© WWF-Greece / Vassilis Kokkinidis
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Από τα ράφια των σούπερ μάρκετ μέχρι το πιάτο μας και το μενού των ξενοδοχείων, κάθε υλικό που αγοράζουμε, κάθε φαγητό που σερβίρεται και κάθε μπουκιά που καταναλώνουμε, έχει αντίκτυπο στον πλανήτη μας. Για αυτό ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε πολίτες και επιχειρήσεις, ώστε να αναδείξουμε τη σημασία των διατροφικών μας επιλογών και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Ο τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε την τροφή μας έχει τεράστιο αντίκτυπο στον πλανήτη μας, αφού αποτελεί την πρωταρχική αιτία για την απώλεια βιοποικιλότητας και ευθύνεται περίπου για το 1/3 των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Επειδή η κάθε μπουκιά που καταναλώνουμε μετράει, μαχόμαστε για μια πιο βιώσιμη διατροφή. Ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε τους πολίτες για να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες και να στραφούν στη μεσογειακή διατροφή, επιλέγοντας τροφές με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως όσπρια, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά. Στόχος των ενεργειών μας είναι να περιοριστεί η κατανάλωση των ζωικών προϊόντων, να αποφεύγονται οι επεξεργασμένες τροφές και να μειωθούν οι ποσότητες των τροφών που σπαταλάμε. 

Για αυτό, τη χρονιά που μας πέρασε, συνεχίσαμε το πρόγραμμα Eat for Change (E4C), που έχει σαν στόχο την κινητοποίηση των πολιτών και ειδικά των νέων προς πιο βιώσιμες διατροφικές συνήθειες και πρακτικές παραγωγής, αλλά και την ανάδειξη της διατροφής ως ενός αποτελεσματικού μέσου για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Οι νέοι (κυρίως ηλικίας 15-35) βρίσκονται στην καρδιά του προγράμματος E4C. Στο πλαίσιο αυτό, και με σκοπό την κινητοποίηση για μια βιώσιμη διατροφή, έχει δημιουργηθεί μια δυναμική ομάδα νέων εθελοντών που θα έχουν κομβικό ρόλο και ενεργή συμμετοχή σε δράσεις που σχετίζονται με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς. Η ομάδα νέων αριθμεί 23 αφοσιωμένα μέλη, που εκτός από το ότι ενεργούν ως πρεσβευτές των βασικών μηνυμάτων του E4C, σχεδιάζουν και τις δικές τους δραστηριότητες, ενώ τέσσερα μέλη της ομάδας συμμετείχαν στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής Νέων E4C στις Βρυξέλλες, με στόχο να επηρεάσουν τη νομοθεσία για την αποψίλωση των δασών που προκαλείται από την παραγωγή τροφίμων που εισάγονται στην ΕΕ.

Παράλληλα, στο ταξίδι μας για μια ισορροπημένη διατροφή έχουμε επιπλέον συνοδοιπόρους εκπαιδευτικούς και νέους σεφ σε σχολές μαγειρικής. Δημιουργήσαμε ένα εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς και ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων για μαθητές  με βάση τη βιώσιμη διατροφή, το οποίο παρουσιάστηκε σε εκπαιδευτικούς σε όλη την Ελλάδα, ενώ έχουμε επίσης ξεκινήσει μια συνεργασία με τρεις σχολές μαγειρικής προκειμένου η βιώσιμη διατροφή να γίνει μέρος των προγραμμάτων σπουδών τους. Για να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε ακόμα περισσότερους πολίτες για τη σημασία των διατροφικών μας επιλογών και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, διεξήγαμε δια ζώσης εκδηλώσεις αλλά και μια μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία. 

Η παραγωγή και η κατανάλωση της τροφής είναι ένα ταξίδι με μεγάλο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, όμως η λύση βρίσκεται κυριολεκτικά στο πιάτο μας. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για την προώθηση της βιώσιμη διατροφής που στηρίζεται σε τοπικά προϊόντα , για ένα πιο σταθερό κλίμα, για περισσότερη άγρια ζωή στον πλανήτη, για περισσότερη γη για να ευδοκιμήσει η βιοποικιλότητα.

