Στο στόχαστρο γερμανικών οργανώσεων η γερμανική «πράσινη» τράπεζα KfW για τη χρηματοδότηση της Πτολεμαΐδας V - Επιτακτική η ανάγκη προσέλκυσης βιώσιμων επενδύσεων στη χώρα. Πώς μπορεί ένας γερμανικός τραπεζικός οργανισμός με πράσινο προφίλ να υποθηκεύσει το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας σε ένα μονοπάτι υπανάπτυξης για πολλές δεκαετίες; Στην περίπτωση της KfW, δανείζοντας τη ΔΕΗ ΑΕ, η οποία έχει ήδη ζητήσει παχυλή χρηματοδότηση από τον συγκεκριμένο όμιλο για την υλοποίηση του έργου Πτολεμαΐδα V. Μιας λιγνιτικής μονάδας που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2018 και θα καίει περίπου 8 εκ. τόνους λιγνίτη ετησίως.

Εκτός από τις σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, η λειτουργία μίας ακόμα λιγνιτικής μονάδας στην Ελλάδα, θα επιβαρύνει τους Έλληνες καταναλωτές και την οικονομία. Εκτός από το κόστος αγοράς των εκπομπών CO2 της μονάδας, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, η εμμονή στον λιγνίτη θα εγκλωβίσει τη χώρα σε κατασκευή υποδομών με χαμηλή απόδοση και προστιθέμενη αξία για την οικονομία. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντίστοιχου μεγέθους επενδύσεις σε εξοικονόμηση ενέργειας και Α.Π.Ε. έχουν πολύ μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό όφελος.

Τα γερμανικά πυρά από τις οργανώσεις Urgewald και Climate Alliance που δέχεται η KfW έχουν φέρει στην επιφάνεια τη διπρόσωπη πολιτική της τράπεζας: Ενώ στη Γερμανία αυτοπροβάλλεται ως πράσινη εταιρία, χρηματοδοτώντας κυρίως έργα Α.Π.Ε. και ενεργειακής αποδοτικότητας (όπως το πρωτοποριακό πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε 100.000 κτιριακές στέγες ή τα προγράμματα χορήγησης δανείων για την οικολογική ανακαίνιση κατοικιών), σε χώρες, όπως η Ινδονησία, η Ινδία και η Νότια Αφρική χρηματοδοτεί την κατασκευή ανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Κάποιες από αυτές τις μονάδες που λειτουργούν έχουν ήδη συνδεθεί με επιδείνωση της ανισότητας αλλά και της κατασπατάλησης των υδάτινων πόρων, προκαλώντας έντονες τριβές στην τοπική κοινωνία για το νερό.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και το ελληνικό γραφείο της Greenpeace ενώνουν τις φωνές τους με τις γερμανικές ΜΚΟ, υποστηρίζοντας πως το πράσινο προφίλ της KfW δεν συνάδει με την ενδεχόμενη χρηματοδότηση λιγνιτικής μονάδας στην Ελλάδα. Επαναλαμβάνουν επίσης ότι ο λιγνίτης παγιδεύει το ενεργειακό μέλλον της χώρας και την προσπάθεια απεξάρτησης από τις αντιαναπτυξιακές, μη-βιώσιμες δραστηριότητες που έχουν συνεισφέρει στη δημιουργία της σημερινής οικονομικής κρίσης.

Ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών του WWF Ελλάς, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν δυο πιθανά σενάρια για το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας. Είτε θα καταφέρουμε να καλύψουμε πλήρως τις ενεργειακές μας ανάγκες αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έως το 2050, ή θα αφήσουμε στον λιγνίτη ένα σημαντικό ποσοστό στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Το ποιο σενάριο θα πραγματοποιηθεί κρίνεται από τις αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα. Η υλοποίηση της μονάδας Πτολεμαΐδα V θα παρατείνει τις καταστροφικές συνέπειες της καύσης λιγνίτη, τόσο στο περιβάλλον όσο και στην οικονομία, μιας και, κοινωνικοοικονομικά, αποτελεί το πιο ακριβό ορυκτό καύσιμο. Η KfW οφείλει να δεσμευτεί πως δεν θα υποστηρίξει το εν λόγω έργο».

Ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο Ελληνικό γραφείο της Greenpeace, τόνισε: «Εμείς έχουμε ένα διαφορετικό όραμα για το μέλλον της Ελλάδας. Ένα μέλλον με ασφαλείς και καθαρές επενδύσεις που έχουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για το κοινωνικό σύνολο, δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας και προστατεύουν τους καταναλωτές από υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας. Σε αυτήν την πορεία καλούμε την KfW να στηρίξει το μέλλον της Ελλάδας με την προώθηση επενδύσεων σε Α.Π.Ε. και εξοικονόμηση ενέργειας και όχι να παρατείνει το καταστροφικό παρελθόν της.»

Περισσότερες πληροφορίες:
Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14893, κιν: 697 185 9632, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Μιχάλης Προδρόμου, συνεργάτης στην εκστρατεία για την κλιματική αλλαγή WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14893, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο Greenpeace, 210 3806374 & 6984617027

Σημειώσεις προς συντάκτες:

  • Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από ανακοινώσεις της ΔΕΗ ΑΕ, η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού έχει ζητήσει τη συνεισφορά της KfW τόσο για την εκχώρηση δανείου, όσο και για την παροχή εγγυήσεων προκειμένου να διατεθούν πόροι από τον γερμανικό οργανισμό ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων Heuler Hermes, συνολικού ύψους άνω των €700 εκ.
  • Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Urgewald και Climate Alliance, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της KfW για το πρώτο εξάμηνο του 2012, δημοσίευσαν ενημερωτικό δελτίο, με το οποίο ζήτησαν την άμεση αλλαγή στις χρηματοδοτικές πολιτικές της τράπεζας.
  • Σύμφωνα με τις δυο οργανώσεις, η KfW οφείλει να εγκαταλείψει την προώθηση ανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και συναφών έργων υποδομής και να αφοσιωθεί σε αυτό που ήδη κάνει πολύ καλά, δηλαδή την υποστήριξη έργων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το ενημερωτικό δελτίο των οργανώσεων (στα γερμανικά):
  • Η KfW χρηματοδοτεί την κατασκευή τουλάχιστον εννέα νέων μονάδων άνθρακα, στη Νότιο Αφρική, Ταϊλάνδη, Χιλή, Ινδία και Γερμανία, έργα πασιφανώς αντίθετα με το πράσινο προφίλ που η τράπεζα προσπαθεί να εμφανίσει στη χώρα της. Η KfW συχνά προσπαθεί να απολογηθεί για τις ‘λιγνιτικές’ της δραστηριότητες, υποστηρίζοντας ότι βοηθά στην καταπολέμηση της φτώχειας και την καλύτερη πρόσβαση στην ενέργεια. Υπάρχουν όμως παραδείγματα που δείχνουν το αντίθετο. Για παράδειγμα, οι δύο μονάδες λιγνίτη που η KfW χρηματοδοτεί στη Νότιο Αφρική επιδεινώνουν την ενεργειακή ανισότητα και προκαλούν σοβαρές διαμάχες για το νερό. Επίσης, η προμήθεια άνθρακα στην μονάδα Krishnaptanam της Ινδίας σχετίζεται με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αποψίλωση τροπικών δασών στην Ινδονησία. Σύμφωνα με την Κάθρην Πέτζ (Kathrin Petz) της οργάνωσης Urgewald, «η KfW αρέσκεται στο να τονίζει τα θετικά σημεία των επενδύσεών της, αποφεύγει όμως, τις αναφορές που έρχονται σε αντίθεση με την ‘πράσινη’ βιτρίνα της. Εντούτοις, και παρά τις καταστροφικές συνέπειες των επερχόμενων κλιματικών αλλαγών, τα τελευταία χρόνια η τράπεζα έχει επενδύσει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, με στόχο την επέκταση υφιστάμενων και κατασκευή νέων μονάδων άνθρακα, ορυχείων και έργων υποδομής για την εκμετάλλευση του άνθρακα. Αυτή η στάση είναι ανεύθυνη».

Μοιράσου το με φίλους