The WWF is run at a local level by the following offices...
- WWF Global
- Adria
- Argentina
- Armenia
- AsiaPacific
- Australia
- Austria
- Azerbaijan
- Belgium
- Bhutan
- Bolivia
- Borneo
- Brazil
- Bulgaria
- Cambodia
- Cameroon
- Canada
- Caucasus
- Central African Republic
- Central America
- Chile
- China
- Colombia
- Croatia
- Democratic Republic of the Congo
- Denmark
- Ecuador
- European Policy Office
- Finland
Η πλούσια φύση που κάλυπτε πριν από εκατομμύρια χρόνια την επιφάνεια του πλανήτη μας, χάρισε στο υπέδαφος τα ορυκτά καύσιμα που από τη βιομηχανική επανάσταση μέχρι και σήμερα αποτελούν την κύρια πηγή παραγωγής ενέργειας παγκοσμίως. Παρότι όμως μας «έφεραν» ως εδώ, σήμερα τα βρόμικα αυτά καύσιμα έχουν ένα τίμημα πολύ υψηλό που αφορά στην ίδια μας την επιβίωση. Κλιματική κρίση, υποβάθμιση φυσικού περιβάλλοντος, επιβάρυνση της δημόσιας υγείας. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Ο λιγνίτης που αποτελεί το βασικό καύσιμο της χώρας μας εδώ και δεκαετίες έχει ένα τεράστιο κρυφό κόστος και είναι πλέον αδιέξοδος. Τα πλούσια σε λιγνίτη εδάφη της Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, μετατρέπονται από εύφορη γη σε απέραντα ορυχεία, χωριά ερημώνονται, χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίζονται, εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού καταναλώνονται, ενώ παράλληλα επικίνδυνα χημικά στοιχεία και βαρέα μέταλλα μεταφέρονται στην ατμόσφαιρα, στα νερά και στα εδάφη καταστρέφοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και βλάπτοντας σοβαρά τη δημόσια υγεία. Ταυτόχρονα, είναι πλέον οικονομικά ασύμφορος.
70 χρόνια αφού ξεκίνησε η εκμετάλλευση του λιγνίτη, με τις διεθνείς συνθήκες, συμφωνίες και προβλέψεις να δείχνουν πόσο ασύμφορα είναι πλέον τα ορυκτά καύσιμα, και ενώ ολόκληρος ο πλανήτης αναζητά ένα νέο οικονομικό και ενεργειακό μοντέλο για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, η Ελλάδα επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος. Δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα στο Ιόνιο, την Κρήτη, την Ήπειρο και δυτική Ελλάδα παραχωρούνται στην πετρελαϊκή βιομηχανία για έρευνα και εξορύξεις υδρογονανθράκων, απειλώντας για ακόμη μία φορά φύση και άνθρωπο και εγκλωβίζοντάς μας σε ένα αδιέξοδο – οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά - μονοπάτι. Ειδικά με τις εξελίξεις που πυροδότησε η πανδημία του κορονοΐου ως προς την αγορά πετρελαίου και τις διεθνείς τιμές, αυτό το αδιέξοδο γίνεται ολοένα πιο ορατό.
Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ
Η εξόρυξη λιγνίτη έχει επιφέρει
120.000
στρέμματα κατεστραμμένης γης στη Δυτική Μακεδονία8.000
εκτοπισμένους πολίτες550
πρόωρους θανάτους το χρόνοΤα ορυκτά καύσιμα σε αριθμούς
75.000
τ. χλμ. γης και θάλασσας έχουν παραχωρηθεί σε πετρελαϊκές45.000
χαμένες θέσεις εργασίας από ένα ατύχημα πετρελαιοκηλίδας5,3 δις
δισεκ. ευρώ ευρώ κόστος σε σενάριο καταστροφικής πετρελαιοκηλίδας80.000.000 €
κόστισε το ατύχημα του “Αγία Ζώνη”Δουλεύουμε σε όλα τα επίπεδα για να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου η χώρα να εγκαταλείψει τα ορυκτά καύσιμα και να στραφεί στη καθαρή ενέργεια με έναν δίκαιο και συμμετοχικό τρόπο για όλους.
