© Andrea Bonetti / WWF Ελλάς
30 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΔΑΔΙΑΣ

Στο δάσος της Δαδιάς δουλεύουμε εδώ και 30 χρόνια, αναγνωρίζοντας τη ζωτική σημασία του για τις τοπικές κοινότητες και την τεράστια οικολογική του αξία για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και όλη την Ευρώπη. Όλα αυτά τα χρόνια εξερευνήσαμε κάθε γωνιά του και κάναμε το αδύνατο, δυνατό για την προστασία των αρπακτικών πουλιών που ζουν εκεί.

Πέρα από την αναμφισβήτητη αξία του, το δάσος είναι μια περιοχή με την οποία είμαστε συναισθηματικά συνδεδεμένοι, καθώς το πρόγραμμα της Δαδιάς καθιέρωσε ουσιαστικά την παρουσία μας στην Ελλάδα το 1979. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, κι έχοντας στο πλευρό μας πολύτιμους συνεργάτες, αλλά και την τοπική κοινωνία, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε πολυάριθμα προγράμματα προστασίας, ξεκινώντας από το δάσος της Δαδιάς και επεκτείνοντας τη δράση μας σε ευρύτερες περιοχές της Θράκης, εξίσου κομβικής οικολογικής σημασίας.

Κοινός παρονομαστής όλων των δράσεών μας: η προστασία των απειλούμενων ειδών και οικοτόπων, η ανάδειξη καλών πρακτικών και η προώθηση της συνεργασίας. Πώς αλλιώς να προστατέψουμε ένα δάσος ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας, που φιλοξενεί 36 από τα 38 είδη αρπακτικών πουλιών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων πολλά σπάνια είδη; Το δάσος της Δαδιάς, εκτός των άλλων, είναι μια από τις μοναδικές περιοχές όπου ταυτόχρονα συναντάμε τα τρία από τα τέσσερα διαφορετικά είδη γυπών (μαυρόγυπας, όρνιο, ασπροπάρης) της Ευρώπης που ζουν δίπλα σε έντομα, αμφίβια, ερπετά και θηλαστικά.

...

Είμαστε πολύ περήφανοι για την πλούσια δράση του WWF στο δάσος της Δαδιάς και γενικότερα στη Θράκη. Η Δαδιά ήταν το εναρκτήριο σημείο μας και πάντα θα κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας, αλλά και στην καρδιά των προγραμμάτων της οργάνωσης. Θέλω να πιστεύω πως συμβάλλαμε στην προστασία του μοναδικού φυσικού πλούτου της περιοχής, συνεργαζόμενοι με πολλούς φορείς και αντλώντας πολύτιμα διδάγματα που βοήθησαν στην ανάπτυξη του έργου μας σε ολόκληρη τη χώρα. Η σύνδεση του WWF με την περιοχή είναι και θα παραμείνει σταθερή και αδιάρρηκτη

Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς

Όταν οι αριθμοί αποτυπώνουν την ουσιαστική δράση

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των ποικίλων δράσεών μας τα τελευταία 30 χρόνια, είμαστε πλέον σίγουροι ότι η συμβολή μας στην προστασία της περιοχής, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς αλλά και με την υποστήριξη δωρητών και ιδρυμάτων, έκανε και συνεχίζει να κάνει τη διαφορά. Και αυτό μας κάνει περήφανους και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε! Βιολόγοι, δασολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, ορνιθολόγοι, γεωπόνοι, κτηνίατροι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, οικονομολόγοι, ειδικοί δασικής προστασίας, φιλόλογοι, δάσκαλοι, γραφίστες, παραγωγοί βίντεο, φωτογράφοι και ένας ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος-ανιχνευτής δηλητηριασμένων δολωμάτων, είναι μερικές από τις ειδικότητες των συνεργατών μας που έχουν συνεισφέρει στην προστασία της περιοχής. Αυτά τα τριάντα χρόνια συστηματικής δράσης μεταφράζονται σε:

