© Μάριος Βόντας / WWF Ελλάς
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΒΡΟΥ

Η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε τον Αύγουστο του 2023 στον Έβρο, ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην ιστορία της χώρας και της Ευρώπης ως σήμερα.

Από την πυρκαγιά, που κράτησε 16 μέρες. επηρεάστηκαν 942.500 στρέμματα, από τα οποία δάση και δασικές εκτάσεις αποτελούν τα 800.340  ενώ τα υπόλοιπα αφορούν κυρίως αγροτικές εκτάσεις.

Ως WWF Ελλάς κινηθήκαμε άμεσα, τόσο κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, με την κάλυψη εξόδων εθελοντικών ομάδων δασοπυρόσβεσης, όσο και μετά, για να διασφαλίσουμε την ομαλή και ορθή αποκατάσταση της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό ζητήσαμε από τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, να εκπονήσει μελέτη διαχειριστικών κατευθύνσεων για την ολιστική προσέγγιση της αποκατάστασης του συνόλου των δασικών οικοσυστημάτων που επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά. Το αίτημα αυτό έγινε αποδεκτό και η μελέτη εκπονήθηκε με ίδιους πόρους του WWF Ελλάς μέσα σε διάστημα 5 μηνών. Την ομάδα μελέτης συνέθεσαν ερευνητές και ειδικοί από πέντε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, την εταιρεία ForestPlan, την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης και το WWF Ελλάς.

Η μελέτη αυτή αποτέλεσε μια πρότυπη προσπάθεια συγκέντρωσης τεκμηριωμένης επιστημονικής πληροφορίας, αλλά και μια πρωτοφανή και άρτια συνεργασία φορέων σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα. Συνοδεύεται από τρεις επιμέρους μελέτες αναδάσωσης σε θέσεις που προέκυψαν από ισάριθμες αναλύσεις. Αντίστοιχα επισημαίνει εκ’ των προτέρων εκτάσεις που χρήζουν προστασίας και παρακολούθησης, οι οποίες μπορεί να χρειαστούν ανθρώπινη βοήθεια για την αποκατάστασή τους.


ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΟΥ 2023

Διακριτό παραδοτέο αποτελεί επίσης η μελέτη «Έκτακτες καρπώσεις στα Δασικά συμπλέγματα που επλήγησαν από την πυρκαγιά του Έβρου 2023», η οποία κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2024 και η οποία, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, πρότεινε όλες τις συστάδες στις οποίες η Δασική Υπηρεσία θα μπορούσε δυνητικά να υλοποιήσει έκτακτες καρπώσεις, χωρίς να επιφέρει ζημιά στο οικοσύστημα που επανακάμπτει.

Πέρα από την αναλυτική παρουσίαση της περιοχής πριν και μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2023 στη μελέτη παρουσιάζονται και οι κύριοι διαχειριστικοί άξονες για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος, λαμβάνοντας υπόψη και τις κοινωνικοοικονομικές παραμέτρους της περιοχής που διαταράχτηκαν.  Επιπρόσθετα, το πλούσιο χαρτογραφικό υλικό που έχει παραχθεί στο πλαίσιο της εν λόγω μελέτης, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει προς την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εκπόνηση και υλοποίηση όλων των υπολοίπων μελετών και δράσεων που θα λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα για την αποκατάσταση της περιοχής.

Ο Έβρος έχει υποστεί μεγάλη ζημιά από την πυρκαγιά του 2023 και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στον μελλοντικό σχεδιασμό της διαχείρισης της περιοχής, με γνώμονα τόσο τη φύση όσο και τον άνθρωπο. Έτσι λοιπόν η συγκεκριμένη μελέτη μπορεί να λειτουργήσει ως ένα βασικό εργαλείο τροφοδότησης όλων των δράσεων που θα ακολουθήσουν.  

NEWSLETTER