Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, πιστοί στο ραντεβού τους, μαθητές από τέσσερα διαφορετικά σχολεία της Θράκης ένωσαν τις δυνάμεις τους για την προστασία του μεταναστευτικού γύπα Ασπροπάρη, που ακόμα φωλιάζει στα γειτονικά βουνά της Ροδόπης και ο οποίος τα τελευταία χρόνια απειλείται σοβαρά με εξαφάνιση.

© Γ. Αζορίδης

Για άλλη μια χρονιά, μαθητές από σχολεία του Σουφλίου, του Τυχερού, του Ιάσμου και των Σαπών, στήριξαν ενεργά τη δράση του WWF για τη συμβολική «υιοθεσία» των τεσσάρων ζευγαριών του ασπροπάρη που έχουν απομείνει στη Θράκη, με μοναδική αποστολή να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσει να φωλιάζει στην περιοχή. Σημείο συνάντησης για τους μικρούς προστάτες των ασπροπάρηδων, το χωριό της Δαδιάς. Πάνω από 130 παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες, καθώς επίσης και να παρουσιάσουν τις δράσεις που ετοίμασαν με στόχο να μεταλαμπαδεύσουν το μήνυμα για την προστασία του μικρότερου γύπα της Ευρώπης.

Και επειδή λοιπόν όπου υπάρχουν παιδιά υπάρχει αγάπη, αισιοδοξία και φαντασία, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι που ετοίμασαν οι μαθητές του Γυμνασίου Ιάσμου μεταφερθήκαμε σε μια άλλη εποχή, στο μακρινό  2040.  Μέσα από τα μάτια τους είδαμε ένα μέλλον ελπιδοφόρο, όπου οι μαθητές ξανασυναντιούνται πλέον ως ενήλικες και μοιράζονται τα νέα: οι ασπροπάρηδες λέει του Κομψάτου, των Σαπών και του δάσους Δαδιάς αυξήθηκαν ως αποτέλεσμα των μακρόχρονων προσπαθειών διατήρησης αλλά και χάρη στις δικές τους δράσεις όταν ήταν παιδιά!

Τη «νούμερο ένα» απειλή για τον ασπροπάρη ανέδειξαν από τη δική τους πλευρά οι μαθητές του γυμνασίου Σουφλίου, παρουσιάζοντας ένα θεατρικό σκετς όπου μια συνέλευση ζώων τον προστατεύει από δηλητηρίαση ενημερώνοντάς τον έγκαιρα ότι κάποιος έρχεται στο δάσος για να ρίξει φόλες, δηλητηριασμένα δολώματα που φτιάχνονται παράνομα και σκορπίζουν τον θάνατο. Το δικό τους μήνυμα για την προστασία του βενιαμίν των ευρωπαϊκών γυπών πέρασαν και οι μαθητές του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Σαπών και του Γυμνασίου Τυχερού, προετοιμάζοντας εντυπωσιακά κολάζ και μοιράζοντας σε όλους τους μαθητές  σελιδοδείκτες και συμβόλαια για την προστασία του ασπροπάρη!

Φυσικά, στο πλαίσιο της δράσης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν τον ασπροπάρη από κοντά, στο φυσικό του περιβάλλον, καθώς ξεναγήθηκαν από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου του δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου στο παρατηρητήριο αρπακτικών πουλιών. Εκτός από τον ασπροπάρη οι μαθητές γνώρισαν και δυο άλλους γύπες,  τον μαυρόγυπα και το όρνιο. Για να τιμήσει μαθητές και δασκάλους για το έργο τους, ο Φορέας προσέφερε σε κάθε σχολείο ένα χειροποίητο κάδρο, αναμνηστικό της επίσκεψης αλλά και της υπόσχεσης για την παντοτινή προστασία του ασπροπάρη!

Η δράση ολοκληρώθηκε με τους μαθητές να σχηματίζουν  ομόκεντρους κύκλους γύρω από τα τέσσερα τελευταία  ζευγάρια ασπροπάρηδων της Θράκης και ως γνήσιοι νονοί και νονές, τους ευχήθηκαν με συνθήματα και έβαλαν το δικό τους λιθαράκι ένα καλύτερο μέλλον!

Ευχαριστούμε τα ΚΠΕ Σουφλίου και Μαρώνειας για τη συνεργασία, τον Δήμο Σουφλίου για την ευγενική δωρεάν παραχώρηση των λεωφορείων για τη μεταφορά των μαθητών Σουφλίου και Τυχερού στη Δαδιά, τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου του δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου για τη συνεργασία, το Forest Inn για την φιλοξενία των σχολείων στον προαύλιο χώρο του ξενοδοχείου και τον συμπαραστάτη μας Γρηγόρη Αζορίδη για τη φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης.

Η δράση συμβολικής «υιοθεσίας» του ασπροπάρη εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE «Επείγουσα Δράση για την Ενδυνάμωση του Βαλκανικού Πληθυσμού του Ασπροπάρη και τη Διασφάλιση της Μεταναστευτικής του Διαδρομής» (LIFE16 NAT/BG/000874) που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και θα διαρκέσει μέχρι το 2022. 

Σημειώσεις για τους συντάκτες:

Περισσότερες πληροφορίες:
Χρίστη Σωτηρίου, Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου WWF Ελλάς, τηλ.: 210 3311988, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΕΚΤΑΚΤΟ

Μπες τώρα στη μάχη ενάντια στη κλιματική κρίση

Καθώς η κλιματική κρίση κλιμακώνεται εμείς δεν μένουμε σιωπηλοί.

Από το 1991 αγωνιζόμαστε ενάντια στις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις, μαχόμαστε κατά της απώλειας της άγριας ζωής, των δασικών πυρκαγιών και της υπεραλίευσης, ξεσκεπάζουμε την κακή νομοθεσία και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα και κάνουμε νομικές παρεμβάσεις, σχεδιάζουμε λύσεις μακριά από τις ρυπογόνες πρακτικές των ορυκτών καυσίμων και αλλάζουμε συνειδήσει πολιτών και κυβερνήσεων. Πιστεύουμε πως είμαστε η γενιά που μπορεί να χτίσει το μέλλον της ανθρωπότητας διαφορετικά και για να συνεχίσουμε να μαχόμαστε για όλα όσα εκπροσωπούμε χρειαζόμαστε την οικονομική σου υποστήριξη περισσότερο από ποτέ. 

Ακόμα και η πιο μικρή δωρεά είναι αρκετή για να συμβάλει στη πιο μεγάλη αλλαγή!

Υποστήριξε

Μοιράσου το με φίλους