...

Ακολουθώντας μια διατροφή, όπως η μεσογειακή, με έμφαση στα προϊόντα φυτικής προέλευσης, μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά το περιβάλλον και την υγεία μας

Ελένη Σβορώνου, υπεύθυνη για το πρόγραμμα Eat4Change

Εκτός από τις οικιακές κουζίνες, το καλό παράδειγμα δίνεται και στις επαγγελματικές. Τη χρονιά που μας πέρασε ολοκληρώσαμε τη δράση μας «Hotel Kitchen», μια σημαντική συνεισφορά στον τομέα της σπατάλης τροφίμων στα ξενοδοχεία.

Μέσω της συγκεκριμένης δράσης έντεκα ξενοδοχεία σε Κρήτη και Ρόδο, με την υποστήριξή μας, υιοθέτησαν για 3 μήνες, έναν εύκολο και αξιόπιστο μηχανισμό καταγραφής της σπατάλης σε όλο το φάσμα της προμήθειας, προετοιμασίας και κατανάλωσης φαγητού και στη συνέχεια εφάρμοσαν μέτρα μείωσής της. Τα αποτελέσματα δείχνουν το δρόμο:

Πετύχαμε μείωση της συνολικής σπατάλης τροφίμων έως 25% στα έντεκα ξενοδοχεία.


Πλέον, στοχεύοντας στη διεύρυνση της πρωτοβουλίας και στην εμπλοκή περισσότερων ξενοδοχειακών μονάδων στη μείωση της σπατάλης, η μεθοδολογία και τα υλικά του προγράμματος είναι ανοιχτά και προσβάσιμα σε όλους.

Μείωση της σπατάλης τροφίμων στα ράφια των super market

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων, το 45% περίπου από όσα φρούτα, λαχανικά, ρίζες και βολβούς παράγονται κατ’ έτος, οδηγούνται στα σκουπίδια. Μαζί με κάθε ποσότητα τροφής που οδηγείται στα σκουπίδια, πετιούνται και όλοι οι πολύτιμοι φυσικοί πόροι που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή της όπως είναι το έδαφος, το νερό και η ενέργεια.

Ένας από τους κλάδους που μπορούν να συντελέσουν σημαντικά στη μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι τα σούπερ μάρκετ. Συνεχίσαμε λοιπόν να συνεργαζόμαστε με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΒ, υποστηρίζοντας την προσπάθειά τους να μειώσουν τη σπατάλη κατά 50% έως το 2025.  Σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ολοκληρώσαμε την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης ως προς τη σπατάλη τροφίμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της εταιρείας ΑΒ, από την αποθήκη έως το ράφι, ώστε να συμβάλλουμε στην επίλυσή του προβλήματος:

  • Από τη μελέτη των στοιχείων διαπιστώσαμε ότι ο επαναπροσδιορισμός του χρόνου ζωής των προϊόντων στο ράφι, η μείωση των τεμαχίων στα είδη που εμφανίζουν μεγάλες απώλειες, η θέσπιση στόχων περιορισμού σπατάλης ανά κατηγορία τροφίμων, η καθιέρωση ειδικών προσφορών για προϊόντα με μικρή διάρκεια ζωής, η καταγραφή από τους προμηθευτές των απωλειών τροφίμων, η δημιουργία ειδικού προγράμματος κατάρτισης των εργαζομένων, είναι μεταξύ των ενεργειών που πρέπει να γίνουν.

Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την ΑΒ για την υλοποίηση της στρατηγικής και του ολοκληρωμένου πλάνου δράσεων που έχουμε συμφωνήσει, ώστε να επιτύχουν τον στόχο της μείωσης της σπατάλης κατά 50% έως το 2025.

NEWSLETTER