© Andrea Bonetti / WWF Ελλάς
ΠΡΟΛΗΨΗ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Ο μόνος τρόπος για να θωρακίσουμε πραγματικά τα δάση και τις ζωές μας από τις πυρκαγιές είναι η ουσιαστική επένδυση στην πρόληψη. Ιδιαίτερα εν μέσω κλιματική κρίσης, η οποία φέρνει πυρκαγιές με μεγαλύτερη ένταση και με αυξημένη συχνότητα και δοκιμάζει τις αντοχές μας. 

Στην περίπτωση των δασικών πυρκαγιών η πρόληψη εξειδικεύεται στις εξής δράσεις και μέτρα:

  1. Συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Οι δασικές πυρκαγιές εκκινούν κατά 95% από ανθρωπογενή αίτια, είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση. Επομένως δεν μόνο περιβαλλοντικό πρόβλημα αλλά και ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. 
  2. Στατιστική ανάλυση των αιτιών σε τοπικό επίπεδο, με στόχο την αναγνώριση του προβλήματος και της λήψης των στοχευμένων μέτρων πρόληψης, προκαταστολής και καταστολής που θα μειώσουν τα 10.000 περιστατικά ανά έτος. 
  3. Διαχείριση καύσιμης ύλης μέσω σχετικών έργων και δράσεων στα δάση. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται σε σχετικές Διαχειριστικές Μελέτες ή Αντιπυρικά σχέδια των δασικών υπηρεσιών και αποσκοπούν στην αειφορική διαχείριση των δασών, τη μείωση της καύσιμης ύλης και την εκτέλεση των κατάλληλων δασοτεχνικών έργων που συμβάλλουν στην πρόληψη των πυρκαγιών.
  4. Αντιπυρικός Σχεδιασμός.  Κατάρτιση μακροπρόθεσμου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Δασικών Πυρκαγιών, με συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων. Κατάρτιση Τοπικών Σχεδίων Πρόληψης σε επίπεδο Δήμου, με έμφαση στην αύξηση της ανθεκτικότητας των οικισμών και των υποδομών ώστε να μπορεί να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην κατάσβεση των δασικών εκτάσεων. 
  5. Θέσπιση απαραίτητων νομοθετικών εργαλείων και εφαρμογή τους, όπως για παράδειγμα οι δασικοί χάρτες και το δασολόγιο, η εθνική δασική πολιτικής και η αξιοποίηση της τεχνολογίας και της έρευνας.
  6. Αξιολόγηση μεγάλων και σημαντικών περιστατικών δασικών πυρκαγιών. Η δημόσια διαθέσιμη μελέτη της ιστορίας και της συμπεριφοράς δασικών πυρκαγιών σε συγκεκριμένες περιοχές και με συγκεκριμένα κριτήρια, είναι ένας βασικός πυλώνας της πρόληψης και ένα σημαντικό εργαλείο για τις προσπάθειες μελλοντικών κατασταλτικών δράσεων. 

Η πρόληψη δεν αφορά μόνο τη διαχείριση της καύσιμης ύλης, ενώ επιπρόσθετα θέλει υπομονή και επιμονή, θέλει αύξηση σε πόρους και μέσα, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό από κάτω προς τα πάνω με συμμετοχή και εκπαίδευση των τοπικών κοινωνιών. Η πρόληψη χρειάζεται επίσης να καλύπτει όλα τα στάδια του κύκλου διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών και να καθορίζει σαφείς πολιτικούς σκοπούς, στόχους, θεσμικές αρμοδιότητες και διαδικασίες δημόσιας αξιολόγησης περιστατικών και δομών με διαφάνεια.

ΝΕΑ

Περισσότερα

NEWSLETTER