© bantersnaps / Unsplash
ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Η ποικιλία ζωής στον πλανήτη είναι εκπληκτική. Από τον γαιοσκώληκα ως το γιγάντιο πάντα και από τα βρύα και τις λειχήνες ως τα δάση βροχής του Αμαζονίου, το πανόραμα της ζωής στη Γη μάς θυμίζει τη μοναδικότητα του Γαλάζιου Πλανήτη. Δυστυχώς ο πλούτος αυτός χάνεται μέρα με τη μέρα. Σύμφωνα με την έκθεση του WWF «Ζωντανός Πλανήτης, 2020» οι πληθυσμοί θηλαστικών, ψαριών, πουλιών, ερπετών και αμφίβιων έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 68% από το 1970.

Mαζί τους χάνονται πολύτιμες μορφές ζωής.

Κι αν νομίζουμε ότι δεν το παίρνουμε είδηση, γελιόμαστε. Η πρόσφατη πανδημία είναι κι αυτή ένα «παιδί» της απώλειας της βιοποικιλότητας. Σημασία έχει ότι ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιστρέψουμε την καθοδική καμπύλη της βιοποικιλότητας.

Γνωρίζουμε εις βάθος τη βιοποικιλότητα, την εξέλιξη της ζωής στη Γη, τα οικοσυστήματα και τα απειλούμενα είδη και αναλαμβάνουμε δράση.

Τα απειλούμενα ζώα στα Εργαστήρια δεξιοτήτων
5+

Η ευαισθητοποίηση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου για την προστασία απειλούμενων ζώων και την ανάγκη αποκατάστασης της προβληματικής μας σχέσης με αυτά, είναι αναγκαία και συμβάλλει στην εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους μας. Με αφετηρία το εκπαιδευτικό & ενημερωτικό υλικό του WWF, προτείνουμε ένα σχέδιο 7 εργαστηρίων για τις ενότητες «Περιβάλλον» και «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ». 

Ζωντανός Πλανήτης
8+

Η έκθεση «Ζωντανός πλανήτης» εκδίδεται κάθε δυο χρόνια από το WWF, με τη συμβολή κορυφαίων ειδικών και άλλων οργανώσεων. Αποτελεί μία περιεκτική περιγραφή της «υγείας» του πλανήτη, που μας δείχνει την κατάσταση του φυσικού κόσμου, τις απειλές που δέχεται και τι σημαίνει αυτό για την ανθρωπότητα. Στον Οδηγό για νέους θα βρείτε τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης σε απλή γλώσσα και απλές προτάσεις για το τι μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς για να την αποτρέψει. Αν θέλετε να αφιερώσετε λίγο περισσότερο χρόνο στο θέμα έχουμε ετοιμάσει για εσάς ένα σύντομο βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους, μια παρουσίαση και έναν οδηγό για τον εκπαιδευτικό.

Ο γύρος του κόσμου σε 80 ερωτήσεις
8+

«Ο γύρος του κόσμου σε 80 ερωτήσεις» είναι ένα σύγχρονο, διαδικτυακό παιχνίδι γνώσεων που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Οι μαθητές, παίζοντας ατομικά η σε ομάδες, μελετούν τα μοναδικά χαρακτηριστικά κάθε μίας από τις τρεις περιοχές του παιχνιδιού (Θράκη, Κυκλάδες, Αττική). Δείτε εδώ με ποια μαθήματα μπορείτε να συνδυάσετε το παιχνίδι και πως. «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ερωτήσεις» υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της ερευνητικής ομάδας Προηγμένων Τεχνολογιών Μάθησης και Πολιτισμού, CoSyLLab του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά και τη χρηματοδότηση του WWF Ολλανδίας.

Το ράλι επιβίωσης της χελώνας καρέτα
5-12

Ένα διασκεδαστικό βιωματικό παιχνίδι για τη ζωή και τους κινδύνους που απειλούν τη χελώνα Caretta caretta που μπορείτε να παίξετε με τους μαθητές σας. Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί στην τάξη ή σε εξωτερικό χώρο. Σκοπός του παιχνιδιού η συνειδητοποίηση των απειλών για το είδος, η ικανότητα διαχωρισμού των φυσικών αιτιών από τις ανθρωπογενείς αιτίες, η καλλιέργεια θετικής στάσης απέναντι στη διάσωση του είδους και η υιοθέτηση ορθών πρακτικών για την προστασία των ακτών-βιοτόπων της χελώνας.

