© Andrea Bonetti / WWF Ελλάς
ΔΑΣΗ

Η κλιματική κρίση και οι συνέπειές της είναι πραγματικότητα για την ελληνική κοινωνία που απαιτεί δραστικές παρεμβάσεις και εναλλακτικές προτάσεις, ως προς την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, η δράση μας για την προστασία των δασών έγινε ακόμα πιο επιτακτική και πήρε σάρκα και οστά με βάση την ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας τους.

Πρότυπη αναδάσωση σε επανειλημμένως καμένη περιοχή του Εθνικού Δρυμού Σουνίου

Λίγο πριν το τέλος την χρονιάς που πέρασε ολοκληρώσαμε το πρώτο μέρος μιας μεγάλης δράσης που ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2022, που αφορά την αναδάσωση ενός μέρους του Εθνικού Δρυμού Σουνίου, κοντά στον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου, η οποία κάηκε για δεύτερη φορά μέσα σε 10 χρόνια. 

Σε συνεργασία με το Δασαρχείο Λαυρίου, εξασφαλίσαμε την αναδοχή της έκτασης και μέσα σε περίπου 2 μήνες καταφέραμε με τη βοήθεια των εθελοντών, να φυτέψουμε 15.000 δέντρα στο Δρυμό, σε μια έκταση περίπου 200 στρεμμάτων! Η περιοχή επιλέχθηκε βάσει μελέτης που εκπονήσαμε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, αποτυπώνοντας, εκτός των άλλων, τις περιοχές που όπως όλα δείχνουν δεν θα μπορέσουν να αναγεννηθούν φυσικά. 

Η περιοχή αναδασώθηκε με μια μίξη πλατύφυλλων και κωνοφόρων ειδών, με έμφαση σε συγκεκριμένα πλατύφυλλα είδη, που προϋπήρχαν στην περιοχή. Αυτό θα συμβάλλει στη βελτίωση της βιοποικιλότητας και των αισθητικών λειτουργιών του νέου δάσους, αλλά και στην αύξηση της πυρανθεκτικότητας της περιοχής. Τα πλατύφυλλα είδη, όπως η δρυς, βοηθούν το δασικό οικοσύστημα να αντέχει περισσότερο στις πυρκαγιές που πλέον είναι συχνότερες και μεγαλύτερης έντασης, ενώ δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας του οικισμού απέναντι σε νέες πυρκαγιές. Πέραν από τη διαφοροποίηση στα χρησιμοποιούμενα είδη, στην περιοχή  μελετήθηκαν και διαφορετικές μέθοδοι φυτεύσεων, με σκοπό τη βελτίωση της βιωσιμότητας των φυτών αλλά και της συντήρησής τους.

Συνολικά, περισσότεροι από 300 εθελοντές συμμετείχαν σε 6 δράσεις σποροσυλλογής και σε 11 δράσεις αναδάσωσης, αφού έλαβαν την κατάλληλη εκπαίδευση πριν από κάθε δράση. Την άνοιξη και το καλοκαίρι θα υλοποιηθούν με τη συμβολή των εθελοντών δράσεις συντήρησης των φυτών, όπως η διαμόρφωση των λάκκων, η λίπανση,το βοτάνισμα και το πότισμα τους. Το έργο θα διαρκέσει για τα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των φυτών.

Σκοπός μας είναι η δημιουργία και η προώθηση ενός επιτυχημένου παραδείγματος αναδάσωσης, το οποίο θα αποτελέσει μοντέλο προς υιοθέτηση και σε άλλες περιπτώσεις.

Κάθε ώρα πτήσης πυροσβεστικού αεροπλάνου στη χώρα μας κοστίζει περίπου 10.000 ευρώ, ενώ το μέσο κόστος καταστολής ενός περιστατικού δασικής πυρκαγιάς πλησιάζει τα 150.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι από τα εκατομμύρια που δαπανώνται κάθε χρόνο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε δάση το 84% αφορά στην καταστολή και μόνο το 16% στην πρόληψη, είναι σαφές ότι κάτι πρέπει να αλλάξει.

