Το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία που ετοιμάζεται από το Υπουργείο Οικονομικών φέρνει στην επικαιρότητα το WWF Ελλάς με επιστολή προς την Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμα τεθεί σε διαβούλευση.

Στην επιστολή, η περιβαλλοντική οργάνωση επαναλαμβάνει μια σειρά από σημεία που είχε επισημάνει το 2014, με αφορμή το νομοσχέδιο που είχε τότε ανακοινωθεί από το ίδιο υπουργείο και είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Όπως τονίζει το WWF Ελλάς, το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της παράκτιας ζώνης της Ελλάδας πρέπει να διέπεται από τρεις θεμελιώδεις αρχές:

α) Αντιμετώπιση της παράκτιας ζώνης «ως πολύτιμου, αναντικατάστατου και σπουδαίας σημασίας εθνικού κεφαλαίου» (προοίμιο ν. 3937/2011 για τη βιοποικιλότητα).
β) Ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης
γ) Απαρέγκλιτη διασφάλιση του κοινόχρηστου χαρακτήρα της παράκτιας και της παρόχθιας ζώνης.

Οι συνεχείς νομοθετικές αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών επέτειναν τη καταιγιστική υποβάθμιση και τη σταδιακή «ιδιωτικοποίηση» (μέσω της διατήρησης αυθαίρετων κατασκευών και απεριόριστων παραχωρήσεων) της παράκτιας και παρόχθιας ζώνης. Οι εξελίξεις αυτές έχουν ενθαρρύνει άναρχες και αποσπασματικές επεμβάσεις, χωρίς αποτελεσματικό έλεγχο ή εποπτεία, οι οποίες αλλοιώνουν έναν πολύτιμο φυσικό πόρο και βλάπτουν τις τοπικές οικονομίες. Το νομοσχέδιο είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να αναστραφεί η τάση αυτή.

Το WWF Ελλάς καλεί το Υπουργείο Οικονομικών να υποβάλει το νομοσχέδιο σε ουσιαστική και ανοιχτή δημόσια διαβούλευση, πριν το καταθέσει στη Βουλή.

Διαβάστε την επιστολή