Πέντε πινακίδες για τον Ασπροπάρη, τον πιο απειλούμενο γύπα της Ευρώπης, τοποθέτησε το WWF Ελλάς σε πέντε οικισμούς της Θράκης, το Σιδηρώ, το Σουφλί, την Πυλαία, τις Σάπες και τον Ίασμο με στόχο την ενημέρωση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών για τη σημασία σπάνιου αρπακτικού πτηνού για την κάθε περιοχή, τις απειλές που αντιμετωπίζει σήμερα και τους τρόπους με τους οποίους καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του.

Πιο συγκεκριμένα, οι πινακίδες πληροφορούν τους επισκέπτες για τη ζωή του Ασπροπάρη, του βενιαμίν των ευρωπαϊκών γυπών, ο οποίος κάθε χρόνο διανύει ένα μακρύ ταξίδι 5.000 χλμ, από την Αφρική, όπου διαχειμάζει, στα Βαλκάνια για αναπαραγωγή.

Παράλληλα, οι πινακίδες ενημερώνουν τους επισκέπτες για τις απειλές που αντιμετωπίζει ο Ασπροπάρης, με κυριότερες τα δηλητηριασμένα δολώματα, την έλλειψη τροφής, το παράνομο κυνήγι, τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας ή την πρόσκρουση σε ηλεκτροφόρα καλώδια και ανεμογεννήτριες. Οι απειλές αυτές έχουν οδηγήσει στη ραγδαία μείωση του πληθυσμού του παγκοσμίως. Ενδεικτικά, στην Ελλάδα έχουν απομείνει μόνο πέντε ζεύγη, εκ των οποίων τα τέσσερα εντοπίζονται στη Θράκη, ενώ συνολικά στα Βαλκάνια έχουν απομείνει λιγότερα από 70 ζευγάρια.

Στις πινακίδες θα διαβάσει επίσης κανείς μικρά μυστικά για τις διατροφικές συνήθειες, τα τοπικά ονόματα που έχουν αποδοθεί στον Ασπροπάρη στα Βαλκάνια, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αλλά και ενδιαφέροντα στοιχεία που τον καθιστούν μοναδικό, όπως για παράδειγμα ότι χρησιμοποιεί «εργαλεία», όπως πέτρες, για να σπάει τα αυγά στρουθοκαμήλου ή ότι έχει καταπληκτική όραση αφού μπορεί να αναγνωρίσει αντικείμενα ελάχιστων χιλιοστών ακόμα και από ύψος 1.000 μέτρων!

Οι ενημερωτικές πινακίδες δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE «Επείγουσα Δράση για την Ενδυνάμωση του Βαλκανικού Πληθυσμού του Ασπροπάρη και τη Διασφάλιση της Μεταναστευτικής του Διαδρομής» (LIFE16 NAT/BG/000874) στο οποίο συμμετέχουν οργανώσεις και φορείς από 14 χώρες στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Φυσικά, οι πινακίδες περιλαμβάνουν πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον Ασπροπάρη αλλά και έναν κατατοπιστικό χάρτη για τις μεταναστευτικές του διαδρομές και τις περιοχές δράσεις του προγράμματος.

Σημειώνεται ότι οι πινακίδες εγκαταστάθηκαν στους οικισμούς που βρίσκονται πλησιέστερα στα τελευταία καταφύγια του Ασπροπάρη, ενώ δυο εξ αυτών τοποθετήθηκαν μπροστά από τα Γυμνάσια Σουφλίου και Ιάσμου που συμμετέχουν επί έξι συνεχόμενα χρόνια στη «συμβολική υιοθεσία» των τελευταίων ζευγαριών Ασπροπάρη της Θράκης.

Η εγκατάστασή τους κατέστη εφικτή χάρη στην υποστήριξη των δήμων Σουφλίου, Αλεξανδρούπολης, Μαρώνειας-Σαπών και Ιάσμου, που εξέδωσαν τη σχετική άδεια για την τοποθέτησή τους, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικά στην περαιτέρω διάδοση του μηνύματος για την προστασία του Ασπροπάρη, του πιο απειλούμενου γύπα της Ευρώπης.

Σημειώσεις για τους συντάκτες:

Περισσότερες πληροφορίες:

Χρίστη Σωτηρίου, Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου WWF Ελλάς, τηλ.: 210 3311988, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΚΤΑΚΤΟ

Μπες τώρα στη μάχη ενάντια στη κλιματική κρίση

Καθώς η κλιματική κρίση κλιμακώνεται εμείς δεν μένουμε σιωπηλοί.

Από το 1991 αγωνιζόμαστε ενάντια στις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις, μαχόμαστε κατά της απώλειας της άγριας ζωής, των δασικών πυρκαγιών και της υπεραλίευσης, ξεσκεπάζουμε την κακή νομοθεσία και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα και κάνουμε νομικές παρεμβάσεις, σχεδιάζουμε λύσεις μακριά από τις ρυπογόνες πρακτικές των ορυκτών καυσίμων και αλλάζουμε συνειδήσει πολιτών και κυβερνήσεων. Πιστεύουμε πως είμαστε η γενιά που μπορεί να χτίσει το μέλλον της ανθρωπότητας διαφορετικά και για να συνεχίσουμε να μαχόμαστε για όλα όσα εκπροσωπούμε χρειαζόμαστε την οικονομική σου υποστήριξη περισσότερο από ποτέ. 

Ακόμα και η πιο μικρή δωρεά είναι αρκετή για να συμβάλει στη πιο μεγάλη αλλαγή!

Υποστήριξε

Μοιράσου το με φίλους