© Natalie Pedigo / Unsplash
Πολιτες για το περιβαλλον
Η εκπαίδευση ως εργαλείο αποτελεσματικής συμμετοχής στα κοινά και στη λήψη αποφάσεων

Μαζί με τους πολίτες χτίζουμε τον τρόπο για να διεκδικούμε αποτελεσματικά την ποιότητα ζωής μας και τα περιβαλλοντικά μας δικαιώματα.

Πόσοι συμπολίτες μας έχουν προσπαθήσει να αναφέρουν μια περιβαλλοντική υποβάθμιση στις αρμόδιες αρχές ή να συμμετάσχουν σε μία δημόσια διαβούλευση για νόμους και αποφάσεις που τους αφορούν και εν τέλει δεν τα κατάφεραν; Πόσοι από εμάς έχουμε «χαθεί» μέσα στον γραφειοκρατικό λαβύρινθο, τις άπειρες και αντιφατικές νομοθετικές διατάξεις και στην αδυναμία πρόσβασης σε σημαντικές πληροφορίες; Η περιβαλλοντική δημοκρατία, το δικαίωμα δηλαδή όλων μας, σε ένα υγιές περιβάλλον και την αντίστοιχη ποιότητα ζωής, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την ενεργή συμμετοχή όλων μας στα κοινά.

Κι όμως δυστυχώς στην Ελλάδα, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Οι διαδικασίες για τη συμμετοχή μας σε αυτά που μας αφορούν βρίσκονται διάσπαρτες και δεν είναι εύκολο να τις εντοπίσει κανείς, οι διαβουλεύσεις κάθε είδους γίνονται συνήθως σε ασφυκτικούς χρόνους, ενώ τα περιβαλλοντικά θέματα είναι εκ φύσεως τεχνικά και πολύπλοκα και αυτό δυσχεραίνει περαιτέρω την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών. Αν προσθέσουμε σε αυτό και το γεγονός ότι πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας ή τον τρόπο για να τα ασκήσουμε, καταλαβαίνουμε γιατί είναι τόσο σημαντικό να δράσουμε και να ενδυναμωθούμε σαν κοινωνία τώρα, προκειμένου να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ποιότητας ζωής, με υγεία και ασφάλεια.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Μέσα από το έργο «Πολίτες για το περιβάλλον: Η εκπαίδευση ως εργαλείο αποτελεσματικής συμμετοχής στα κοινά και στη λήψη αποφάσεων» επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τη φωνή των πολιτών και τη δυνατότητα παρέμβασής τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για περιβαλλοντικά ζητήματα.

Έτσι, αναπτύσσουμε σε στενή συνεργασία με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛ/ΛΑΚ) μια «εργαλειοθήκη» για όλους όσοι θέλουν να συμμετέχουν σε όσα τους αφορούν. Διαδικτυακά, αλλά και εκ τους σύνεγγυς εργαστήρια, απλό και κατανοητό εκπαιδευτικό υλικό και μια διαρκής αλληλεπίδραση με την κοινωνία, είναι τα «όπλα» μας για να ρίξουμε φως στα δικαιώματα και τις ευκαιρίες δημόσιας συμμετοχής αλλά και να ενδυναμωθούμε ώστε να λαμβάνουμε μέρος στις διαδικασίες τεκμηριωμένα και αποτελεσματικότερα.

Δεν σταματάμε όμως εκεί. Μέσα από μία πρότυπη διαδικασία ανοικτής δημόσιας διαβούλευσης θα χτίσουμε μαζί με την κοινωνία των πολιτών μια πολιτική πρόταση που θα αλλάξει τα δεδομένα. Μια πρόταση για ουσιαστική βελτίωση όλων των διαδικασιών δημόσιας συμμετοχής. Μια πρόταση που εφόσον υιοθετηθεί από την Πολιτεία θα ανοίξει τον δρόμο για μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική συμμετοχή όλων μας στις αποφάσεις και τις διαδικασίες που τόσο άμεσα επηρεάζουν την ίδια μας τη ζωή.