Ο Θαυμαστός Κόσμος της Βιοποικιλότητας και ο Κάρολος Δαρβίνος
8+

Ένα εκπαιδευτικό πακέτο για τον Δαρβίνο, την Εξέλιξη και άλλες βασικές έννοιες και λειτουργίες που σχετίζονται με την ποικιλία της ζωής στον πλανήτη μας και την ανάγκη διατήρησής της. Σκοπός του συγκεκριμένου υλικού είναι η εξοικείωση με τις βασικές ιδέες και μηχανισμούς της Εξέλιξης για μια ουσιαστική επανεκτίμηση της θέσης του ανθρώπου στον πλανήτη μας και της αξίας της βιοποικιλότητας.

ΥΛΙΚΑ
Downloads
Δραστηριότητα 1: Ζωή δεν έχουν μόνο τα ζώα: ο περίπατος της βιοποικιλότητας.
pdf 95 KB
Δραστηριότητα 2: Ο Προ1000000 Πάππους όλων των Μορφών Ζωής στη Γη.
pdf 95 KB
Δραστηριότητα 3: Βάζοντας τάξη στο χάος των ειδών.
pdf 95 KB
Δραστηριότητα 4: Δεινόσαυροι, άνθρωποι και άλλα μεγαθήρια! Η ιστορία της ζωής στη Γη.
pdf 95 KB
Δραστηριότητα 5: Εξέλιξη-προσαρμογή-επιβίωση: το τρίγωνο της ζωής.
pdf 95 KB
Δραστηριότητα 6: Ευτυχώς δεν είμαστε…φωτοτυπίες!
pdf 95 KB
Δραστηριότητα 7: Η ποικιλία ζωής του πλανήτη: ένας ανεκτίμητος θησαυρός.
pdf 95 KB
Δραστηριότητα 8: Ένα ζουζούνι παραπάνω: η ζωή και οι περιπέτειες του Κάρολου Δαρβίνου.
pdf 95 KB
Δραστηριότητα 9: Φίδια, καμηλοπαρδάλεις και κοιλάκανθοι: η Εξέλιξη εν δράσει.
pdf 95 KB
Δραστηριότητα 10: Ιστορίες για αρκούδες.
pdf 95 KB
Δραστηριότητα 11: Πες μου πού ζεις να σου πω αν θα επιβιώσεις!
pdf 95 KB
Δραστηριότητα 12: Μια επίσκεψη στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.
pdf 95 KB
Δραστηριότητα 13: Φτιάξε το δικό σου…τέρας, φτιάξε το δικό σου ψάρι!
pdf 95 KB
Δραστηριότητα 14: Αγώνες δρόμου – αγώνες επιβίωσης.
pdf 95 KB
Δραστηριότητα 15: Παίξτε bingo με τα χαρακτηριστικά σας!
pdf 95 KB
Δραστηριότητα 16: Γενιές χαρακτηριστικών!
pdf 95 KB
Δραστηριότητα 17: Πειραματιστείτε μαζί με τον Δαρβίνο.
pdf 95 KB
Βιοποικιλότητα & Απειλούμενα είδη
8+

Εάν θέλετε να αντιληφθούν οι μαθητές σας τη σημασία της βιοποικιλότητας δείξτε τους το σχετικό βίντεο και την παρουσίαση. Μιλήστε για τα απειλούμενα ζώα της Ελλάδας, παίξτε Ένα κουίζ για την βιοποικιλότητα της Ελλάδας, αλλά και στα αγγλικά το παιχνίδι The BioDaVersity Code

Καιρός για έξω…
5+

Ανακαλύψτε με τους μαθητές σας τη βιοποικιλότητα της γειτονιάς σας. Ερευνήστε, καταγράψτε, εκθέστε, ευαισθητοποιήστε γονείς και περιοίκους, με βάση τα ευρήματα της έρευνάς σας και προτείνετε μέτρα για μια πράσινη γειτονιά. Κάντε την αρχή με έρευνα στην αυλή του σχολείου και συνεχίστε με ένα...σαφάρι στη γειτονιά. Τέλος μην ξεχάσετε να κάνετε κι ενα σαφάρι με νόημα στο σχολείο σας για να δείτε τι είδους ... πολίτευμα έχετε.

Δηλητηριασμένα Δολώματα
12+

Μια περιβαλλοντική εκπαιδευτική δράση με θέμα τις επιπτώσεις των δηλητηριασμένων δολωμάτων στον άνθρωπο και στην άγρια πανίδα με στόχο την ενημέρωση για το πρόβλημα, την καλλιέργεια δεξιοτήτων επικοινωνίας και την ενδυνάμωση των παιδιών για την ανάληψη ενεργούς δράσης.
"Κάτοικοι του Έβρου στο χέρι σας είναι να σώσετε τα σπάνια είδη, όπως το μαυρόγυπα, γι' αυτό ΣΤΟΠ στα δηλητηριασμένα δολώματα"  είναι ένα από τα πολλά μηνύματα των μαθητών του Έβρου που προέκυψαν από τη συγκεκριμένη δράση.

NEWSLETTER