Δημοσιεύτηκε στις January, 27 2022
Η υψηλής οικολογικής σημασίας περιοχή φιλοξενεί περίπου 250 άτομα του απειλούμενου φυσητήρα (Physeter macrocephalus) και είναι σημαντική για την επιβίωσή του στην ανατολική Μεσόγειο. Η ίδια περιοχή, όμως, αποτελεί και διαδρομή συχνής διέλευσης πλοίων, με αποτέλεσμα οι φυσητήρες να κινδυνεύουν καθημερινά.
Τα τελευταία χρόνια, έχει αποδειχθεί πως συγκεκριμένες, στοχευμένες ρυθμίσεις για τη διέλευση των πλοίων μπορούν να μειώσουν δραστικά τη θνησιμότητα των απειλούμενων κητωδών. Μία νέα, σημαντική εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση επετεύχθη πριν από λίγες μέρες, ως αποτέλεσμα της διαρκούς προσπάθειας των επαφών και ενημερώσεων του WWF Ελλάς και των εταίρων του - Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, OceanCare και Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων (International Fund for Animal Welfare/IFAW) - με ναυτιλιακές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο και διέρχονται από την Ελληνική Τάφρο, σχετικά με την παρουσία θαλάσσιων θηλαστικών στην περιοχή καθώς και με τη σημασία λήψης συγκεκριμένων εφαρμόσιμων μέτρων για την αποφυγή συγκρούσεων. Ο όμιλος της Mediterranean Shipping Company (MSC), ένας από τους μεγαλύτερους ναυτιλιακούς ομίλους παγκοσμίως που διέρχεται από την περιοχή και αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο της συνολικής κίνησης πλοίων στην Ελληνική Τάφρο, δεσμεύτηκε να υιοθετήσει πλήρως τα προτεινόμενα μέτρα και συγκεκριμένα να τα ενσωματώσει στις εσωτερικές του λειτουργίες και στους κανονισμούς, με στόχο τη μείωση του κινδύνου των συγκρούσεων. Ο όμιλος της MSC αποφάσισε να εφαρμόσει τροποποιήσεις στις διαδρομές που ακολουθούν τα πλοία του για την περίοδο από τα μέσα Απριλίου έως τον Οκτώβριο, κατά την οποία εκτελούνται δρομολόγια με μεγάλη συχνότητα, αποφεύγοντας πλήρως τις προτεινόμενες περιοχές.
«Η MSC Cruises δεσμεύεται να υποστηρίξει την υγεία των ωκεανών μας, και ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσα από τη συνεργασία με επιστήμονες, ώστε να προσδιοριστούν και να εφαρμοστούν ουσιαστικά μέτρα. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε αυτήν την πρωτοβουλία, αναγνωρίζοντας ότι με μικρές αλλαγές στα δρομολόγιά μας μπορούμε να υποστηρίξουμε τη διατήρηση αυτού του σημαντικού πληθυσμού φυσητήρων», δήλωσε η Linden Coppell, Διευθύντρια Αειφορίας στην MSC Cruises.
Οι φετινές δεσμεύσεις της MSC είναι ένα αισιόδοξο νέο που έρχεται σε συνέχεια της προσπάθειας του WWF Ελλάς και των εταίρων του και της έκδοσης αγγελιών NAVTEX που δημοσιεύτηκαν από την ελληνική κυβέρνηση στις αρχές του 2021 με την υποστήριξη των αρμόδιων αρχών και του ελληνικού ναυτιλιακού τομέα. Πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση και τη μείωση της απειλής των συγκρούσεων που παράλληλα συμβάλλει στην ευρύτερη υποχρέωση του τομέα για την προστασία της βιοποικιλότητας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
«Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα παράδειγμα καλής συνεργασίας, που είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί και από άλλες ναυτιλιακές εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να διασφαλιστεί άμεσα η βιωσιμότητα του πληθυσμού των φυσητήρων στην Ελληνική Τάφρο και τη Μεσόγειο και να αντιμετωπιστεί μια από τις σημαντικότερες απειλές για αυτό το εμβληματικό θαλάσσιο είδος» αναφέρει η Αμαλία Αλμπερίνι, Υπεύθυνη του θαλάσσιου προγράμματος και Συντονίστρια της πρωτοβουλίας εκ μέρους του WWF Ελλάς.
Η MSC, δίνει το παράδειγμα ως ναυτιλιακός όμιλος, δίνοντας οδηγίες στα πλοία της να αποφεύγουν κρίσιμες για τους φυσητήρες περιοχές κατά μήκος της Ελληνικής Τάφρου. Με τη συμμετοχή και άλλων ναυτιλιακών εταιρειών στην πρωτοβουλία αυτή, ο κίνδυνος των συγκρούσεων με τους φυσητήρες στη συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να μειωθεί ακόμη και κατά 70%. Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων, το WWF Ελλάς σε συνεργασία με τους εταίρους του, θα συνεχίσει τις προσπάθειές του προς τις διεθνείς και ελληνικές εταιρείες για την ευαισθητοποίηση και την περαιτέρω υποστήριξη της υιοθέτησης και εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων.
Δείτε εδώ την επίσημη ανακοίνωση.