© Markus Spiske / Pexels
ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ ΔΑΣΗ

Σε χώρες με μεσογειακό κλίμα, όπως είναι και η Ελλάδα, δεν γίνεται να στοχεύουμε σε μηδενισμό των δασικών πυρκαγιών, καθώς αποτελούν μέρος των φυσικών διεργασιών. Μπορούμε όμως να στοχεύσουμε στη μείωση της έντασης, της συχνότητας και των επιπτώσεων τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου εθνικού πλαισίου πρόληψης, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, βελτίωση της ανθεκτικότητας των οικοσυστημάτων και των κοινωνιών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο.

Προκειμένου να γίνουν πιο ανθεκτικά τα δάση μας, διεκδικούμε κυρίως την εφαρμογή  μιας σύγχρονης δασικής διαχείρισης, που οδηγεί σε μικτές συστάδες και δίνει έμφαση στη διαχείριση της βλάστησης και συνεπώς και της δυνητικά διαθέσιμης καύσιμης ύλης. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να μειωθεί σημαντικά η ένταση των πυρκαγιών. Η υιοθέτηση καινοτόμων διαχειριστικών μεθόδων, όπως η προδιαγεγραμμένη καύση και η στοχευμένη βόσκηση, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα σημαντικό εργαλείο για τη μείωση της δασικής καύσιμης ύλης.

Παράλληλα, συμβάλλουμε στην ενδυνάμωση εθελοντικών ομάδων δασοπυροπροστασίας, που επιχειρούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου για να προστατέψουν τα δάση μας. Οι εθελοντικές ομάδες συνεισφέρουν καίρια στο έργο των αρμόδιων κρατικών φορέων και σε πολλές περιπτώσεις είναι εκείνες που εντοπίζουν στην έναρξή τους, σημαντικά περιστατικά δασικών πυρκαγιών και συνδράμουν στην άμεση αντιμετώπισή τους. Ωστόσο, η προσπάθεια και η καθοριστική συμβολή τους δυστυχώς, δεν συνοδεύεται από επαρκή ενίσχυση σε υλικό εξοπλισμό, αλλά και την απαραίτητη εξειδικευμένη τεχνογνωσία που απαιτείται.

Γι’ αυτό, ως WWF Ελλάς συμμετέχουμε σε ένα Πρόγραμμα Υποστήριξης Εθελοντικών Ομάδων Δασοπυροπροστασίας, μέσω του οποίου εθελοντικές ομάδες ενισχύονται τόσο με νέο εξοπλισμό, όσο και με κατάρτιση σε θέματα οικονομικής και διοικητικής βιωσιμότητας, επικοινωνίας, πρόληψης, καταστολής και αποκατάστασης δασικών πυρκαγιών.

ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΚΑΥΣΗ

 
© Andrea Bonetti / WWF Ελλάς

Το WWF Ελλάς με την υποστήριξη της Procter & Gamble υλοποίησαν το διετές πιλοτικό έργο προδιαγεγραμμένης καύσης στη Χίο, με στόχο τη διαχείριση της δασικής καύσιμης ύλης και την αύξηση της ανθεκτικότητας των δασικών οικοσυστημάτων απέναντι στις πυρκαγιές και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. 

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

450.000

στρέμματα καίγονται κατά μέσο όρο στην Ελλάδα κάθε χρόνο

22.500

δέντρα και θάμνους έχουν φυτέψει οι εθεοντικές μας ομάδες  στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου

150

εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας στηρίζουμε έμπρακτα μέσω ειδικών προγραμμάτων

Σταθερά επίσης, καταθέτουμε προτάσεις για αλλαγές σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο πολιτικής συνηγορίας με στόχο ένα βιώσιμο σύστημα δασικής διαχείρισης,  τη βελτίωση των πολιτικών πρόληψης των δασικών πυρκαγιών και την ενίσχυση του ρόλου των εθελοντών.

Πέντε καινοτόμοι άξονες για να πετύχουμε την αλλαγή στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

  1. Μετακίνηση της έμφασης και της σχετικής επένδυσης στην πρόληψη
  2. Έγκαιρος, ολοκληρωμένος και κοινωνικά υπόλογος αντιπυρικός σχεδιασμός
  3. Ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας και οικολογικής κατάστασης των πιο ευάλωτων δασών
  4. Δημιουργία Εξειδικευμένου Σώματος Δασοπυρόσβεσης
  5. Ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής και ενεργοποίηση της κοινωνίας σε τοπικό επίπεδο

Μάθε κι εσύ για τους μύθους που ...ρίχνουν λάδι στη φωτιά

Αυτό δεν ισχύει αφού πάνω από το 40% των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα οφείλεται στην ανθρώπινη αμέλεια και όχι σε εμπρησμό.
Κι όμως, ακόμα και αν αισθανόμαστε πολύ «ειδικοί» ή «έμπειροι», ένα αναμμένο τσιγάρο, μια ψησταριά, μία μικρή σπίθα από εργασίες αρκεί για να κάνει στάχτη ένα δάσος.
Το Κράτος έχει βασικό ρόλο στον περιορισμό μιας πυρκαγιάς, όμως η πρόληψη, που είναι σωτήρια για τα δάση, είναι και στα χέρια μας.
Λάθος! Για τεχνικούς, επιστημονικούς ή οικονομικούς λόγους δεν μπορούν να αναδασωθούν όλες οι περιοχές. Εξάλλου, η αναδάσωση είναι πρακτική αποκατάστασης και όχι πρόληψης.
Οι επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές, η βόσκηση στα καμένα και η διάβρωση, εμποδίζουν τη μεσογειακή φύση να αναγεννηθεί φυσικά και υπάρχει κίνδυνος ερημοποίησης.

ΝΕΑ

Περισσότερα

NEWSLETTER