ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Όλοι μας, ως καταναλωτές μπορούμε να συμβάλουμε στην προστασία των ιχθυαποθεμάτων και άρα στην προστασία των θαλάσσιων οικοσυστήματων.

Ένας από τους βασικούς λόγους της υπεραλίευσης είναι ότι ψαρεύουμε νεαρά ψάρια που δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν ούτε μια φορά. Ανάλογα με το ρυθμό αναπαραγωγής αλλά και το γεγονός ότι κάποια ψάρια αλλάζουν φύλο στη διάρκεια της ζωής τους, όπως η γόπα, η υπεραλίευση μπορεί να οδηγήσει και σε απόλυτη εξαφάνιση κάποιων ειδών.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Με την εκστρατεία Ψάρι για Πάντα, το WWF ενημερώνει τους καταναλωτές για το πρόβλημα της υπεραλίευσης και τους προτρέπει να γίνουν μέρος της λύσης καθώς με τις επιλογές τους έχουν τη δύναμη να ασκήσουν πιέσεις στην αγορά, βάζοντας στα ράφια τα βιώσιμα ψαρικά.

Η ζήτηση είναι εκείνη που διαμορφώνει την προσφορά. Υιοθετώντας υπεύθυνη καταναλωτική συμπεριφορά ενισχύουμε την προσπάθεια για την καταπολέμηση της υπεραλίευσης και της παράνομης αλιείας, δίνουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις και τους αλιευτικούς στόλους για να βελτιώσουν τις πρακτικές και τις μεθόδους τους, ενώ διασφαλίζουμε την αύξηση της προσφοράς των βιώσιμων ψαρικών.

Συμβουλέψου το Fishguide και βάλε τα βιώσιμα ψαρικά στο τραπέζι σου. Θυμήσου! Ο γόνος δεν είναι λιχουδιά. Αφήνουμε τα ψάρια να μεγαλώσουν και δεν τα καταναλώνουμε την περίοδο αναπαραγωγής τους. Αναζητούμε τη σήμανση MSC για τα βιώσιμα ψαρικά.

Ως καταναλωτές μπορούμε να στηρίξουμε τη βιώσιμη αλιεία αποφεύγοντας να καταναλώνουμε:

  • νεαρά ψάρια και γενικότερα αλιεύματα κάτω από το επιτρεπόμενο μέγεθος.
  • ψάρια κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους.
  • παράνομα (και άρα προστατεύομενα) και απειλούμενα είδη θαλάσσιων οργανισμών.

ΕΚΤΑΚΤΟ

Μπες τώρα στη μάχη ενάντια στη κλιματική κρίση

Καθώς η κλιματική κρίση κλιμακώνεται εμείς δεν μένουμε σιωπηλοί.

Από το 1991 αγωνιζόμαστε ενάντια στις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις, μαχόμαστε κατά της απώλειας της άγριας ζωής, των δασικών πυρκαγιών και της υπεραλίευσης, ξεσκεπάζουμε την κακή νομοθεσία και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα και κάνουμε νομικές παρεμβάσεις, σχεδιάζουμε λύσεις μακριά από τις ρυπογόνες πρακτικές των ορυκτών καυσίμων και αλλάζουμε συνειδήσει πολιτών και κυβερνήσεων. Πιστεύουμε πως είμαστε η γενιά που μπορεί να χτίσει το μέλλον της ανθρωπότητας διαφορετικά και για να συνεχίσουμε να μαχόμαστε για όλα όσα εκπροσωπούμε χρειαζόμαστε την οικονομική σου υποστήριξη περισσότερο από ποτέ. 

Ακόμα και η πιο μικρή δωρεά είναι αρκετή για να συμβάλει στη πιο μεγάλη αλλαγή!

Υποστήριξε

Μοιράσου το με φίλους