Δημοσιεύτηκε στις February, 19 2021
Οι συγκρούσεις με πλοία αποτελούν τη σημαντικότερη απειλή για τους φυσητήρες στην Ελληνική Τάφρο, τον σημαντικότερο βιότοπό τους στην ανατολική Μεσόγειο. Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα των τελευταίων ετών, πάνω από το 50% των εκβρασμένων νεκρών φυσητήρων στη χώρα μας έχει προκληθεί ως άμεσο αποτέλεσμα συγκρούσεων με μεγάλα πλοία που διασχίζουν την περιοχή.
Η Ελληνική Τάφρος, το τόξο που εκτείνεται από το Ιόνιο μέχρι τη Ρόδο, είναι το καταφύγιο 200 περίπου φυσητήρων. Είναι η πρώτη φορά που γίνονται κινήσεις από την πολιτεία για την προστασία της σημαντικής αυτής περιοχής. Συγκεκριμένα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα εκδόθηκαν αγγελίες NAVTEX από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, μετά από αίτημα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.) και του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, οι οποίες ενημερώνουν τους ναυτιλλομένους για την ύπαρξη των θαλάσσιων θηλαστικών, εφιστώντας παράλληλα την προσοχή για τον εντοπισμό και την αποφυγή σύγκρουσης με αυτά. Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα της πολιτείας προς την αντιμετώπιση και τη μείωση της απειλής αυτής, ακολουθώντας παράλληλα την υποχρέωση που έχει για την προστασία της βιοποικιλότητας, βάσει της ελληνικής, διεθνούς και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Η πρωτοβουλία του Υ.ΝΑ.Ν.Π. επί του θέματος έρχεται ως αποτέλεσμα της συντονισμένης και επίμονης προσπάθειας τριών οργανώσεων, του WWF Ελλάς, του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και του Διεθνούς Ταμείου για την Ευημερία των Ζώων (IFAW), προκειμένου να πειστούν οι αρμόδιες αρχές και ο ναυτιλιακός κλάδος για τη λήψη μέτρων προστασίας των κητωδών στην Ελληνική Τάφρο. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα απτό παράδειγμα καλής συνεργασίας, που είναι απαραίτητο να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί μέσα από την παρακολούθηση της εφαρμογής των αγγελιών Notices to Mariners, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του πληθυσμού των φυσητήρων στην Ελληνική Τάφρο και τη Μεσόγειο.
«Μελέτη με δεδομένα 20 ετών που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος με επιστημονικούς συνεργάτες απέδειξε πως και στην περίπτωση της Ελλάδας, μέτρα που αφορούν στην οργάνωση της κυκλοφορίας των πλοίων μπορούν να συμβάλουν δραστικά στη μείωση των συγκρούσεων και τελικά στη διάσωση του απειλούμενου πληθυσμού του φυσητήρα, ενώ παράλληλα δεν θα επιβαρύνουν τις υφιστάμενες ναυτιλιακές δραστηριότητες και τις άλλες χρήσεις στην περιοχή. Η έκδοση των NAVTEX θα συμβάλλει στο να γίνει η προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας μέρος της συνείδησης των ναυτικών, ωστόσο χρειάζεται να γίνουν και περαιτέρω βήματα, που θα οδηγήσουν στην αποφυγή της περιοχής, για να μπορέσουν να σωθούν οι φυσητήρες από την εξαφάνιση», επισημαίνει η Αμαλία Αλμπερίνι, υπεύθυνη δράσεων διατήρησης της θαλάσσιας βιοποικιλότητας του WWF Ελλάς.
ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