  • Πάνω από 56.000 ώρες πεδίου για την υλοποίηση δράσεων παρακολούθησης της άγριας ζωής και αντιμετώπισης απειλών.
  • Εκατοντάδες συνεργασίες με τοπικούς φορείς, αλλά και επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων για την προστασία και ορθή διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, αλλά και των γύρω σημαντικών περιοχών. 
  • Συνεργασία με συνολικά 173 εθελοντές απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν και απέκτησαν εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασιών πεδίου, συμβάλλοντας αποτελεσματικά και δρώντας ως «πρεσβευτές» του έργου στις χώρες τους.
  • Εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και ενημέρωση χιλιάδων πολιτών, κατοίκων, μαθητών και φοιτητών σε θέματα προστασίας και διαχείρισης. Ενδεικτικά μόνο, υλοποιήθηκαν συνολικά σχεδόν 230 δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα, ενώ εκατοντάδες φοιτητές από 15 εκπαιδευτικά ιδρύματα είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση στο πρόγραμμα της Δαδιάς.
  • Προαγωγή και διάδοση της επιστημονικής γνώσης, μέσα από 70 σεμινάρια, 123 συνέδρια, 147 επιστημονικές αναφορές/ μελέτες και 92 επιστημονικές δημοσιεύσεις.
  • Επιτυχημένη υλοποίηση καινοτόμων δράσεων που κατόπιν παραδόθηκαν σε τοπικούς φορείς για τη συνέχειά τους (π.χ. οικοτουριστική υπηρεσία στο χωριό της Δαδιάς, συστηματική παρακολούθηση του δάσους Δαδιάς).
  • Προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας με τη Βουλγαρία ως κομβικής σημασίας για την αποτελεσματική προστασία των σπάνιων γυπών και αρπακτικών πουλιών.
  • Αντιμετώπιση 840 περιστατικών διάσωσης άγριας ζωής που βρισκόταν σε κίνδυνο, καθώς και καταγραφή περιστατικών τραυματισμού ή θανάτου.

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια συμβάλλαμε στο να γίνουν σημαντικές αλλαγές, ανταποκριθήκαμε και ξεπεράσαμε σημαντικές δυσκολίες, προωθήσαμε έμπρακτα την έννοια της συνεργασίας και θέσαμε τις κατάλληλες εκείνες προϋποθέσεις προκειμένου η οικολογική σημασία της περιοχής να αναδειχθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η διαδρομή των 30 χρόνων για την προστασία σημαντικών οικοτόπων και ειδών στέφθηκε με επιτυχία, ανοίγοντας ταυτόχρονα νέους ορίζοντες ως προς την οικοτουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Στο ακόλουθο βίντεο κάτοικοι μοιράζονται με εμάς τη σχέση συνεργασίας που ανέπτυξαν με τα χρόνια με την τοπική ομάδα μας στη Δαδιά.

Η επόμενη μέρα

Το όραμά μας για ακόμη μεγαλύτερη εστίαση στις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, αλλά και για την εξασφάλιση της προστασίας της περιοχής σε βάθος χρόνου, γέννησε την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης. Η ίδρυση της οποίας αναμένουμε  να δώσει  ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στις προσπάθειες προστασίας του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των πρωτοβουλιών μας. 

Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης αποτελεί μια ανεξάρτητη οργάνωση, που θα συνεχίσει και θα αναπτύξει ακόμα περισσότερο το έργο που ξεκινήσαμε πριν από 30 χρόνια στην περιοχή. Βασικός σκοπός της είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Θράκης, με έμφαση στα αρπακτικά πουλιά ως δείκτες καλής κατάστασης της βιοποικιλότητας και η τόνωση της οικονομίας της υπαίθρου μέσω καινοτόμων δράσεων που θα συμβάλλουν στη μείωση της εγκατάλειψης της υπαίθρου από νέους ανθρώπους και την ανάδειξη της φυσικής και της πολιτισμικής κληρονομιάς της Θράκης. Θεωρούμε πολύ σημαντικό το ότι η σκυτάλη θα δοθεί πλέον σε μια τοπική, ανεξάρτητη οργάνωση, η οποία με τη δική μας στήριξη και συμβολή θα συνεχίσει στο ακέραιο το έργο της προστασίας της βιοποικιλότητας στον Έβρο και τη Θράκη! 

Η τριακονταετή δράση μας στην περιοχή, προσφέρει πολύτιμα διδάγματα που αποτελούν σημαντικό αρωγό στην επιτυχημένη υλοποίηση δράσεων προστασίας και διαχείρισης μιας περιοχής:

  • Για την προστασία ειδών και βιοτόπων είναι απαραίτητη η εφαρμογή συνδυασμού δράσεων προστασίας και ευρύτερων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών μέτρων.
  • Η αποδοχή και επιτυχία ενός προγράμματος προστασίας, βασίζεται στην αποτύπωση της τοπικής πραγματικότητας με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, αλλά και στη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας από τον σχεδιασμό του προγράμματος και καθ’ όλη τη διάρκειά του. 
  • Η εφαρμοσιμότητα και αποδοχή από την τοπική κοινωνία των δράσεων προστασίας, μπορεί να λειτουργήσει ως ενισχυτικός παράγοντας της θεσμικής κατοχύρωσής τους.
  • Οι τοπικές δράσεις προστασίας είναι πιο αποτελεσματικές όταν υποστηρίζονται με παράλληλες εθνικές πολιτικές δράσεις παρακολούθησης, αναπροσαρμογής και εφαρμογής της νομοθεσίας.

Είμαστε χαρούμενοι και συγκινημένοι που φτάσαμε μέχρι εδώ, που προστατέψαμε την περιοχή με όλα τα μέσα που διαθέταμε και που ήρθε πλέον η στιγμή να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, ώστε η προστασία της περιοχής να συνεχιστεί από τους ανθρώπους που μένουν εκεί και που την αγαπούν.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

NEWSLETTER