© Shutterstock / Rich Carey / WWF
ΠΛΑΣΤΙΚΑ

Οι θάλασσες του πλανήτη μας και η Μεσόγειος συγκεκριμένα, κινδυνεύουν να μετατραπούν σε «πλαστικές παγίδες» για εμάς και τη μοναδική ζωή που φιλοξενούν. Τα πλαστικά είναι κυριολεκτικά παντού. Στο έδαφος, τα ποτάμια, τις θάλασσες και κατ’ επέκταση στην τροφική αλυσίδα, με τον καθένα μας να καταναλώνει ακούσια 5 γραμμάρια μικροπλαστικών την εβδομάδα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε μια πιστωτική κάρτα.

Τη χρονιά που μας πέρασε συνεχίσαμε να δουλεύουμε εντατικά για τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης και να ενημερώνουμε τους πολίτες για τη σωστή ανακύκλωση, ώστε να μην καταστρέψουμε ακόμα περισσότερο την υγεία μας και το περιβάλλον.

Μείωση των πλαστικών μιας χρήσης

Αναλογιζόμενοι ότι μόνο τις ελληνικές θάλασσες μολύνουν 11.500 τόνοι πλαστικών ετησίως, εντείναμε τις προσπάθειές μας για τον τερματισμό της διασποράς τους. Με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης προσεγγίσαμε τους πολίτες και πιέσαμε την κυβέρνηση να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της για μείωση των πλαστικών μιας χρήσης.

Από τον Οκτώβριο του 2020, έχει ψηφιστεί νόμος στη χώρα μας, που έχει σαν βασικό στόχο τη σταδιακή μείωση της πλαστικής ρύπανσης και προβλέπει ρυθμίσεις για την κατάργηση ορισμένων προβληματικών πλαστικών μιας χρήσης, τον περιορισμό μιας σειράς άλλων πλαστικών προϊόντων και την ορθολογική διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων που προκύπτουν. Για να μπορέσουμε να δούμε κατά πόσο η ισχύουσα νομοθεσία εφαρμόζεται και να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, εκπονήσαμε την πρώτη σχετική έκθεση για την πορεία εφαρμογής της. Δυστυχώς, με βάση τα αποτελέσματα της έκθεσης, οι επιδόσεις της χώρας μας ως προς την επίτευξη του στόχου για τα πλαστικά μιας χρήσης, βρίσκονται επιεικώς κάτω από τη βάση. Η Πολιτεία μοιάζει να αδυνατεί να εφαρμόσει ορθά το νόμο που η ίδια ψήφισε για τον περιορισμό της πλαστικής ρύπανσης.

Τη στιγμή που δεν γίνεται καμία ουσιαστική ενημέρωση από τη μεριά της Πολιτείας προς τους πολίτες για τις ενέργειες που μπορούν να κάνουν, ώστε να περιοριστεί η υπερκατανάλωση πλαστικών μιας χρήσης, καλύψαμε αυτό το κενό, προσφέροντας πρακτική πληροφόρηση σε όλους. Για αυτό τη χρονιά που μας πέρασε, ετοιμάσαμε την τρίτη ανανεωμένη έκδοση του Οδηγού αντικατάστασης και ανακύκλωσης πλαστικών.

Σκοπός του Οδηγού είναι οι πολίτες να ενημερώνονται για το ποια από τα πλαστικά μιας χρήσης που κατακλύζουν την αγορά ανακυκλώνονται, καθώς και πως μπορούν να αντικαταστήσουν αυτά τα είδη με άλλες μη-ρυπογόνες εναλλακτικές λύσεις ή προϊόντα.

Για τη δραστική μείωση των πλαστικών απορριμμάτων και της ρύπανσης των θαλασσών από πλαστικά, συνεχίζουμε να δουλεύουμε για την  κινητοποίηση των πολιτών, των εργαζομένων, των προμηθευτών και των τοπικών κοινωνιών σε μια αλλαγή συνήθειας που θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο.

...

Οι νόμοι από μόνοι τους δεν επαρκούν για να περιοριστεί η πλαστική ρύπανση. Εάν δεν συνοδευτούν από καλή εφαρμογή και ουσιαστικούς και συστηματικούς ελέγχους, οι νόμοι αποτελούν κενό γράμμα

Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος προγραμμάτων μείωσης αποτυπώματος

Τον τελευταίο χρόνο, στο πλαίσιο του προγράμματός μας «Υιοθέτησε μια παραλία», 130 εθελοντικές ομάδες, επέλεξαν 149 παραλίες σε όλη την Ελλάδα, αναλαμβάνοντας τη συλλογή και καταγραφή των απορριμμάτων σε αυτές. Δεν πρόκειται για ένα πρόγραμμα μεμονωμένων καθαρισμών παραλίας, αλλά για ένα σύστημα παρακολούθησης της παράκτιας ρύπανσης με πρωταγωνιστές τους πολίτες. 

Εκτός από την καταγραφή δεδομένων, το πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία» συμβάλλει σημαντικά και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, για το ζήτημα της πλαστικής ρύπανσης που απειλεί τη Μεσόγειο. Χάρη στην πολύτιμη συμβολή των εθελοντικών ομάδων καταφέρνουμε να συγκεντρώνουμε σημαντικά δεδομένα -τα οποία είναι δημόσια διαθέσιμα και προσβάσιμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους- που συνεισφέρουν στην καλύτερη κατανόηση του προβλήματος και αποτελούν τη βάση για να μπορέσουμε να προτείνουμε τρόπους αντιμετώπισης της παράκτιας ρύπανσης. 

Συνεχίζουμε δυναμικά με στόχο μας την εμπλοκή ακόμα περισσότερων πολιτών ενώ παράλληλα το πρόγραμμα, μετά τη μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας, υλοποιείται πλέον και στην Τουρκία και την Τυνησία, ώστε να έχουμε μια αντιπροσωπευτική εικόνα της Μεσογείου. 

NEWSLETTER