© Sebastian Unrau / Unsplash
ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA

Ποια σχέση έχει η Πάρνηθα με τη… μεσογειακή φώκια; Τι μπορεί να συνδέει την Άνδρο με τα Μετέωρα; Η απάντηση είναι απλή: όλα προστατεύονται από το δίκτυο Natura 2000!

Συνολικά 446 περιοχές που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, από τη Θράκη έως την Κρήτη και από την Κέρκυρα έως το Καστελόριζο, αποτελούν το ελληνικό τμήμα του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000, του μεγαλύτερου δικτύου προστατευόμενων περιοχών του κόσμου.

Ο ρόλος του δικτύου για την προστασία των πιο πολύτιμων οικολογικά περιοχών της χώρας μας, αλλά και δεκάδων ειδών φυτών και ζώων που συναντάμε στην ελληνική φύση, είναι καθοριστικός, ειδικά σε περίοδο κρίσης για την παγκόσμια βιοποικιλότητα, όπως η σημερινή. Ακόμα περισσότερο, όταν γνωρίζουμε ότι προστατεύοντας τα πιο σημαντικά φυσικά οικοσυστήματα της χώρας μας, καταφέρνουμε ταυτόχρονα να «θωρακιστούμε» απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Γιατί χρειαζόμαστε τις περιοχές Natura;

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών που θα λειτουργεί αποτελεσματικά, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις και, ταυτόχρονα, να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας. Το δίκτυο Natura 2000, ακριβώς επειδή έχει σχεδιαστεί ώστε να μην αποκλείει τις ανθρώπινες δραστηριότητες, μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό παράδειγμα για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Υπάρχουν 446 περιοχές Natura σε όλη την Ελλάδα

Το 28% της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας ανήκει στο δίκτυο των περιοχών Natura

Το 20% της θαλάσσιας έκτασης της Ελλάδας υπάγεται σε περιοχές του δικτύου Natura

Το LIFE-IP 4 NATURA

Το LIFE-IP 4 NATURA είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα των τελευταίων δεκαετιών για την προστασία της φύσης στην Ελλάδα. Έντεκα εταίροι, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος LIFE της ΕΕ και του Πράσινου Ταμείου, ενώνουν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας μια «ασπίδα» για την ελληνική φύση, σχεδιάζοντας νέα εργαλεία προστασίας και διαχείρισης και αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον.

Σκοπός του έργου είναι η ουσιαστική ενίσχυση της προστασίας της φύσης στην Ελλάδα, με άξονα το δίκτυο Natura 2000 και σύμφωνα με τις επιταγές των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση. Για τον λόγο αυτό, για πρώτη φορά ενσωματώνονται συνεκτικά, σε ένα ενιαίο πρόγραμμα, δράσεις οι οποίες καλύπτουν όλες τις παραμέτρους που σχετίζονται με την προστασία της φύσης: πολιτική, οικονομία, κοινωνία, επιστημονική γνώση.

© Natura 2000

Το έργο έχει διάρκεια 8 έτη (2018-2025) και στοχεύει:

  • να ενισχύσει την προστασία ειδών και οικοτόπων
  • να βελτιώσει τη διαχείριση του δικτύου Natura 2000
  • να διευκολύνει, με νέα σύγχρονα εργαλεία, τα στελέχη των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη φύση
  • να ενισχύσει την ενεργό συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων στη διατήρηση και διαχείριση των περιοχών Natura 2000
  • να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το ελληνικό κοινό για τη σημασία του δικτύου Natura 2000
  • να κινητοποιήσει συμπληρωματικές χρηματοδοτήσεις για την επίτευξη των στόχων των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση στην Ελλάδα.

ΔΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
WWF
Natura 2000 - Οι υπηρεσίες της φύσης είναι αόρατες
© Natura 2000
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Στο πλαίσιο του έργου, έχουμε την ευθύνη για μια σειρά δράσεων: 

  • εκπόνηση σχεδίου δράσης για τον σπάνιο και απειλούμενο Βάτραχο της Καρπάθου
  • χαρτογράφηση των αρμοδίων αρχών και των χρηστών στις περιοχές Natura 2000
  • κατάρτιση - ενδυνάμωση ικανοτήτων των εμπλεκομένων 
  • ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης 
  • διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου
  • εκτίμηση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Εξερεύνησε μια περιοχή Natura 2000! Χρησιμοποίησε το «Οικοσκόπιο» και βρες τις περιοχές Natura 2000 που βρίσκονται κοντά σου. Μάθε περισσότερα για την καμπάνια «Εδώ ζούμε – Natura 2000» και γίνε αγγελιοφόρος του μηνύματος για την προστασία της φύσης.

ΝΕΑ

Περισσότερα

NEWSLETTER