© Pexels
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Οι πάγοι λιώνουν, η πολική αρκούδα χάνει τον βιότοπό της, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει και τα ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά.

Η κλιματική αλλαγή δεν αμφισβητείται πια από κανέναν σοβαρό πολίτη. Δυναμικά κινήματα της νεολαίας, όπως το Fridays for the Future, δείχνουν ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι πια ένα κοινωνικό αίτημα.

Πρέπει όμως να είμαστε πάντα ενημερωμένοι και έτοιμοι να αλλάξουμε συνήθειες ώστε να ζούμε ελευθερώνοντας όσο το δυνατό λιγότερο αέρια του θερμοκηπίου γίνεται.

Εύκολο; Μαθαίνουμε, κρίνουμε, επιλέγουμε τρόπο ζωής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Μαθητές σε δράση για το κλίμα
10+
Το πρόγραμμα «Από την ιδέα στην πράξη: μαθητές σε δράση για το κλίμα», στοχεύει στην κατάθεση, σχεδιασμό και υλοποίηση από τους μαθητές, καινοτόμων ιδεών για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του σχολείου με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Α. παρατήρηση και αυτοψίες από τους μαθητές, συνεντεύξεις με μέλη της σχολικής κοινότητας για την κατανόηση των προκλήσεων για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος
Β. διατύπωση του προβλήματος που θέλουν να λύσουν και επινόηση ιδεών για την επίλυσή του μέσα από τη μεθοδολογία «Design Thinking»
Γ. εφαρμογή λύσης τεχνικού τύπου και επιδίωξη αλλαγής συμπεριφοράς

Όλο το εκπαιδευτικό υλικό θα το βρείτε εδώ. Προτείνεται το πρόγραμμα να ενταχθεί στα υπάρχοντα μαθήματα π.χ. στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, στα μαθήματα Τεχνολογίας και Φυσικών Επιστημών, κλπ.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και την υποστήριξη των ιδρυμάτων A. Γ. Λεβέντη και Μποδοσάκη.

Δείτε εδώ τα βασικά βήματα του προγράμματος σε 4 απλά βίντεο:
Βήμα 1ο: Από κάπου χάνει το σχολείο μου
Βήμα 2ο: Μπαίνω στα παπούτσια των άλλων
Βήμα 3ο: Βρέχει ιδέες
Βήμα 4ο: DIY
Δράση για την κλιματική αλλαγή
12+

Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κλιματική και περιβαλλοντική κρίση που απειλεί τόσο τις ανθρώπινες δραστηριότητες και την υγεία μας, όσο και τα οικοσυστήματα παγκοσμίως. Προτείνουμε λοιπόν εδώ ένα πρόγραμμα για τη Β’θμια εκπαίδευση πιο προσανατολισμένο στην ενεργό δράση αντλώντας από το υλικό και την εμπειρία της οργάνωσης για την Ώρα της Γης. Μπορείτε να το αξιοποιήσετε για 7 διδακτικές ώρες στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων στην θεματική ‘Φροντίζω το Περιβάλλον’.

 

Η κλιματική αλλαγή στα Εργαστήρια δεξιοτήτων
5+

Η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους τρεις τομείς εκπαιδευτικών προγραμμάτων της θεματικής «Φροντίζω το Περιβάλλον» στα εργαστήρια Δεξιοτήτων. Σας προτείνουμε λοιπόν ένα σχέδιο προγράμματος 7 διδακτικών ωρών με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση για ανάληψη δράσης από μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

 

H Ώρα της Γης
5+
H Ώρα της Γης  (Earth Hour) είναι μία παγκόσμια δράση που διοργανώνεται κάθε χρόνο το τελευταίο Σάββατο του Μαρτίου, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τους κρατικούς φορείς, να σβήνουν τoν μη απαραίτητο ηλεκτρικό φωτισμό για μια ώρα, ώστε να εξοικονομείται ενέργεια, σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας για την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη προστασίας της φύσης. Κάθε χρόνο καλούμε τα σχολεία σε δράση αλλά υπάρχουν πάντα και γενικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με τους μαθητές.
Φέτος στις 27 Μαρτίου, από τις 20.30 έως τις 21.30, σβήνουμε συμβολικά τα φώτα για μια ώρα. Στέλνουμε όλοι μαζί το μήνυμα για μια νέα αρχή. Πως; Δηλώνοντας συμμετοχή εδώ  και κάνοντας τα τρία απλά βήματα που περιγράφονται εδώ: Προβληματιζόμαστε, Μάθαίνουμε, Αναλάμβάνουμε δράση! 
 