Συνεργαζόμαστε με άλλες οργανώσεις και χτίζουμε συμμαχίες, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και παρεμβαίνουμε στον δημόσιο διάλογο: ενημερώνουμε τους πολίτες, τα πολιτικά κόμματα και τις κυβερνήσεις, υλοποιούμε εκστρατείες, αναλαμβάνουμε νομικές ενέργειες και καταθέτουμε τεκμηριωμένες προτάσεις και λύσεις. Μέσα σε αυτά τα χρόνια:
- Ξεκινήσαμε την πρώτη μας εκστρατεία συλλογής υπογραφών κατά της κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα V (2014).
- Πραγματοποιήσαμε εκστρατεία ενημέρωσης για την ιστορική 21η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι (2015).
- Αγωνιστήκαμε για να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο που θα χρηματοδοτήσει την διασύνδεση των νησιών και τη στήριξη κοινοτήτων σε περιοχές που εξαρτώνται από τις εξορύξεις κάρβουνου (2015 -2017).
- Από το 2016 μέχρι σήμερα δίνουμε αγώνες για να ακυρωθούν δικαστικές αποφάσεις για τους σταθμούς Αγ. Δημητρίου, Μεγαλόπολης Α, Μεγαλόπολης Β και Μελίτης.
- Δημοσιεύσαμε μία σειρά από μελέτες, οι οποίες αποδεικνύουν τον οικονομικό κίνδυνο των έργων ορυκτών καυσίμων και αναδεικνύουν τεκμηριωμένες λύσεις ως εναλλακτικές προτάσεις για αυτές τις περιοχές.
- Το 2018 πραγματοποιήσαμε την εκστρατεία “Μπορούμε και χωρίς λιγνίτη” δημιουργώντας μία σειρά μίνι βίντεο ντοκιμαντέρ για να καταγράψουμε την καταστροφή της φύσης και τις αγωνίες των κατοίκων χωριών που σταδιακά χάνονται από τον χάρτη και να καταγράψουμε όλες τις επιπτώσεις του λιγνίτη στην Ελλάδα.
- Συγκεντρώσαμε περισσότερες από 50.000 υπογραφές μέσω της εκστρατείας “Πες όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων” αποδεικνύοντας μέσω μελέτης πως μόνο ένα σοβαρό περιστατικό πετρελαϊκής ρύπανσης είναι ικανό να επιφέρει επέφερε ολέθριες επιπτώσεις για δεκαετίες στην τουριστική βιομηχανία, στην αλιεία και στο φυσικό περιβάλλον.
- Οργανώσαμε και συμμετείχαμε σε δεκάδες ενημερωτικές εκδηλώσεις για τους κινδύνους των εξορύξεων σε Ιόνιο, Κρήτη και Δυτική Ελλάδα
- Το 2019 καταθέσαμε σχόλια για τους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους της Ελλάδας για το 2030 και το 2050
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
- Πτολεμαΐδα V και Μελίτη II
- Καθαρές εναλλακτικές στην Πτολεμαΐδα V
- Οδικός Χάρτης Μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο
- Εναλλακτικές Λύσεις για την τηλεθέρμανση στη Δ. Μακεδονία
- Ελληνικές Επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα
- Το αλφαβητάρι των εξορύξεων
- Το πραγματικό κόστος της εξόρυξης υδρογονανθράκων
- 100 επιστημόνες ζητούν προστασία της Ελληνικής Τάφρου από εξορύξεις υδρογονανθράκων
null
ΕΙΠΑΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ
Μαζί σας είπαμε όχι στις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου που απειλούν το περιβάλλον, την υγεία και το μέλλον μας. 50.000 πολίτες ύψωσαν τη φωνή τους, μέσα από την εκστρατεία μας, και απαίτησαν ένα καθαρό μέλλον. Μαζί σας συνεχίζουμε και επιμένουμε!
δεσ την εκστρατειαΔουλεύουμε πάντα μαζί με τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες, αντιμετωπίζοντας τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Μαζί μπορούμε να κάνουμε την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα πραγματικότητα στο κοντινό μας μέλλον και σε θέλουμε μαζί μας!
Υπεύθυνος προγράμματος: Αλέξανδρος Μουλόπουλος
NEWSLETTER