Εν όψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, το WWF Ελλάς κάλεσε τα πολιτικά κόμματα και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές να τοποθετηθούν σε σχέση με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στη νέα σύνθεση του.

Μέχρι στιγμής, στο κάλεσμα έχουν ανταποκριθεί οι:

Με προσωπικές αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα, οι υποψήφιοι δεσμεύτηκαν ότι σε περίπτωση που εκλεγούν θα υποστηρίξουν γενναίες πρωτοβουλίες για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα, με βάση το ενημερωτικό σημείωμα του WWF Ελλάς με τίτλο «Ευρώπη ελεύθερη από άνθρακα».

Η ελληνική κοινωνία είναι πιο ώριμη από ποτέ να υποστηρίξει ριζοσπαστικές / τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής. Πρόσφατη έρευνα κοινής γνώμης από το ερευνητικό ινστιτούτο Pew Research Center φέρνει πρώτη την Ελλάδα σε 28 χώρες όσον αφορά την στάση της κοινής γνώμης απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Το 90% των Ελλήνων θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί μείζονα απειλή για τη χώρα.

Οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το Ευρωκοινοβούλιο που θα εκλεγεί στις 26 Μαΐου είναι τεράστιες και αφορούν τόσο νομοθετικό έργο, όσο και έλεγχο του έργου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: έγκριση των εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα, αναθεώρηση του συστήματος εμπορίας εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αναθεώρηση των στόχων για την καθαρή ενέργεια και την ενεργειακή εξοικονόμηση. Παράλληλα, αναμένεται να δημοσιευθούν εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (έκθεση για τη γη, τους ωκεανούς και την κρυόσφαιρα), οι οποίες θα απαιτήσουν άμεση ανταπόκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και γενναίες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Παγκοσμίως πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες για την κήρυξη κλιματικής έκτακτης ανάγκης τόσο από εθνικά κοινοβούλια όσο και από δήμους, ενώ ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρεται πλέον σε «κλιματική κρίση», καλώντας τα κράτη σε γενναίες πρωτοβουλίες. Οι υποψήφιοι έλληνες ευρωβουλευτές καλούνται να συμπαραταχθούν στο κάλεσμα για μια Ευρώπη χωρίς άνθρακα, για δίκαιη μετάβαση σε οικονομίες μηδενικών εκπομπών, και για πραγματικά ζωντανή και βιώσιμη οικονομία.


Μοιράσου το με φίλους