© Paolo Guglielmi / WWF Mediterranean
ΧΕΛΩΝΑ ΚΑΡΕΤΑ

Πόσοι τρόποι υπάρχουν για να μπορέσουμε να δούμε πίσω στο παρελθόν; Ένας τρόπος είναι να παρατηρήσουμε τα αστέρια στον νυχτερινό ουρανό. Το φως τους χρειάζεται εκατομμύρια χρόνια για να φτάσει στη Γη, με αποτέλεσμα αυτό που βλέπουμε να είναι η αντανάκλασή τους από το μακρινό παρελθόν.

Ένας άλλος τρόπος είναι να κοιτάξουμε στον βυθό της θάλασσας. Επτά είδη θαλάσσιων χελωνών συνεχίζουν να κολυμπάνε στις θάλασσες του πλανήτη μας για περισσότερα από 100 εκατομμύρια χρόνια! Ένα από αυτά είναι η χελώνα καρέτα (Caretta caretta) που έχουμε την τύχη να φωλιάζει στις ελληνικές θάλασσες.

Ένα είδος - σύμβολο των μεσογειακών και ελληνικών θαλασσών. Η Ελλάδα φιλοξενεί το 60% περίπου των φωλιών της Μεσογείου, αλλά και δύο από τις πιο σημαντικές περιοχές ωοτοκίας: το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου με τις έξι παραλίες ωοτοκίας στον Κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο και τον νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο στη δυτική Πελοπόννησο. 

Αν και κατάφερε να επιβιώσει για τόσα εκατομμύρια χρόνια, η χελώνα καρέτα βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με την εξαφάνιση, αν δεν δράσουμε άμεσα.

Σε περίπτωση που δεις τραυματισμένη ή/και σκοτωμένη θαλάσσια χελώνα

Kάλεσε άμεσα τον «Αρχέλων», Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας στο 210 8944444 ή στο 6941511511 και το τοπικό Λιμεναρχείο. Εντός προστατευόμενων περιοχών ενημερώνουμε και τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης. Αντίστοιχα ενημέρωσε αν δεις φωλιά στην άμμο και χελωνάκια. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που δεις χελωνάκια ΜΗΝ τα μεταφέρεις στη θάλασσα. Άνοιξε τους διάδρομο για να βρουν το δρόμο μόνα τους. Είναι σημαντικό για την επιβίωσή τους.

Υιοθετησε μια καρετα!

Με μια συμβολική υιοθεσία μπορείς να γίνεις ενεργός «σύμμαχoς» στον αγώνα μας για να σώσουμε τα μοναδικά και απειλούμενα είδη της χώρας μας.

ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ
© Joakim Odelberg
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Στο WWF Ελλάς έχουμε πάρει… «προσωπικά» την υπόθεση της προστασίας της χελώνας καρέτα, εδώ και δεκαετίες. Οι πρώτες μας πρωτοβουλίες ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1980. Το 1994 οργανώσαμε πανευρωπαϊκή εκστρατεία και, με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και από συνεισφορές ιδιωτών, αγοράσαμε το 90% της έκτασης γύρω από την παραλία των Σεκανίων, ώστε να την προστατέψουμε. Κι αυτό, διότι η παραλία των Σεκανίων, μήκους μόλις 550 μέτρων, είναι το σημαντικότερο «μαιευτήριο» της Caretta caretta στη Μεσόγειο, καθώς συγκεντρώνει κάθε χρόνο 500 – 1.000 φωλιές!

Από τότε, η παρουσία μας στην περιοχή είναι μόνιμη. Είτε αυτόνομα, είτε μέσα από τη συμμετοχή μας στον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, προωθούμε με κάθε τρόπο, τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και σε διεθνές επίπεδο, την προστασία της καρέτα και των οικοτόπων της.

