Κρητική σαλάτα

Δημοσιεύτηκε στις March, 04 2023

Στυλιανή Μαρία Κουτσογιάννη - Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Αναβύσσου

Υλικά

  • χαρούπι
  • ελιά
  • στραμναγκάθι
  • ντομάτα
  • ελαιόλαδο
  • λεμόνι
  • κρίταμο
  • καπαρόφυλλα
  • ξήγαλο Σητείας
  • καρκαλήθρες
  • μυρώνια
  • δυόσμος
  • μαϊντανός
  • ανθός αλατιού

Εκτέλεση 

Προσθέτουμε 3-4 παξιμάδια και 10 ελιές στο multi για να γίνουν "χώμα". Μπλανσάρουμε* μια ντομάτα, αφαιρούμε τα σπόρια και τα κόβουμε μπρινουάζ**. Πλένουμε και ξεδιαλέγουμε το στραμναγκάθι. Τρίβουμε λίγο ξύσμα λεμόνι. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, λαδολέμονο, ντομάτα, ανθό αλατιού κι ανακατεύουμε.
Βάζουμε το τυρί στο ντιπάκι, δίνοντας οβάλ σχήμα χρησιμοποιώντας δυο κουτάλια, προσθέτουμε από πάνω ελάχιστο ελαιόλαδο, καπαρόφυλλο και κρίταμο.

*δηλαδή τη ζεματάμε  για σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια την ψύχουμε με βύθιση σε λεκάνη με παγωμένο νερό
**μικρά κυβάκια περιπου 3mm ανά πλευρά

© Rodion Kutsaiev/ Unsplash