Δημοσιεύτηκε στις November, 07 2023
Η κλιματική κρίση και οι συνέπειές της, με τις πρόσφατες καταστροφές να έχουν ήδη προκαλέσει σοβαρές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη χώρα μας, επιβάλλουν έναν φιλόδοξο σχεδιασμό κλιματικών πολιτικών που θα διασφαλίζουν ένα βιώσιμο και ασφαλές μέλλον για το σύνολο των πολιτών. Η αναθεώρηση των Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) σε όλα τα κράτη της ΕΕ, αλλά ιδίως στην Ελλάδα, έχει καθοριστική σημασία στην πορεία προς τον μηδενισμό των εκπομπών, σύμφωνα με τον επιστημονικά ορισμένο στόχο περιορισμού της υπερθέρμανσης στον 1,5°C, όπως έχει προβλεφθεί και από τη Συμφωνία του Παρισιού.
Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση και η ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των μελών της Βουλής των Ελλήνων, της δημόσιας διοίκησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας, και φορέων της κοινωνίας των πολιτών σχετικά με τη διαδικασία επικαιροποίησης του ελληνικού ΕΣΕΚ, καθώς και η παρουσίαση του εργαλείου 2050 Pathways Explorer της CLIMACT που στόχο έχει τη διευκόλυνση της σύγκρισης διαφορετικών σεναρίων επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Η ημερίδα θα αποτελείται από δύο μέρη:
- Το πρώτο μέρος θα αφορά το ζήτημα της κλιματικής κρίσης και τον ρόλο του ΕΣΕΚ ως κεντρικού εργαλείου σχεδιασμού της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής της χώρας, ενώ θα αναδειχθούν ζητήματα αναφορικά με τη διαδικασία επικαιροποίησης του, τους στόχους και τη δημόσια συμμετοχή. Ομιλητές στο πρώτο μέρος θα είναι ο Κωνσταντίνος Καρτάλης, καθηγητής στον Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος του ΕΚΠΑ και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, ο Αλέξανδρος Μουλόπουλος, υπεύθυνος τομέα κλίματος και ενέργειας στο WWF Ελλάς, ο Κωστής Γριμάνης, υπεύθυνος εκστρατείας για την Κλιματική Δικαιοσύνη του ελληνικού γραφείου Greenpeace, η Άννα Βαφειάδου, υπεύθυνη νομικού τομέα στο WWF Ελλάς, τον Δημήτρη Τσέκερη, Energy Scenarios Project Manager στο Climate Action Network Europe, και τον Δημήτρη Λάλα, Μηχανικό περιβάλλοντος και π. Πρόεδρο Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
- Στο δεύτερο μέρος θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τίτλο «Στοχοθέτηση και εφαρμογή πολιτικών στα κρίσιμα χρόνια της κλιματικής αλλαγής». Ομιλητές στο δεύτερο μέρος θα είναι ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Διευθυντής ΕΙΕ & Πρόεδρος ΔΣ, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ και Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Παβία, ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η Μαρία Γαβουνέλη, καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο Ολιβιέ Βαρδακούλιας, οικονομολόγος, συντονιστής οικονομικών πολιτικών στο Climate Action Network Europe, και η Παναγιώτα Μαραγκού, επικεφαλής προγραμμάτων προστασίας περιβάλλοντος στο WWF Ελλάς. Τη συζήτηση θα συντονίζει η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής στο WWF Ελλάς.
Βρείτε εδώ το πρόγραμμα της ημερίδας.