Οι απειλές που αντιμετωπίζει η χελώνα καρέτα στην Ελλάδα

  • Υποβάθμιση παραλιών και οικοσυστημάτων
  • Συγκρούσεις με σκάφη
  • Ηθελημένη θανάτωση
  • Ρύπανση από πλαστικά στη θάλασσα
  • Φωτορύπανση & ηχορύπανση
  • Κλιματική αλλαγή
  • Εξορύξεις υδρογονανθράκων
  • Παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία

ΑΦΙΕΡΩΣΕ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΤΑ

Αυτό το καλοκαίρι σου ζητάμε να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να στηρίξεις έμπρακτα την προσπάθειά μας να διαφυλάξουμε το εμβληματικό είδος της χελώνας Caretta caretta, συμμετέχοντας σε μία δράση Επιστήμης των Πολιτών (citizen science).

Σκοπός είναι η αξιολόγηση της κατάστασης παραλιών, όπου έχει παρατηρηθεί αναπαραγωγική δραστηριότητα της χελώνας Caretta caretta στην Ελλάδα.

Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν κατά τη διάρκεια της δράσης, θα αξιοποιηθούν δημιουργώντας διάφορα μέσα για τη διαφύλαξη των παραλιών αυτού του εμβληματικού είδους.

Η διαδικασία είναι απλή:

  • επιλέγεις μια μέρα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου,
  • επισκέπτεσαι μία από τις συγκεκριμένες παραλίες ωοτοκίας της χελώνας Caretta caretta,
  • συμπληρώνεις το επιστημονικό πρωτόκολλο που θα σου αποστείλουμε,
  • καταχωρείς online τα δεδομένα που συνέλλεξες

Δηλωσε συμμετοχη

Ο παναρχαιος κατοικος των ελληνικων θαλασσων

Έχουν μήκος σώματος 75 - 100 εκ. και βάρος 100 - 135 κιλά, χωρίς να αποκλείονται τα μεγαλύτερα μεγέθη. Ζουν περισσότερα από 100 χρόνια και αποτελούν μεταναστευτικό είδος.

Οι θηλυκές καρέτα επιστρέφουν για να γεννήσουν στις ίδιες παραλίες όπου γεννήθηκαν. Σε κάθε αναπαραγωγική περίοδο μια καρέτα φτιάχνει 2-3 φωλιές.

Σε κάθε φωλιά η χελώνα αποθέτει έως 120 αυγά που θα μείνουν 55-60 ημέρες στη φωλιά μέχρι να εκκολαφθούν. Μόλις 1 στα 1.000 χελωνάκια καταφέρνει να επιβιώσει και να ενηλικιωθεί.

Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΛΩΝΑ ΚΑΡΕΤΑ

Μέσα στις δεκαετίες η δράση μας είναι αδιάκοπη και ποικιλόμορφη

  • Ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε το τοπικό κοινό και τους τουρίστες, αλλά και τους πολίτες της Ελλάδας και ολόκληρου του κόσμου. 
  • Υλοποιούμε δεκάδες δράσεις προστασίας και διαχείρισης (π.χ. αντιδιαβρωτικά έργα, δυναμικές συνέργειες με φορείς και άλλες ΜΚΟ, δράσεις πολιτικής για το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των περιοχών ωοτοκίας και την εφαρμογή του, συστηματική φύλαξη των Σεκανίων κάθε καλοκαίρι, δράσεις πρόληψης και πυροπροστασίας). , 
  • Συντονίζουμε εθελοντικές δράσεις καθαρισμού και όχι μόνο.
  • Συμμετέχουμε σε δράσεις παρακολούθησης για τη διαχείριση και την προστασία της καρέτα 
  • Υλοποιούμε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. 
  • Συμμετέχουμε στην ευρεία συνεργασία φορέων «Προστασία των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο» με στόχο την ενίσχυση της προστασίας του μοναδικού αυτού είδους στην κοινή μας θάλασσα, μέσω της μείωσης της θνησιμότητάς του λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΣΕΚΑΝΙΑ

© Χαρίκλεια Μινώτου / WWF Ελλάς

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

«Υιοθέτησε» μια καρέτα! Με μια συμβολική υιοθεσία μπορείς να γίνεις ενεργός «σύμμαχoς» στον αγώνα μας για να σώσουμε τα μοναδικά και απειλούμενα είδη της χώρας μας.

NEWSLETTER