Για αυτό, συνεχίσαμε και τη χρονιά που μας πέρασε να δουλεύουμε εντατικά και στοχευμένα για την ενίσχυση της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, δίνοντας έμφαση στις ακόλουθες δράσεις: 

  • Μαζί με εξειδικευμένους συνεργάτες ερευνήσαμε πώς διαχειρίζονται οι αρμόδιοι φορείς τα κονδύλια που αφορούν στο εθνικό σύστημα δασοπυροπροστασίας. Το αποτέλεσμα της έρευνας συνέβαλε στη δημιουργία ενός οδηγού αποτύπωσης των χρηματοδοτικών ροών.
  • Έγινε δεκτή η πρόταση που καταθέσαμε σε συνεργασία με υο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για την αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών με ένα νέο σχέδιο που θα βασίζεται σε Τοπικά Σχέδια Δράσης και στον επιμερισμό της ευθύνης δασοπυρόσβεσης στους δήμους. 

Μέσω των δράσεών μας, συλλέγουμε πολύτιμα δεδομένα για τον σχεδιασμό της πρόληψης, την ανάλυση και ιεράρχηση των κινδύνων έναρξης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών, ώστε να αποφασιστούν τα καταλληλότερα μέτρα για κάθε περιοχή. 

Οι πυρκαγιές των τελευταίων ετών μας έδειξαν ότι οι παραδοσιακοί τρόποι αντιμετώπισής τους είναι πεπερασμένοι και δεν αρκούν. Για αυτό, υιοθετώντας μια καινοτόμα διαδικασία βάλαμε –κυριολεκτικά- φωτιά στο δάσος για να αξιοποιήσουμε προς όφελός μας τη δύναμη του πυρός. 

Πεδίο δράσης για το καινοτόμο αυτό πρόγραμμά μας ήταν η Χίος, όπου χρησιμοποιήσαμε την προδιαγεγραμμένη καύση δασικής ύλης ως μέτρο πρόληψης. Έναν τόπο που δεν επιλέξαμε τυχαία, αλλά γιατί φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά μεσογειακά δασικά οικοσυστήματα. Εκεί, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, πυροσβέστες και εθελοντές δασοπυροσβέστες, μελετήσαμε τις συνθήκες και τις προδιαγραφές της συγκεκριμένης μεθόδου. Επιδίωξή μας ήταν να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα των δασικών οικοσυστημάτων με τη βοήθεια της φωτιάς. Από το Φεβρουάριο του 2021 μέχρι και σήμερα πραγματοποιήσαμε τρεις καύσεις, με τα αποτελέσματα να είναι ήδη ενθαρρυντικά. 

Για την υλοποίηση αυτής της δράσης ακολουθήσαμε την εμπειρία αντίστοιχων δράσεων που έχουν γίνει σε άλλες χώρες και μάλιστα η ομάδα μας εκπαιδεύτηκε και πιστοποιήθηκε πάνω στο αντικείμενο στην Ισπανία. Η δουλειά μας εστίασε σε τρεις βασικούς άξονες: βελτίωση της ανθεκτικότητας των οικοσυστημάτων και των κοινωνιών, μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς και αποκατάσταση μετά από δασικές πυρκαγιές. Δώσαμε, επίσης, έμφαση στις εργασίες δημιουργίας  και συντήρησης αντιπυρικών ζωνών.

Στα επόμενα βήματα είναι να συντάξουμε ένα εγχειρίδιο για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που θα παρέχει πολύτιμες οδηγίες στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, τους πυροσβέστες και τους εθελοντές δασοπυροσβέστες.

