{mosimage}Αθήνα, 22-6-2007: Ομολογουμένως μας κατέπληξε η αντίδραση του κ. Yπουργού ΠΕΧΩΔΕ στη δημοσιοποίηση των απόψεων περιβαλλοντικών οργανώσεων για το κατ’ όνομα μόνο «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό». Τους λόγους που οδήγησαν το WWF Ελλάς σε συνολική απόρριψη του σχεδίου ΚΥΑ τους έχουμε ήδη στείλει στο γραφείο του και τους έχουμε εδώ και δύο βδομάδες αναρτήσει στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.

 Θυμίζουμε στον κ. Υπουργό πως η χωροταξία δεν αποτελεί αυτοσκοπό ούτε και μπορεί να καθοδηγείται μόνο από την επιθυμία για οικοδομική ανάπτυξη. Η χωροταξία είναι το πλέον πρόσφορο μέσο για την ολοκληρωμένη και ισόρροπη κατανομή των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στον γεωγραφικό χώρο με στόχο τον συνδυασμό της προστασίας του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων με την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Το σχέδιο ΚΥΑ που τέθηκε σε διαβούλευση επ’ουδενί δεν εξυπηρετεί αυτόν τον στόχο.

Ειδικά όμως οι ατεκμηρίωτες κατηγορίες για συνήθη «στείρα δημιουργία εντυπώσεων» ρίχνουν λάδι στη φωτιά μιας ήδη επιδεινωμένης σχέσης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ με οργανώσεις όπως το WWF Ελλάς, για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο ο Υπουργός. Θυμίζουμε πως το WWF Ελλάς έχει συμμετάσχει με εκτενή κείμενα λεπτομερούς σχολιασμού σε κάθε ανοιχτή διαδικασία διαβούλευσης που αφορά το περιβάλλον και οργανώνεται είτε από το ΥΠΕΧΩΔΕ είτε από συναρμόδια υπουργεία, όπως το Ανάπτυξης και το Εθνικής Οικονομίας. Να θυμίσουμε στον κ. Υπουργό τα σχόλια που κατέθεσε το WWF Ελλάς στο πλαίσιο διαβούλευσης για το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ και για τα εθνικά σχέδια εκπομπών και για την αναθεώρηση του Εθνικού Προγράμματος Μείωσης των Εκπομπών Αερίων Θερμοκηπίου; Να τον παραπέμψουμε στους συναδέλφους του Υπουργούς Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας για να ενημερωθεί για τη συμμετοχή μας στις διαδικασίες διαβούλευσης για την 4η Προγραμματική Περίοδο και τον Νόμο 3468/2006 για την παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ; Δεν παραβλέπουμε επίσης το γεγονός πως ο ίδιος ο Υπουργός απέδειξε την αντίθεση του προς κάθε τεκμηριωμένη και καλόπιστη κριτική, καθώς με πρόσφατη απόφασή του για επανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού αφαίρεσε από το WWF Ελλάς την ιδιότητα του μέλους.

Τονίζουμε επίσης δημόσια πως παρά την πρωτοφανή αδιαφορία του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για κάθε προοπτική συνεργασίας με περιβαλλοντικές οργανώσεις, το WWF Ελλάς οφείλει ιδιαίτερες ευχαριστίες στις υπηρεσίες του υπουργείου του για το εξαιρετικό επίπεδο διαρκούς επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων επί κρίσιμων θεμάτων που αφορούν την κατάσταση του περιβάλλοντος.

Δείτε σχετικές ανακοινώσεις:
1. Σχόλια του WWF Ελλάς στο σχέδιο ΚΥΑ για το Ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού
2. Κοινή θέση WWF, ΤΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΠΟΧ, ΚΕΔΚΕ για τον χωροταξικό σχεδιασμό
3. Σχόλια του WWF Ελλάς στο σχέδιο Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού (2001)

Περισσότερες πληροφορίες:
Θεοδότα Νάντσου, Υπεύθυνη Δράσεων Περιβαλλοντικής Πολιτικής, τηλ. 210-3314893, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 


ΕΚΤΑΚΤΟ

Μπες τώρα στη μάχη ενάντια στη κλιματική κρίση

Καθώς η κλιματική κρίση κλιμακώνεται εμείς δεν μένουμε σιωπηλοί.

Από το 1991 αγωνιζόμαστε ενάντια στις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις, μαχόμαστε κατά της απώλειας της άγριας ζωής, των δασικών πυρκαγιών και της υπεραλίευσης, ξεσκεπάζουμε την κακή νομοθεσία και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα και κάνουμε νομικές παρεμβάσεις, σχεδιάζουμε λύσεις μακριά από τις ρυπογόνες πρακτικές των ορυκτών καυσίμων και αλλάζουμε συνειδήσει πολιτών και κυβερνήσεων. Πιστεύουμε πως είμαστε η γενιά που μπορεί να χτίσει το μέλλον της ανθρωπότητας διαφορετικά και για να συνεχίσουμε να μαχόμαστε για όλα όσα εκπροσωπούμε χρειαζόμαστε την οικονομική σου υποστήριξη περισσότερο από ποτέ. 

Ακόμα και η πιο μικρή δωρεά είναι αρκετή για να συμβάλει στη πιο μεγάλη αλλαγή!

Υποστήριξε

Μοιράσου το με φίλους