Οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη 76 ανθρώπων που εμπλέκονται σε ένα μεγάλο δίκτυο παράνομου εμπορίου ερυθρού τόνου, μεταξύ Μάλτας, Ισπανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της παρανομίας, αρκεί να αναλογιστεί ότι το εμπόριο αυτό ανέρχονταν σε 12 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ποσό που αναλογεί  περίπου στο 10% του συνολικού επιτρεπόμενου αλιεύματος για το 2018. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, την οποία συντόνισε η EUROPOL, κατασχέθηκαν 80.000 κιλά παράνομα αλιευμένου τόνου, τα οποία είχαν διανεμηθεί στην αγορά. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης, ότι δεδομένων των συνθηκών συντήρησης του αλιεύματος, χωρίς δηλαδή να έχουν διενεργηθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι ιχνηλασιμότητας και υγιεινής, η κατανάλωσή του μπορεί και να έχει προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση σε όσους κατανάλωσαν το προϊόν. 

© Frédéric BASSEMAYOUSSE / WWF-Mediterranean

Επρόκειτο για ένα μεγάλο δίκτυο από αλιευτικές εταιρίες και διανομείς, το οποίο συμπεριλάμβανε μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες καλλιέργειας ψαρικών της Ευρώπης, την Ricardo Fuentes και την Sons Group, με έδρα την Ισπανία. 

Τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν είναι ιδιαίτερα σημαντικά, ενόψει της συνάντησης της ICCAT, της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 12 και 19 Νοεμβρίου στην Κροατία, όπου κράτη που αλιεύουν τόνο και η ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν σε νέα μέτρα διαχείρισης της αλιείας ερυθρού τόνου σε Ανατολικό Ατλαντικό και Μεσόγειο.  

«Είναι αδιανόητο ότι πιάστηκαν στον ύπνο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μεμονωμένων κρατών, αλλά και συνολικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος θαλάσσιου προγράμματος του WWF Ελλάς. «Πρόκειται για εμπόρευμα αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Ο ερυθρός τόνος είναι ένα από τα πιο ακριβά ψάρια στον πλανήτη, οπότε γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι θα πρέπει να θεσπιστούν αυστηρότεροι κανόνες και επαρκέστερες διαδικασίες παρακολούθησης για να προστατευθεί το απόθεμα» συμπλήρωσε o κος Ιμπραήμ.  

«Τόσο τα κράτη όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβουν υπόψη αυτά τα περιστατικά λαθραίας αλιείας πριν προχωρήσουν  στην προβλεπόμενη αύξηση της ποσόστωσης της αλίευσης ερυθρού τόνου  η οποία θα επηρεάσει με τη σειρά της το σχέδιο ανάκαμψης του αποθέματος που ισχύει σήμερα. Δεν υπάρχει το περιθώριο να καταρρεύσει το απόθεμα για ακόμα μία φορά» κατέληξε.  


Σύμφωνα με την έρευνα, το γαϊτανάκι του λαθραίου εμπορεύματος που πουλιόταν μαζί με νόμιμες ποσότητες τόνου, ξεκινούσε κατά κύριο λόγο από τη Μάλτα, όπου υπολογίζεται ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια κιλά λαθραίου εμπορεύματος πουλιόταν προς 12,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Επίσης, και από την Ιταλία, προϊόντα που είχαν αλιευτεί λαθραία μεταφέρονταν οδικώς χωρίς χαρτιά και χωρίς κανένα σύστημα ιχνηλασιμότητας στην Ισπανία, όπου και διανέμονταν σε μικρότερες επιχειρήσεις εμπορίας τόνου. Γαλλικά λιμάνια, τέλος, χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά λαθραίων προϊόντων από την Ιταλία στη Μάλτα.   

Για περισσότερες πληροφορίες:
Χρίστη Σωτηρίου, Υπεύθυνη γραφείου τύπου και δημοσίων σχέσεων  Τηλ. 210 3311988 (εσωτ: 457) | Κινητό: 6947 880699 

Σημειώσεις προς συντάκτες: 
Για την Διεθνή Επιτροπή για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ΙCCAT) 

  • Πρόκειται για μία διακυβερνητική οργάνωση αλιείας υπεύθυνη για τη διατήρηση των τόνων και των θυννοειδών του Ατλαντικού και των παρακείμενων θαλασσών. Αποτελείται από 51 μέλη συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της ΕΕ. 
  • Το 2017, το WWF καταδίκασε την απόφαση της ICCAT να υιοθετήσει τη σταδιακή αύξηση των ποσοστώσεων αλίευσης τόνου σε 36,000 μετρικούς τόνους μέχρι το 2020. Αυτό το συνολικό επιτρεπόμενο όριο αλίευσης συνιστά το υψηλότερο που έχει τεθεί ποτέ για τον ερυθρό τόνο. Οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει ότι το απόθεμα δεν έχει ανακάμψει πλήρως και αν ισχύσει αυτή η αύξηση, το απόθεμα αναμένεται και πάλι να μειωθεί. 
  • Το 2018, η επιστημονική επιτροπή της ICCAΤ πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απορρίψει το παρόν πλάνο ανάκαμψης και να προτείνει ένα σχέδιο διαχείρισης. Το WWF τίθεται υπέρ διαχειριστικών μέτρων, τα οποία θα διασφαλίζουν την πλήρη ανάκαμψη του είδους. Δεκαετίες λαθραίας αλίευσης, είχαν προκαλέσει την κατάρρευση του αποθέματος.    


Μοιράσου το με φίλους