειλούνται σύμφωνα με την IUCN).
Το 2024 δόθηκαν οκτώ (8) υποτροφίες, για ερευνητκά έργα που επικεντρώνονται στη μελέτη του αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus), της σαύρας Podarcis gaigeae weigandii, του πηλοβάτη (Pelobates sp.), της πεταλούδας Polyommatus orphicus, του ποταμόδρομου ψαριού Alburnus volviticus, της υδρόβιας μαλακοπανίδας της Κρήτης, του γκαβόχελου της Ηπείρου (Caspiomyzon graecus), και των ενδημικών οδοντόγναθων της Κρήτης Coenagrion intermedium & Boyeria cretensis.
Μπορεί να είσαι εσύ το νέο μέλος της ομάδας υποτρόφων μας, που θα βοηθήσει να διευρυνθεί η κοινότητα Ελλήνων ερευνητών που ασχολούνται με την προστασία και διατήρηση της φύσης!
Η πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων για τις υποτροφίες του έτους 2025 είναι ανοιχτή μέχρι τις 13 Οκτωβρίου 2024.
Εφόσον πληροίς τις προϋποθέσεις του προγράμματος, κατέβασε την τρέχουσα πρόσκληση, και ετοίμασε εγκαίρως την πρότασή σου.
Σε περίπτωση που γνωρίζεις ερευνητές που καλύπτουν τα κριτήρια του προγράμματος, μπορείς να μοιραστείς τις πληροφορίες της σελίδας μαζί τους!
Το πρόγραμμα «Άγνωστη Ελληνική Φύση: Πρόγραμμα Υποτροφιών για Νέους Επιστήμονες» υλοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Συμμαχία για την Άγρια Ζωή».