© Αθανάσιος Ναλμπάντης / LIFE IP 4 NATURA
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Η Ελλάδα, χάρη στο έντονο ανάγλυφο με βουνά και νησιά, την κλιματική ποικιλομορφία της, τη γεωλογική της ιστορία αλλά και τη μακραίωνη παρουσία του ανθρώπου, έχει, παρά το μικρό της μέγεθος, μια εντυπωσιακά πλούσια και μοναδική βιοποικιλότητα, που χαρακτηρίζεται από υψηλό ενδημισμό.

Από τον ασπροπάρη στην Θράκη, μέχρι τις θαλάσσιες χελώνες καρέτα στις παραλίες της Ζακύνθου, από τις νυχτερίδες στα σπήλαια της Ελλάδας μέχρι τους φυσητήρες στην Ελληνική Τάφρο, και από τα ενδημικά ψάρια στις Πρέσπες μέχρι το αγριόγιδο στα Βαρδούσια Όρη, η χώρα μας φιλοξενεί μία πληθώρα γνωστών και λιγότερο γνωστών, χαρισματικών και οικολογικά σημαντικών ειδών. Παρά τη δέσμευση της Ελλάδας για την αποτροπή της απώλειας της εγχώριας βιοποικιλότητας, μέχρι και σήμερα οι στόχοι είναι ελλιπείς για τη μεγάλη πλειονότητα ακόμη και προστατευόμενων ειδών, ενώ δεν έχουν θεσπιστεί τα αναγκαία μέτρα διατήρησης για τα είδη ή και για τις περιοχές εξάπλωσής τους.

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Η Συμμαχία για την Άγρια Ζωή είναι μια σημαντική συλλογική πρωτοβουλία έντεκα (11) περιβαλλοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, για την αποτελεσματική προστασία των εμβληματικών αυτών ειδών της χώρας μας, που λειτουργεί από το 2022, υπό τον συντονισμό και με την υποστήριξη του WWF Ελλάς.

27.000

είδη ζώων έχουν καταγραφεί στα χερσαία και υδάτινα οικοσυστήματα της Ελλάδας, ενώ υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός φτάνει στα 50.000

11

περιβαλλοντικές, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, συμμετέχουν στην πρωτοβουλία

17

προγράμματα υλοποιούνται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας από το 2022 μέχρι σήμερα

Συγκεράζοντας την εμπειρία και την εξειδίκευση των οργανώσεων-μελών της, η Συμμαχία αποτελεί μια ισχυρή συντονισμένη δύναμη, με όραμα την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου και στόχο τη διαφύλαξη του φυσικού μας πλούτου για τις επόμενες γενιές.

Μέσα από την Συμμαχία για την Άγρια Ζωή οι περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο., που εδώ και δεκαετίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία των ειδών και των οικοσυστημάτων τους, διευρύνουν τις δράσεις τους και μεγεθύνουν τον αντίκτυπό τους.

Μέλη της Συμμαχίας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ WWF ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ

© WWF

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Πρόγραμμα υποτροφιών, σε συνεργασία με την Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία (ΕΖΕ) και την Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία (ΕΛΕΡΠΕ), για την προώθηση της εφαρμοσμένης έρευνας, για τη διεύρυνση της γνώσης γύρω από τις απειλές, την παρουσία και την κατάσταση του πληθυσμού κυρίως των λιγότερο γνωστών ειδών.

© Ναταλία Καλεβρά / WWF Ελλάς

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ

Πρόγραμμα για την αναγνώριση και τη χαρτογράφηση οικολογικών διαδρόμων διασύνδεσης των ηπειρωτικών προστατευόμενων περιοχών, καθώς επίσης και των οικολογικών διαδρόμων για το κόκκινο ελάφι και το αγριόγιδο, σε συγκεκριμένη χωρική κλίμακα, με σύγχρονες δορυφορικές μεθόδους.

