The WWF is run at a local level by the following offices...
- WWF Global
- Adria
- Argentina
- Armenia
- AsiaPacific
- Australia
- Austria
- Azerbaijan
- Belgium
- Bhutan
- Bolivia
- Borneo
- Brazil
- Bulgaria
- Cambodia
- Cameroon
- Canada
- Caucasus
- Central African Republic
- Central America
- Chile
- China
- Colombia
- Croatia
- Democratic Republic of the Congo
- Denmark
- Ecuador
- European Policy Office
- Finland
Όλη η φύση, και τα προβλήματα προστασίας της, βρίσκονται στο πιάτο μας! Η απώλεια βιοποικιλότητας και η κλιματική αλλαγή πρώτα από όλα! Το σουβλάκι και το χάμπουργκερ που τόσο μας αρέσουν, μπορεί να έχουν στοιχίσει τη ζωή σε κάποια στρέμματα τροπικού δάσους στον Αμαζόνιο που θυσιάστηκαν για να γίνουν βοσκότοποι ή καλλιέργειες για ζωοτροφές.
Το φρούτο που τρώμε εκτός εποχής, και που ίσως έχει ταξιδέψει από μακριά, έχει στοιχίσει σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Κι ενώ η διατροφή ευθύνεται για το 30% περίπου των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, το 1/3 της τροφής πετιέται!
Κάτι δεν πάει καλά με τη διατροφή μας.
Μαθαίνουμε, αλλάζουμε διατροφικές συνήθειες, προστατεύουμε την υγεία μας και την υγεία του πλανήτη.
Το πρόγραμμα “Eat4Change: Κινητοποιώντας τους νέους προς μια βιώσιμη διατροφή” απευθύνεται σε νέους που θέλουν να γίνουν ενεργοί πολίτες στα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της βιοποικιλότητας, μέσα από την υιοθέτηση μιας βιώσιμης διατροφής. Η αλλαγή της προσωπικής συμπεριφοράς και η ανάληψη δράσης για να επηρεάσουν τους συνομηλίκους τους είναι τα δύο βασικά επιθυμητά αποτελέσματα της προτεινόμενης διαδικασίας.
Μετά από μια σύντομη έρευνα στις διατροφικές συνήθειες των μαθητών, ο εκπαιδευτικος εξηγει το πρόβλημα και βοηθά τους μαθητές να ανακαλύψουν τις δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να φέρουν την αλλαγή. Όσοι από τους μαθητές ενδιαφέρονται καλούνται να σχηματίσουν ομάδα που θα αναλάβει δράση για τη βιώσιμη διατροφή στο σχολείο. Οι δράσεις θα πρέπει να στοχεύουν σε αλλαγή συμπεριφοράς κι όχι απλά σε ενημέρωση των συμμαθητών τους.
Το πρόγραμμα Eat4Change πραγματοποιείται με την χρηματοδοτική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το περιεχόμενό του αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του WWF Ελλάς και δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
#Eat4Change
Μια πρόταση, σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό ‘Μαθαίνω Διατροφή’, για όσους θα δουλέψετε φέτος το θέμα ‘διατροφή’ στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, δομημένο σε ένα γεύμα με 7 ...πιάτα . Η πρόταση βασίζεται στο υλικό των δύο οργανισμών για την υγιεινή και την βιώσιμη διατροφή. Το πλήρες υλικό του προγράμματος Πρό(σ)κληση σε γεύμα θα μπορείτε να το βρείτε κάνοντας πρώτα σύνδεση και ακολουθώντας τις αναλυτικές οδηγίες που θα βρείτε εδώ.
Για όσους ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν το υλικό «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, προτείνουμε ένα σχέδιο προγράμματος 7 εβδομάδων, με συγκεκριμένες επιλογές από αυτό.Tο εκπαιδευτικό υλικό εξοικειώνει τους μαθητές με τα χαρακτηριστικά της βιώσιμης διατροφής με στόχο την υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών που κάνουν καλό στην υγεία τους και στο περιβάλλον.
«Το καλάθι του πικνίκ», ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη διατροφή και το περιβάλλον στοχεύει στην υιοθέτηση μιας υγιεινής και περιβαλλοντικά βιώσιμης διατροφής εκ μέρους των παιδιών, ξεκινώντας από το σχολικό σνακ. Κανονικά διατίθεται προς δανεισμό στα σχολεία αλλά λόγω αυξημένων μέτρων προφύλαξης και προστασίας σταματά προσωρινά το ταξίδι του από σχολείο σε σχολείο και μεταμορφώνεται σε ένα ‘φανταστικό’ καλάθι (με προσαρμογές και για σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση) που μπορεί να αναπαραχθεί σε κάθε σχολείο. Κατεβάστε όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία από εδώ και δηλώστε συμμετοχή στην κ. Νάνσυ Κουταβά στο n.coutava@wwf.gr.
Αν δουλεύετε το θέμα διατροφή και θέλετε οι μαθητές σας να αντιληφθούν τη σχέση ανάμεσα στην φύση και τη διατροφή, προσεγγίζοντας την έννοια του οικολογικού αποτυπώματος της διατροφής, μπορούμε να σας κάνουμε διαδικτυακά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο κόσμος στο πιάτο σου». Το μάθημα περιλαμβάνει ένα σενάριο, μία «αστυνομική ιστορία» όπου οι μαθητές καλούνται, μαζί με το πάντα-ντετέκτιβ, να βρούνε τρία απειλούμενα ζώα που εξαφανίστηκαν. Διάρκεια μαθήματος 45’. Μέρες και ώρες διεξαγωγής κατόπιν συνεννόησης με τη κ. Νάνσυ Κουταβά, n.coutava@wwf.gr.
Το εκπαιδευτικό υλικό «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» για την βιώσιμη και υγιεινή διατροφή, που απευθύνεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, θα το βρείτε στην ιστοσελίδα http://food.wwf.gr/schools. Εδώ μπορείτε να δείτε μια πρώτη προσπάθεια σύνδεσης με το αναλυτικό πρόγραμμα.
Το υλικό αυτό καλεί τους μαθητές να διερευνήσουν το πώς η διατροφή μας συνδέεται με τον τρόπο ζωής και το οικολογικό μας αποτύπωμα. Γύρω από μια κεντρική δραστηριότητα αρθρώνεται η έρευνα που καλούνται να κάνουν οι μαθητές σε ομάδες. Η διάρκεια του προγράμματος προσαρμόζεται ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο και τις επιθυμίες της τάξης