Downloads
Η Ώρα της Γης: Επανεκκίνηση τώρα και στα σχολεία!
pdf 164 KB
Η Ώρα της Γης: Επιστολόχαρτα
pdf 95 KB
Πολική Αρκούδα: Ανακυκλωμένο φαναράκι
pdf 95 KB
Η Ώρα της Γης: Εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές 8-12
pdf 95 KB
Η Ώρα της Γης: Εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές 12-16
pdf 95 KB
Η Ώρα της Γης: Υλικό για τον εκπαιδευτικό - Νηπιαγωγείο & Α Δημοτικού
pdf 95 KB
Η Ώρα της Γης: Υλικό για τον εκπαιδευτικό - B Δημοτικού
pdf 95 KB
Η Ώρα της Γης: Υλικό για τον εκπαιδευτικό - Γ Δημοτικού
pdf 95 KB
Η Ώρα της Γης: Υλικό για τον εκπαιδευτικό - Δ Δημοτικού
pdf 95 KB
Η Ώρα της Γης: Υλικό για τον εκπαιδευτικό - Ε&Στ Δημοτικού
pdf 95 KB
Η Ώρα της Γης: Φύλλα εργασίας για τον μαθητή - Νηπιαγωγείο & Α Δημοτικού
pdf 95 KB
Η Ώρα της Γης: Φύλλα εργασίας για τον μαθητή - Β Δημοτικού
pdf 95 KB
Η Ώρα της Γης: Φύλλα εργασίας για τον μαθητή - Γ Δημοτικού
pdf 95 KB
Η Ώρα της Γης: Φύλλα εργασίας για τον μαθητή - Δ Δημοτικού
pdf 95 KB
Η Ώρα της Γης: Φύλλα εργασίας για τον μαθητή - Ε & Στ Δημοτικού
pdf 95 KB
Η Ώρα της Γης: Κάλεσμα σε δράση 2013
pdf 95 KB
Κλιματική αλλαγή στον πλανήτη, στη χώρα, στο σπίτι μας!
6-12

Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, να κατανοήσουν πώς οι καθημερινές ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου και η κατανάλωση της ενέργειας επιβαρύνουν το περιβάλλον προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν και να επιλέγουν πρακτικές και προϊόντα που εξοικονομούν ενέργεια. Το υλικό δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών.

Οικολογικό 24ωρο: επιδαπέδιο παιχνίδι για το κλίμα
6+

Στο παιχνίδι αυτό οι παίκτες (σε 4 ομάδες) καλούνται να συμπεριφερθούν οικολογικά και να αξιολογήσουν το καθημερινό τους οικολογικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και τις αντίστοιχες συνέπειές του, μέσα από ένα διασκεδαστικό τρόπο. Μπορείτε να τυπώσετε σε μεγάλο χαρτόνι το «ταμπλό» του παιχνιδιού ή αν θέλετε να δανειστείτε το επιδαπέδιο θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας στο n.coutava@wwf.gr για να περάσετε να το παραλάβετε από τα γραφεία μας. Το επιδαπέδιο αποτελεί μεταφορά του αντίστοιχου επιτραπέζιου παιχνιδιού που περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Η οικολογία στο μαγνητικό τραπέζι», εκδόσεις Καστανιώτη.

5 σε 1: Επιδαπέδιο παιχνίδι για την κλιματική αλλαγή
6+

Θέλετε οι μαθητές σας να μάθουν κάποιες βασικές έννοιες για την κλιματική αλλαγή, χωρίς να κλειστείτε σε μια τάξη και μάλιστα με τρόπο ευχάριστο και σύντομο; Θέλετε να αξιολογήσετε τι συγκράτησαν από το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που κάνατε όλο τον χρόνο; Παίξτε λοιπόν μαζί με το WWF ταμπού, παντομίμα, ζωγραφομαχίες και πολλά άλλα σε ένα παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους. Καλή ζαριά!

Bingo για το κλίμα!
12+

Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα για την Κλιματική Αλλαγή ή βοηθήστε τους μαθητές σας να ανακεφαλαιώσουν τις γνώσεις τους για το θέμα με ένα παιχνίδι! Μοιράστε το φύλλο εργασίας και ζητήστε τους να λάβουν απαντήσεις, για την κάθε ερώτηση, από κάποιον άλλον συμμαθητή τους. Ο πρώτος που συμπληρώνει σωστά τις απαντήσεις φωνάζει bingo και κερδίζει!

Ενέργεια, Κατανάλωση και Κλιματική Αλλαγή
7+

Αυτοτελείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες για όσους από εσάς δεν μπορούν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο για να κάνουν ένα πλήρες πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Οι περισσότερες από τις δραστηριότητες αυτές έχουν μεταφραστεί από τις αντίστοιχες του WWF UK.

