{mosimage}Βρυξέλλες, 11-10-2005: Λίγες εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τοREACH, ο Επίτροπος για το Περιβάλλον, κ. Σταύρος Δήμας, ελπίζει ότι η έρευνα του WWF "Γενιά Χ" θα ωθήσει τους Ευρωβουλευτές να υιοθετήσουν μια ισχυρή εκδοχή του κανονισμού υπέρ της προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος.

Την 12η Οκτωβρίου 2005, μέλη 13 οικογενειών που συμμετείχαν στην έρευνα "Γενιά Χ" επισκέφθηκαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να συναντηθούν με Ευρωβουλευτές των χωρών τους, προκειμένου να τους παρουσιάσουν τα αποτελέσματα και να εκθέσουν τις ανησυχίες τους.
 
Στα πλαίσια αυτής της επίσκεψης, ο Έλληνας Επίτροπος δέχθηκε στο γραφείο του, την κ. Πόπη Βογιατζή, μέλος της ελληνικής οικογένειας που συμμετείχε στην έρευνα και τον εκπρόσωπο του WWF Ελλάς, Αχιλλέα Πληθάρα.
 
Ο κ. Δήμας συνεχάρη το WWF για τη συνεισφορά του στις διαβουλεύσεις για το REACH δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Δράσεις σαν την εξέταση αίματος στην οποία προέβη το WWF βοηθούν στην κατανόηση της έκτασης του προβλήματος». Είναι θετικό, ότι ο κ. Δήμας πιστεύει πως οι συζητήσεις στο Συμβούλιο Υπουργών και στο Ευρωκοινοβούλιο θα καταλήξουν στην υιοθέτηση μιας καλής νομοθεσίας για τα χημικά.
 
Ο Έλληνας Επίτροπος ανέφερε ότι «οι ψηφοφορίες στις Επιτροπές Εσωτερικού Εμπορίου και Βιομηχανίας δεν είναι και τόσο φιλόδοξες». Όμως, κατά τη γνώμη του, η ψηφοφορία στην Επιτροπή Περιβάλλοντος «δημιουργεί μια ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής χημικής βιομηχανίας». Η συμβιβαστική πρόταση της βρετανικής προεδρίας για το REACH τυγχάνει ευρείας αποδοχής μεταξύ των Υπουργών της Ε.Ε.,  σύμφωνα με τον κ. Δήμα.
 
Το WWF Ελλάς με χαρά διαπιστώνει ότι ο κ. Επίτροπος κατανοεί την ανάγκη για αποτελεσματική προστασία των μελλοντικών γενιών και του περιβάλλοντος, μέσω της υιοθέτησης ενός ισχυρού κανονισμού REACH. Η οργάνωση είναι διατεθειμένη να στηρίξει τον Έλληνα Επίτροπο στην προσπάθεια που καταβάλει έχοντας να αντιπαρατεθεί πολέμιους του κανονισμού όπως ο Επίτροπος Βιομηχανίας, κ. Verheugen και ο Πανευρωπαϊκός Σύνδεσμος Χημικών Βιομηχανιών. Κατά το WWF, η βρετανική πρόταση χρήζει βελτιώσεων, που ο Έλληνας Επίτροπος θα προσπαθήσει να της κάνει πραγματικότητα.
 
Το WWF Ελλάς ελπίζει ότι όλοι οι Έλληνες Ευρωβουλευτές θα πράξουν το καλύτερο δυνατό στην ερχόμενη ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο, ανεξαρτήτως κομματικής προελεύσεως, αλλά συνάμα καλεί τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Σιούφα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην επιφέρει κι άλλο πλήγμα στον ήδη αποδυναμωμένο κανονισμό. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως διατυπώνει προτάσεις -στην ομάδα εργασίας για το REACH- που αφήνουν 'παραθυράκια' για διαιώνιση του προβλήματος, αδιαφορώντας για το δικαίωμα των πολιτών να ζουν σε ασφαλέστερο περιβάλλον με ασφαλέστερα χημικά.
 
Όμως ποτέ δεν είναι αργά. Είναι πολύ εύκολο για την ελληνική κυβέρνηση να ενστερνιστεί τις απόψεις του Έλληνα Επιτρόπου για το περιβάλλον και να μην τον εκθέτει στους Ευρωπαίους ομολόγους του.  

Μάθετε περισσότερα για την έρευνα 'Γενιά Χ'.  

ΕΚΤΑΚΤΟ

Μπες τώρα στη μάχη ενάντια στη κλιματική κρίση

Καθώς η κλιματική κρίση κλιμακώνεται εμείς δεν μένουμε σιωπηλοί.

Από το 1991 αγωνιζόμαστε ενάντια στις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις, μαχόμαστε κατά της απώλειας της άγριας ζωής, των δασικών πυρκαγιών και της υπεραλίευσης, ξεσκεπάζουμε την κακή νομοθεσία και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα και κάνουμε νομικές παρεμβάσεις, σχεδιάζουμε λύσεις μακριά από τις ρυπογόνες πρακτικές των ορυκτών καυσίμων και αλλάζουμε συνειδήσει πολιτών και κυβερνήσεων. Πιστεύουμε πως είμαστε η γενιά που μπορεί να χτίσει το μέλλον της ανθρωπότητας διαφορετικά και για να συνεχίσουμε να μαχόμαστε για όλα όσα εκπροσωπούμε χρειαζόμαστε την οικονομική σου υποστήριξη περισσότερο από ποτέ. 

Ακόμα και η πιο μικρή δωρεά είναι αρκετή για να συμβάλει στη πιο μεγάλη αλλαγή!

Υποστήριξε

Μοιράσου το με φίλους