Στην Ελλάδα, εκδηλώνονται κάθε χρόνο περίπου 1.500 πυρκαγιές και καίγονται κατά μέσο όρο 259.500 στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων με σοβαρότατες επιπτώσεις για το περιβάλλον αλλά και τις τοπικές κοινωνίες. Πάνω από το  90% των πυρκαγιών σε Μεσογειακό επίπεδο οφείλονται σε ανθρωπογενή αίτια. Σύμφωνα με όλα τα επιστημονικά δεδομένα στοιχεία, η κλιματική αλλαγή θα φέρει στο άμεσο μέλλον σφοδρότερες και μεγαλύτερες σε έκταση δασικές πυρκαγιές ενώ η αντιπυρική περίοδος θα είναι πιο εκτεταμένη και με περισσότερες ημέρες υψηλής επικινδυνότητας.

© Χ. Μινώτου / WWF Ελλάς

Η πρόληψη είναι το πολυτιμότερο εφόδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και βρίσκεται στα χέρια όλων μας. Για το λόγο αυτό και με πρωτοβουλία του WWF Ελλάς θα διοργανωθούν στις 21 και 22 Φεβρουαρίου 2020 μια σειρά εκδηλώσεων στη Ζάκυνθο. Συγκεκριμένα:

Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου (ώρα έναρξης 17.30) το WWF Ελλάς, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λιθακιάς Ζακύνθου και η Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας, Προαγωγής Πολιτισμού «Πλατύφορος» θα διοργανώσουν  ενημερωτική εκδήλωση για τις δασικές πυρκαγιές με τίτλο «Μαθαίνουμε για τις δασικές Πυρκαγιές» στο Ξενοδοχείο Παλατίνο (Κολωκοτρώνη 10 και Κολυβά, Ζάκυνθος). Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό και θα περιλαμβάνει τρεις θεματικές: αρχικά θα παρουσιαστούν οι εκπαιδευτικές δράσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λιθακιάς που αφορούν στο περιβάλλον και την αειφορία. Στη συνέχεια, θα γίνει μία παρουσίαση των δασικών πυρκαγιών που ξεσπούν τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, τα αίτια που τις προκαλούν και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στα δασικά οικοσυστήματα και τις τοπικές κοινωνίες. Τέλος, η συζήτηση θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της πρόληψης από τους ίδιους τους πολίτες καθώς και σε πρακτικούς τρόπους προστασίας των κατοικιών. Θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ «Μαύρη Γη», για την πυρκαγιά της Χίου το 2012, καθώς θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές του είδους στην ιστορία του νησιού.

Επίσης, την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου το WWF Ελλάς έχει προσκαλέσει τους αρμόδιους δημόσιους φορείς σε κλειστή συνάντηση εργασίας για την αντιδιαβρωτική και αντιπυρική προστασία της περιοχής των Σεκανίων και των όμορων περιοχών του όρους Σκοπού, περιοχή στην οποία εμπλέκεται άμεσα το WWF Ελλάς και έχει εκπονήσει σχετική μελέτη. Θα συζητηθούν μέσα και από παρουσιάσεις και θέματα που αφορούν τον ευρύτερο αντιπυρικό σχεδιασμό στο νησί.

Τέλος, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου θα διοργανωθεί από τους παραπάνω φορείς ειδικό εργαστήριο που θα απευθύνεται αποκλειστικά στους εκπαιδευτικούς με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και των μαθητών, ούτως ώστε να μειωθούν τα περιστατικά δασικών πυρκαγιών και την έγκαιρη ειδοποίηση των αρμόδιων αρχών σε περίπτωση πυρκαγιάς. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λιθακιάς.

Σημειώσεις για τους συντάκτες:

Ακολουθεί αναλυτικό το πρόγραμμα της  εκδήλωσης της 21ης Φεβρουαρίου και του εργαστηρίου των εκπαιδευτικών της 22ας Φεβρουαρίου:

Παρασκευή 21.02.2020

Ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό

«Μαθαίνουμε για τις δασικές πυρκαγιές»
Ξενοδοχείο Παλατίνο-Αίθουσα Κρόνος (Κολωκοτρώνη 10 και Κολυβά, Ζάκυνθος)

17.30 – 18.00

Προσέλευση. Εγγραφές.

18.00 – 18.15

Καλωσόρισμα - Συστάσεις - Χαιρετισμός, Δρ. Χαρίκλεια Μινώτου, Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης, Έρευνας, Προαγωγής Πολιτισμού «Πλατύφορος»

18.15 – 18.30

«Η εκπαιδευτική δράση του ΚΠΕ Λιθακιάς για το περιβάλλον και την αειφορία», Αγγελική Δαλακιάρη μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Λιθακιάς

18.30 – 19.00

«Δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και την Μεσόγειο», Ηλίας Τζηρίτης, Συντονιστής Τοπικών Δράσεων WWF Ελλάς

19.00 – 19.30

Προβολή Ντοκιμαντέρ «Μαύρη Γη»

19.30 – 20.30

«Προστασία των πολιτών από τις δασικές πυρκαγιές και η μεγάλη σημασία της προετοιμασίας των κατοικιών», Δρ. Μιλτιάδης Αθανασίου, ειδικός στις δασικές πυρκαγιές

20.30 – 21.00

Ερωτήσεις – Συζήτηση

Σάββατο 22.02.2020

Εργαστήριο Εκπαιδευτικών «Η φωτιά σε αφορά»
Μέγαρο Μεσσαλά-Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λιθακιάς Ζακύνθου

09.00 – 09.15

Προσέλευση. Καλωσόρισμα - Συστάσεις.

09.15 – 09.30

Παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος

09.30 – 10.00

«Ερευνητές κοινής γνώμης», Ηλίας Τζηρίτης, Συντονιστής Τοπικών Δράσεων WWF Ελλάς