Πολίτες για το περιβάλλον

 
© Hannah Busing / Unsplash

Επισκέψου την πλατφόρμα citizens4environment.wwf.gr και βρες όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να ασκείς πιο αποτελεσματικά τα περιβαλλοντικά σου δικαιώματα.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Το έργο «Πολίτες για το Περιβάλλον: Η εκπαίδευση ως εργαλείο αποτελεσματικής συμμετοχής στα κοινά και στη λήψη αποφάσεων» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το WWF Ελλάς και εταίρο την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ).

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους €15 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr

Περισσότερες πληροφορίες

© Malu de Wit / Unsplash

Σχετικά με τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του ΕΟΧ

Η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία υπέγραψαν το 1992 Σύμφωνο Συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργώντας τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). Ο
Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ΕΟΧ, γνωστότερος ως EEA Grants, είναι ένα εργαλείο
χρηματοδοτικής ενίσχυσης που δημιουργήθηκε από τις τρεις αυτές χώρες και είναι διαθέσιμο σε 15 χώρες-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.
Περισσότερες πληροφορίες: www.eeagrants.org & www.eeagrants.gr


Σχετικά με το Ίδρυμα Μποδοσάκη

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη ιδρύθηκε το 1972 από τον Πρόδρομο - Μποδοσάκη Αθανασιάδη, ο οποίος αποφάσισε να διαθέσει την περιουσία του για την προώθηση της εκπαίδευσης, της υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Επιπλέον, το Ίδρυμα υποστηρίζει ΜΚΟ που εργάζονται με κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Το Ίδρυμα Μποδοσάκη έχει βαθιά γνώση του κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού τομέα στην Ελλάδα και από τη στιγμή της ίδρυσής του ως σήμερα έχει διαχειριστεί περισσότερα από €450 εκατομμύρια, που έχουν δαπανηθεί δίνοντας έμφαση στη μείωση της ανισότητας των ευκαιριών, στην εκπαίδευση των νέων, στη βελτίωση ιατρικών και ερευνητικών υποδομών και στην προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Δείτε περισσότερα


Σχετικά με το SolidarityNow

Το SolidarityNow (SN) είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2013 για να
ανταποκριθεί στις ανάγκες και να διασφαλίσει τα δικαιώματα των πιο ευπαθών και
περιθωριοποιημένων ομάδων, χωρίς διάκριση. Τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ εκτεταμένες δράσεις υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη χώρα. Όραμα του οργανισμού είναι να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων και να τους ενδυναμώσει ώστε να διεκδικήσουν μια δικαιότερη κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Το όραμα γίνεται πράξη μέσα από τρεις βασικούς στρατηγικούς πυλώνες: α) Προάσπιση της ασφάλειας και προστασίας, β) Υποστήριξη των ευκαιριών βιοπορισμού και της ένταξης στην αγορά εργασίας, γ) Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της κοινωνίας των πολιτών και προάσπιση των αξιών μιας ανοιχτής κοινωνίας. Το SolidarityNow έχει υποστηρίξει μέχρι σήμερα 300.000 ανθρώπους, τόσο μέσω της απευθείας υλοποίησης προγραμμάτων όσο και μέσω δωρεών για την στήριξη δράσεων της κοινωνίας των πολιτών. Μέσω των δωρεών του, το SN έχει μέχρι σήμερα υποστηρίξει οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την υλοποίηση 73 προγραμμάτων, συνολικού ύψους 14,4 εκ. ευρώ.

Δείτε περισσότερα

Υπεύθυνη προγράμματος: Άννα Βαφειάδου

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Χωρίς εσένα στο πλευρό μας δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη δράση μας για να προστατέψουμε την πολύτιμη φύση μας και να εξασφαλίσουμε ένα υγιές μέλλον για τον άνθρωπο και τον πλανήτη. Γίνε τώρα σύμμαχός μας για έναν ζωντανό πλανήτη!

NEWSLETTER