Downloads
Η Ώρα της Γης: Επανεκκίνηση τώρα και στα σχολεία!
pdf 164 KB
Πηγαίνοντας με τα πόδια στο σχολείο (για παιδιά 5-16 ετών)
pdf 95 KB
Οικολογικό αποτύπωμα (για παιδιά 8-13 ετών)
pdf 95 KB
Οράματα για το μέλλον (για παιδιά 8-13 ετών)
pdf 95 KB
Η ιστορία ενός t-shirt (για παιδιά 8-13 ετών)
pdf 95 KB
Ποιος αποφασίζει για σένα (για παιδιά 8-13 ετών)
pdf 95 KB
Πάρε θέση (για παιδιά 8-13 ετών)
pdf 95 KB
Κλιματική αλλαγή: προβλήματα & λύσεις (για παιδιά 7-9 ετών)
pdf 95 KB
Κλιματική αλλαγή: προβλήματα & λύσεις (για παιδιά 9-16 ετών)
pdf 95 KB
Κλιματική αλλαγή: χάρτης ιδεών (για παιδιά 7-16 ετών)
pdf 95 KB
Κλιματική αλλαγή: φώτα, κάμερα, πάμε! (για παιδιά 7-11 ετών)
pdf 95 KB
Κλιματική αλλαγή: φώτα, κάμερα, πάμε! (για παιδιά 12-16 ετών)
pdf 95 KB
Παγκόσμια διάσταση (για παιδιά 7-14 ετών)
pdf 95 KB
Προστατεύοντας το περιβάλλον (για παιδιά 11-14 ετών)
pdf 95 KB
Τοπική ευημερία (για παιδιά 7-14 ετών)
pdf 95 KB
Κλιματικό Χάος
pdf 95 KB
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την Ενέργεια και τις Κλιματικές Αλλαγές
pdf 95 KB
Ένα παραμύθι για την ηλιακή ενέργεια
pdf 95 KB
Σχολεία για το Κλίμα
6+
Θέλετε να οργανώσετε στην τάξη σας μία έρευνα για τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε ελαχιστοποιήσουμε τη συμβολή μας σε αυτή, εξοικονομώντας ενέργεια; Μπορείτε να διευρύνετε τη δράση σας κινητοποιώντας όλο το σχολείο να κάνει το ίδιο.
Ανθρώπινα δικαιώματα και περιβάλλον
12+
Συχνά ξεχνάμε το δικαίωμα στο περιβάλλον, το δικαίωμα σε καθαρό περιβάλλον και στους πόρους που μας παρέχει το περιβάλλον, στον ίδιο τον ανοιχτό χώρο, το δικαίωμα να έχουν και τα παιδιά μας την πρόσβαση σε ένα αντίστοιχο περιβάλλον. Μέσα από το υλικό τα παιδιά καλούνται να εξετάσουν τις δικές τους απόψεις και στάσεις και να δουν πώς η καθημερινότητά τους επηρεάζει τα παγκόσμια ζητήματα.
Το ταξίδι στην πόλη του μέλλοντος…
6+
Στόχος του εκπαιδευτικού εργαστηρίου είναι να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να παίξουν, να μάθουν, να προβληματιστούν και να βρούνε λύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον. Μπορούμε να ξεχωρίσουμε τελικά τις επιθυμίες από τις ανάγκες μας; Γιατί όσο κι αν η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει λύσεις, αν δεν μειώσουμε, ως ανθρωπότητα, τις καταναλωτικές μας ανάγκες, ο πλανήτης δεν τα βγάζει πέρα. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της εταιρείας FRIGOGLASS.
ECO2nomy: Ένα παιχνίδι για τον πλανήτη και την τσέπη μας!
8+

Τι σχέση μπορεί να έχει το φαινόμενο του θερμοκηπίου με την…τσέπη μας; Κι όμως με αυτό το πολύ απλό παιχνίδι οι μαθητές σας θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν μαθαίνοντας ότι εξοικονομώντας ενέργεια εξοικονομούμε και χρήματα. Θα χωριστούν σε δύο ομάδες: τους καταναλωτές και τους τραπεζίτες και οι πρώτοι θα κληθούν να "πρασινίσουν" έναν συμβολικό πλανήτη/δέντρο με τις πράξεις τους, ενώ οι δεύτεροι θα τους ανταμοίβουν για αυτές. Τα ποσά που αντιπροσωπεύουν το ετήσιο κέρδος από τις συγκεκριμένες πράξεις είναι πραγματικά και μπορείτε να τα δείτε αναλυτικά εδώ.

Το Κλίμα Είναι στο Χέρι σου
8+

Σε αυτό το CD-ROM σας παρουσιάζουμε με τρόπο εύληπτο, πρωτότυπο και περιεκτικό, το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, τις συνέπειες, τις αιτίες και τις λύσεις. Το υλικό έχει διανεμηθεί στους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και στα ΚΠΕ σε όλη την Ελλάδα, από όπου μπορούν να το δανείζονται τα σχολεία. Το CD-ROM δημιουργήθηκε με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, του Ιδρύματος Σταματίου-Δεκόζη-Βούρου και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ.Κωστόπουλου.

NEWSLETTER