Οι εθελοντικές ομάδες δασοπυροπροστασίας βρίσκονται διαρκώς στην πρώτη γραμμή των δασικών πυρκαγιών, συνεισφέροντας καίρια στο έργο των αρμόδιων κρατικών φορέων, όπως το Πυροσβεστικό Σώμα και η Πολιτική Προστασία. Σε πολλές περιπτώσεις, πρώτες οι εθελοντικές ομάδες εντοπίζουν, στην έναρξή τους, σημαντικά περιστατικά δασικών πυρκαγιών και συνεισφέρουν στην άμεση αντιμετώπισή τους. Ωστόσο, η προσπάθεια και η καθοριστική συμβολή τους, δυστυχώς, δεν συνοδεύεται από την επαρκή ενίσχυση σε υλικό εξοπλισμό, αλλά και την απαραίτητη εξειδικευμένη τεχνογνωσία που απαιτείται. Οι εθελοντές έχουν επιτακτική ανάγκη σε απαραίτητα εφόδια, εξοπλισμό και εκπαίδευση για να συνεχίζουν να αποτελούν έναν κρίσιμο κρίκο του εθνικού συστήματος δασοπυροπροστασίας.

Με αυτό ως δεδομένο, ξεκινήσαμε, σε συνεργασία με το ΜΚΣ Δεσμός και το HIGGS (Higher Incubator Giving Growth & Sustainability), ένα Πρόγραμμα Υποστήριξης Εθελοντικών Ομάδων Δασοπυροπροστασίας, με στόχο την κατάρτιση, ενδυνάμωση και ενίσχυση του έργου των συγκεκριμένων ομάδων στην πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Η υποστήριξή μας αφορά:

  • τη σημαντική ενίσχυση με υλικό εξοπλισμό των εθελοντικών ομάδων, 
  • την κατάρτιση για τις δασικές πυρκαγιές μέσω εξειδικευμένων εργαστηρίων.

Η ενίσχυση με τον απαραίτητο υλικό εξοπλισμό, δεν αφορά μόνο μια ομάδα ή περιοχή, αλλά συνολικά 50 εθελοντικές ομάδες απ’ όλη τη χώρα. Επιλέχθηκαν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων αξιολόγησης όπως το ότι η δασοπυροπροστασία είναι η κύρια δραστηριότητα της ομάδας και η ενασχόλησή τους γίνεται σε περιοχή με ιστορικό δασικών πυρκαγιών και υψηλό δείκτη κινδύνου στο μέλλον. Μαζί με τις ομάδες καταγράφηκαν και ιεραρχήθηκαν οι ανάγκες τους σε εξοπλισμό και μέσα, ώστε να καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο πλάνο ενίσχυσης και να τους διατεθεί εξοπλισμός υψηλών προδιαγραφών, αναβαθμίζοντας σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους.

Ο δεύτερος άξονας ενίσχυσης των ομάδων, η πραγματοποίηση εξειδικευμένων εργαστηρίων κατάρτισης για την πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και την αποκατάσταση καμένων δασικών εκτάσεων, αφορά όλες ανεξαιρέτως τις εθελοντικές ομάδες δασοπυροπροστασίας που λειτουργούν και στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Τα εργαστήρια, με δωρεάν συμμετοχή, εμπλουτίζουν τις γνώσεις των εθελοντών, ώστε να επιχειρούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Τα εργαστήρια κατάρτισης ξεκίνησαν με την ενεργή συμμετοχή 53 εθελοντικών ομάδων σε Αττική, Σάμο, Νότιο Αιγαίο, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο. Στόχος μας είναι η εξειδικευμένη γνώση που τους παρέχουμε να τους εξασφαλίσει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια στο έργο τους.

Κατά την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο, σε συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες, θα αξιολογήσουμε παρακολουθώντας το έργο τους με ποιο τρόπο συνέβαλε η κατάρτιση και η υλική ενίσχυση που έλαβαν. 

...

Οι εθελοντικές ομάδες δασοπυροπροστασίας λειτουργούν πάντα με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση, προβάλλοντας παράλληλα, ένα ισχυρό ανθρώπινο, αλλά και φιλο-περιβαλλοντικό κίνητρο. Στον στόχο για μείωση της έντασης και των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών, οι εθελοντικές ομάδες δασοπυροπροστασίας αποτελούν βασικό πυλώνα τόσο για την καταστολή όσο και για την πρόληψη

Παναγιώτα Μαραγκού, επικεφαλής προγραμμάτων προστασίας περιβάλλοντος

NEWSLETTER