© Αθανάσιος Ναλμπάντης / LIFE IP 4 NATURA

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ

Εκπόνηση μελέτης (πρώτη στο είδος της, στην Ελλάδα από το 1992), για το παράνομο εμπόριο ζώων και φυτών, εντός της χώρας, για την ανάδειξη του μεγέθους του προβλήματος και των άγνωστων πτυχών του, καθώς επίσης και την ευαισθητοποίηση των αρμόδιων αρχών, των οργανώσεων και του ευρύτερου κοινού.

© Hugo Hebbe / WWF France

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΦΥΣΗΤΗΡΩΝ ΜΕ ΠΛΟΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΦΡΟ

Πρόγραμμα του WWF Ελλάς, μαζί με τους IFAW, Ocean Care και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, για δράσεις συνηγορίας που στόχο έχουν την  προστασία των φυσητήρων, μέσα από δεσμεύσεις του κλάδου των θαλάσσιων μεταφορών, και την εφαρμογή θεσμικών μέτρων, σύμφωνα με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των φυσητήρων.

© Nicole Godsil / WWF Ελλάς

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ ΑΛΙΕΩΝ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΜΕΓΑΠΑΝΙΔΑΣ

Πρόγραμμα για τη μείωση της τυχαίας αλίευσης ευάλωτων ειδών και την προώθηση της συνύπαρξης μεταξύ αλιέων και θαλάσσιας μεγαπανίδας, μέσω δράσεων συνηγορίας για ένα εθνικό σχέδιο αποζημίωσης. Το σχέδιο θα καλύπτει ζημιές, στον εξοπλισμό των μικρών παράκτιων αλιέων και την απώλεια εισοδήματος, λόγω αλληλεπιδράσεων με κητώδη.

© Γιώργος Στεφάνου / WWF Ελλάς

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΥΑΡΟΥ

Πρόγραμμα για την εδραίωση της επί τόπου διαχείρισης της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής Γυάρου, μέσα από δράσεις συνηγορίας και παρεμβάσεων.

© Αλέξανδρος Φραντζής

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΗΤΩΔΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΦΡΟ ΜΕ ΤΟ WWF "BLUE PANDA"

Αποστολή του WWF “Blue Panda” σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών Tethys, για την παραγωγή επιπλέον γνώσης για τα απειλούμενα ή/και ελλιπή σε δεδομένα είδη κητωδών της Ελληνικής Τάφρου, την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα είδη και τις απειλές που αντιμετωπίζουν, καθώς και την οικολογική αξία της Ελληνικής Τάφρου, και την καθιέρωση και υιοθέτηση μέτρων διαχείρισης, μέσω δράσεων συνηγορίας.

© Joakim Odelberg / WWF Ελλάς

ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΕΤΑ

Συνεργασία του WWF Ελλάς με το MEDASSET, για τη μείωση των επιπτώσεων της παρεμπίπτουσας αλιείας και της πλαστικής ρύπανσης στις θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta στην Ζάκυνθο, μέσα από δράσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης, αποκατάστασης, ευαισθητοποίησης του κοινού και εμπλοκής ενδιαφερόμενων ομάδων (αλιείς, tour operators, φοιτητές).

© Θόδωρος Καρανίκας

ΤΑΧΕΙΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΦΩΛΕΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΡΕΤΑ

Συνεργασία του WWF Ελλάς με τον ΑΡΧΕΛΩΝ, με στόχο τη συμβολή στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Caretta caretta στην Ελλάδα (ΦΕΚ Β3678/10.08.2021), με τη διενέργεια ταχέων αξιολογήσεων της κατάστασης διατήρησης των περιοχών ωοτοκίας του είδους (γενική κατάσταση, απειλές και πιέσεις), εξετάζοντας τις βασικές παραμέτρους που την επηρεάζουν (π.χ. ανάπτυξη, εμπόδια, άλλες διαταραχές, φωτορύπανση κλπ.).

Μάθε περισσότερα για τη “Συμμαχία για την Άγρια Ζωή” στο greekwildlifealliance.gr και στο Instagram.

NEWSLETTER