© naturepl.com / Steven Kazlowski / WWF
ΠΟΛΙΚΗ ΑΡΚΟΥΔΑ

Λευκή, επιβλητική, δεινή κολυμβήτρια, προικισμένος «κυνηγός», πανέμορφη και ένα από τα πρώτα… θύματα της κλιματικής κρίσης. Η Βασίλισσα του Πάγου, η πολική αρκούδα, είναι ένα από τα πιο εμβληματικά πλάσματα του Βόρειου Πόλου. Την συναντάμε στον Αρκτικό Ωκεανό, σε μέρη του Καναδά, της Αλάσκας, της Ρωσίας, της Γροιλανδίας και της Νορβηγίας. Για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι το μεγαλύτερο χερσαίο σαρκοφάγο ζώο του πλανήτη, αλλά θεωρείται θαλάσσιο θηλαστικό, καθώς περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στον θαλάσσιο πάγο, προστατευμένη από την ισχυρή «πανοπλία λίπους» και την αδιάβροχη γούνα της. Η ικανότητα να εντοπίσει την τροφή της είναι εντυπωσιακή. Η εξαιρετική όσφρησή της την βοηθάει να ανιχνεύει το θήραμά της ακόμα και ένα χιλιόμετρο μακριά. Μια πολική αρκούδα περνά σχεδόν τη μισή ζωή της κυνηγώντας. Μέσα στο νερό νιώθει σαν στο σπίτι της, αφού κολυμπάει «επαγγελματικά» με ταχύτητες που αγγίζουν τα περίπου 10 χιλιόμετρα την ώρα. Κι όμως, το πραγματικό της σπίτι είναι ο πάγος και… οι πάγοι λιώνουν. 

Υιοθετησε μια πολικη αρκουδα!

Με μια συμβολική υιοθεσία μπορείς να γίνεις ενεργός «σύμμαχoς» στον αγώνα μας για να σώσουμε τα μοναδικά και απειλούμενα είδη.

ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ
© seafarer / Shutterstock.com

H επιβίωση της πολικής αρκούδας σημαίνει επιβίωση του πλανήτη από την κλιματική κρίση και η επιβίωση του πλανήτη από την κλιματική κρίση σημαίνει επιβίωση του ανθρώπου. Τόσο απλά είναι τα πράγματα λοιπόν αλλά και τόσο επείγουσα η ανάγκη για δράση. Οι πολικές αρκούδες εξαρτώνται άμεσα από τον θαλάσσιο πάγο για να αναθρέψουν τα μικρά τους αλλά και για να βρουν τροφή. Το ραγδαίο λιώσιμο των πάγων, λόγω της κλιματικής κρίσης, καταστρέφει λοιπόν το ίδιο τους το σπίτι.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία έχουν καταγραφεί περίπου 26.000 άγριες πολικές αρκούδες και η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) αξιολογεί το είδος ως “τρωτό” αναφέροντας ως κύρια και βασική απειλή την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της στο βιότοπο και την ευζωία του είδους.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Μία αρσενική πολική αρκούδα μπορεί να ζυγίσει όσο 10 άντρες μαζί. Οι αρσενικές πολικές αρκούδες μπορεί να ζυγίζουν έως και 800 κιλά, όντας διπλάσιες σε μέγεθος από τις θηλυκές.

Τις περισσότερες φορές γεννάνε δίδυμα, συνήθως κάθε τρία χρόνια.

Λιγότερο από το 2% του κυνηγιού τους είναι πετυχημένο.

Μπορείς να φανταστείς το σπίτι σου να λιώνει; Δεν μπορούν να βρουν τροφή, γίνονται αδύναμες, τα μικρά τους δεν μπορούν να επιβιώσουν. Στην απόγνωσή τους, πλησιάζουν όλο και περισσότερο το καλοκαίρι σε κατοικημένες περιοχές για να βρουν τροφή. Έτσι είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση – και η θανάτωσή τους πολλές φορές από τον άνθρωπο – τη στιγμή που το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να προστατέψουμε το κοινό μας σπίτι για να συνυπάρχουμε αρμονικά.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Η βασική μας μάχη για τη σωτηρία της πολικής αρκούδας είναι η μάχη ενάντια στην κλιματική κρίση με τις αναρίθμητες δράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο και την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε εκεί που υπάρχει το πρόβλημα για να δώσουμε άμεσες λύσεις για το μοναδικό αυτό είδος αλλά και τον άνθρωπο. 

Υποστηρίζουμε τοπικές δράσεις για να διασφαλιστεί η προστασία και των δύο, ενώ παράλληλα εκπαιδεύουμε τις τοπικές κοινωνίες της Αρκτικής να προσαρμόζονται στην παρουσία της πολικής αρκούδας και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για τη μείωση του κινδύνου συγκρούσεων.

Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των πάγων προκάλεσε έναν επιπλέον κίνδυνο: την αύξηση της ναυτιλίας στην Αρκτική. Προετοιμάζουμε «χάρτες ευαισθησίας» ώστε να είναι σαφές που εντοπίζεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις πολικές αρκούδες από τα σκάφη και προωθούμε έναν οδηγό με βέλτιστες πρακτικές για τη ναυτιλία στην Αρκτική, προκειμένου να μειώσουμε την απειλή. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό για έναν «κώδικα των πόλων» που θα έκανε τη ναυτιλία στην Αρκτική ασφαλέστερη. Αγωνιζόμαστε επίσης για να σταματήσουμε τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στον βιότοπο των πολικών αρκούδων, όπως και παντού στον κόσμο και στην Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο όπλο μας για όλα τα παραπάνω, καθώς είναι η βάση κάθε δράσης και πρότασής μας, είναι η επιστημονική γνώση. Αυτή μας επιτρέπει να ξέρουμε ακριβώς πού και πώς πρέπει να παρέμβουμε. Επί χρόνια, χρησιμοποιώντας δεδομένα από ερευνητικές ομάδες και δορυφόρους, χαρτογραφήσαμε τις κινήσεις και τις απειλές την πολικής αρκούδας, καθώς και το πώς επηρεάζεται το σπίτι της.

Η δράση μας με επίκεντρο τον άνθρωπο και την αρμονική συνύπαρξη

Το 2006 ιδρύθηκε η πρώτη περιπολία πολιτικής αρκούδας από το WWF στη περιοχή Chukotka της Ρωσίας, ενώ πλέον υποστηρίζουμε δράσεις σε 8 περιοχές στη Ρωσία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και τη Γροιλανδία που περιλαμβάνουν έγκαιρο εντοπισμό και απομάκρυνση των αρκούδων από τους οικισμούς αλλά και μέτρα προστασίας των κατοίκων, όπως αυξημένος ηλεκτροφωτισμός, μεταλλικά δοχεία που κρατούν μακριά τις μυρωδιές της τροφής, ηλεκτρικές περιφράξεις αλλά και τοπικά σχέδια δράσης για τις περιπτώσεις που οι πολικές αρκούδες μπουν στις περιοχές.

© Julia Martin

ηξερες οτι…

Στην πραγματικότητα οι πολικές αρκούδες είναι μαύρες. Η γούνα τους είναι διαφανής και φαίνεται άσπρη από την αντανάκλαση του φωτός. Κάτω όμως από την πολύ χοντρή γούνα τους, έχουν μαύρο δέρμα.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

«Υιοθέτησε» μια πολική αρκούδα! Με μια συμβολική υιοθεσία μπορείς να γίνεις ενεργός «σύμμαχoς» στον αγώνα μας για να σώσουμε τα μοναδικά και απειλούμενα είδη.

NEWSLETTER