© WWF
ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Η επόμενη μέρα και οι αποφάσεις των αρμόδιων αρχών για τη δημιουργία ενός υγιούς και ανθεκτικού δασικού οικοσυστήματος, μέσω της παρακολούθησης και της προστασίας της φυσικής αναγέννησης, όσο και της ορθής τεχνητής αποκατάστασης απαιτούν τεκμηριωμένη γνώση και ολοκληρωμένη εφαρμογή. Χωρίς αυτή τη γνώση και με ελλιπή εφαρμογή, δυστυχώς πολλές φορές η τεχνητή αποκατάσταση γίνεται αλόγιστα και λανθασμένα με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση ή και τη διακοπή της φυσικής αναγεννητικής διαδικασίας, αλλά και τη φύτευση λάθος ειδών.

Μέσω του έργου «Διασφαλίζοντας τη φυσική αναγέννηση και τεκμηριώνοντας τις πιθανές ανάγκες για τεχνητή αναδάσωση»διασφαλίζεται η επιτυχία της φυσικής αναγέννησης των πληγέντων περιοχών μέσω διεξοδικών επιτόπιων παρακολουθήσεων και καταγραφών της στο πεδίο, αλλά και παρακολουθήσεων από απόσταση με την βοήθεια της επιστήμης της δορυφορικής τηλεπισκόπησης. Η επιλογή των περιοχών που βρίσκονται υπό καθεστώς παρακολούθησης γίνεται με μια σειρά σημαντικών κριτηρίων όπως η οικολογική αξία της περιοχής, ή έκταση της πυρκαγιάς, το ιστορικό πυρκαγιών στην περιοχή και τέλος ο τύπος βλάστησης.

Οι ανάγκες και η σκοπιμότητα για τεχνητές παρεμβάσεις προκύπτουν μέσω της εκπόνησης ειδικής μελέτης που περιλαμβάνει τη συνολική χαρτογράφηση/αποτύπωση των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων εντός της συνολικής καμένης έκτασης, καθώς επίσης και τον προσδιορισμό των δασικών τύπων και των ειδών βλάστησης, με τη δημιουργία ενός ‘δασοπονικού χάρτη’ των καμένων δασικών εκτάσεων.

Παράλληλα αναλύονται μία σειρά από παραμέτρους που συνεισφέρουν στην τεκμηρίωση των προτάσεων προς τους αρμόδιους φορείς.

Η κατηγοριοποίηση των δασικών οικοσυστημάτων της περιοχής, η ανάλυση της δριμύτητας πυρκαγιών, αλλά και το ‘ιστορικό’ της έκτασης σε σχέση με τις πυρκαγιές, στοχεύουν στην ανάλυση και τον προσδιορισμό του δυναμικού της μεταπυρικής αποκατάστασης των καμένων δασικών οικοσυστημάτων, καθώς και στην πρόταση και ιεράρχηση των περιοχών που μπορεί να χρειαστούν εργασίες αναδάσωσης/τεχνητής αποκατάστασης.

Επιπρόσθετα, προκειμένου να αναγνωριστούν οι τυχόν ανάγκες επιπλέον δασοτεχνικών αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, εντοπίζονται πιθανές θέσεις που κινδυνεύουν από διάβρωση και πλημμύρες.

Tο πρωτόκολλο παρακολούθησης θα αξιοποιηθεί από μαθητές Α’/θμιας και Β’/θμιας εκπαίδευσης οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε κοντινές τους περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, να καταγράφουν δεδομένα και να κατανοούν τη σημασία και τα στάδια της διαδικασίας της φυσικής αναγέννησης.

NEWSLETTER