The WWF is run at a local level by the following offices...
- WWF Global
- Adria
- Argentina
- Armenia
- AsiaPacific
- Australia
- Austria
- Azerbaijan
- Belgium
- Bhutan
- Bolivia
- Borneo
- Brazil
- Bulgaria
- Cambodia
- Cameroon
- Canada
- Caucasus
- Central African Republic
- Central America
- Chile
- China
- Colombia
- Croatia
- Democratic Republic of the Congo
- Denmark
- Ecuador
- European Policy Office
- Finland
Με ακτογραμμή που φτάνει σχεδόν τα 14.000 χιλιόμετρα, χιλιάδες νησιά, χρυσές αμμουδιές και καταγάλανες θάλασσες, η Ελλάδα αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως. Εκατομμύρια τουρίστες συρρέουν από το εξωτερικό κάθε χρόνο για να απολαύσουν τη μοναδική μας φύση. Ακόμη κι αν η πρόσφατη πανδημία αλλάξει τα δεδομένα στον τουρισμό, η ανάγκη να δούμε με διαφορετικό μάτι το «τουριστικό μας αποτύπωμα» θα παραμείνει στα επόμενα χρόνια.
Στην Ελλάδα υπάρχουν προφανώς χιλιάδες ξενοδοχειακές μονάδες, άλλες με υψηλότερο και άλλες με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μιλώντας για αυτό το αποτύπωμα, το εύρος είναι μεγάλο: από την κατανάλωση ενέργειας, νερού και άλλων φυσικών πόρων, ως τη σπατάλη τροφίμων, που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό και ανθρωπιστικό πρόβλημα στις μέρες μας. Γιατί, ναι μεν και εμείς οι ίδιοι, τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, δεν έχουμε ακόμα περιορίσει όσο θα έπρεπε τη σπατάλη τροφίμων, αλλά και οι επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης αποτελούν έναν κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος.
Σήμερα η παραγωγή τροφής αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για το περιβάλλον, αφού ευθύνεται για το 70% της απώλειας βιοποικιλότητας, αλλά και το 24% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Κι ενώ λοιπόν οι επιπτώσεις της παραγωγής τροφής είναι πολύ σοβαρές, κάθε χρόνο τουλάχιστον το 1/3 των παραγόμενων τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια. Σπατάλη τροφής σημαίνει σπατάλη νερού, γης, ενέργειας αλλά και οικονομικών πόρων.
...
Κάθε τι που μας χαρίζει η φύση δεν είναι απεριόριστο και είναι πολύτιμο για να καταλήγει τόσο εύκολα στα σκουπίδια, ειδικά όταν η τροφή δεν είναι δεδομένη για όλους.
Βίκυ Μπαρμπόκα, υπεύθυνη προγράμματος «Hotel Kitchen»
Ο κλάδος των υπηρεσιών φιλοξενίας μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Αν αποτυπωθεί σε αριθμούς το μέγεθος του προβλήματος, θα καταφέρουμε να αντιληφθούμε την πραγματική του διάσταση, να εφαρμόσουμε αποτελεσματικές λύσεις και να περάσουμε σταδιακά από τη μείωση στην πρόληψη της σπατάλης. Με όλα αυτά κατά νου, ξεκινήσαμε το πρόγραμμα «Hotel Kitchen: Εδώ το φαγητό έχει αξία», προσκαλώντας τα ξενοδοχεία της χώρας να γίνουν φορείς αλλαγής και καινοτομίας μέσα από μικρές ή μεγάλες αλλαγές.
Το πρόγραμμα εφαρμογής ορθών πρακτικών για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, που υλοποιείται με την υποστήριξη της Unilever Food Solutions, στοχεύει στην καλύτερη διαχείριση των πρώτων υλών και τη δημιουργία μιας νέας φιλοσοφίας, η οποία αναδεικνύει την πραγματική αξία της τροφής. Στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας βρίσκονται τόσο οι επισκέπτες των ξενοδοχείων, όσο και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων φιλοξενίας που καλούνται να γίνουν πρεσβευτές καινοτομίας και θετικής αλλαγής.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά τον Ιούνιο του 2019 με τη συμμετοχή των ξενοδοχείων Grecotel Cape Sounio (Σούνιο), Aquila Rithymna Beach (Ρέθυμνο) και Marriott Athens του Ομίλου Χανδρή (Αθήνα). Κατά την τετράμηνη πιλοτική φάση τα εν λόγω ξενοδοχεία υιοθέτησαν έναν εύκολο και αξιόπιστο μηχανισμό καταγραφής της σπατάλης σε όλο το φάσμα της προμήθειας, προετοιμασίας και κατανάλωσης φαγητού, εκπαίδευσαν το προσωπικό τους και ενημέρωσαν τους επισκέπτες τους για την πρωτοβουλία. Έτσι κατάφεραν να αντιστρέψουν σταδιακά τα δεδομένα της σπατάλης τροφίμων στη μονάδα τους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων, η συνολική μείωση της σπατάλης στα τρία ξενοδοχεία κυμάνθηκε μεταξύ 10-25%. Αυτό αποδεικνύει πως τα μέτρα που εφαρμόστηκαν την πιλοτική περίοδο απέδωσαν άμεσα, εξασφαλίζοντας παράλληλα και σημαντική μείωση δαπανών.
Οδηγός για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στα ξενοδοχεία
Με την ολοκλήρωση της πιλοτικής φάσης του προγράμματος, ο «Οδηγός για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στα ξενοδοχεία» του WWF διατίθεται δωρεάν και αποτελεί ένα εύχρηστο εργαλείο για κάθε ξενοδοχείο που θέλει να εφαρμόσει ένα εύκολο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα μείωσης σπατάλης τροφίμων, συμβάλλοντας σημαντικά στην αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος.
Αν εργάζεσαι στον ξενοδοχειακό κλάδο μείνε συντονισμένος στη σελίδα μας για να ενημερωθείς σχετικά με όλες τις εξελίξεις στο πρόγραμμα «WWF Hotel Kitchen». Συγκεκριμένα, το φθινόπωρο του 2020 το WWF Ελλάς θα διοργανώσει δύο webinars (διαδικτυακά σεμινάρια) για ενδιαφερόμενους από κάθε περιοχή της χώρας σε θέματα μείωσης σπατάλης τροφίμων και ασφάλειας τροφίμων. Επιπλέον, δύο ξεχωριστά σεμινάρια θα απευθυνθούν σε φοιτητές σχολών μαγειρικής, συνεχίζοντας την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το WWF Ελλάς εδώ και χρόνια για τη δημιουργία μίας νέας γενιάς περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων σεφ
Μαθε περισσοτεραΥπεύθυνη προγράμματος: Βίκυ Μπαρμπόκα
Όλοι μας μπορούμε να περιορίσουμε τη σπατάλη τροφίμων στην καθημερινότητά μας και να κάνουμε τη διαφορά! Χωρίς εσένα στο πλευρό μας δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη δράση μας για να προστατέψουμε την πολύτιμη φύση μας και να εξασφαλίσουμε ένα υγιές μέλλον για τον άνθρωπο και τον πλανήτη. Γίνε τώρα σύμμαχός μας!