Πρόσθετους λόγους στην αίτηση ακύρωσης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του λιγνιτικού σταθμού του Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη κατέθεσαν η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, το ελληνικό γραφείο της Greenpeace και η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, σε συνεργασία με τη διεθνή οργάνωση δικηγόρων περιβάλλοντος ClientEarth.

Στους λόγους αυτούς συμπεριλαμβάνονται η έλλειψη μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, η παραβίαση του περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού για τη Δυτική Μακεδονία, η απουσία στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων καθώς και της εκτίμησης σωρευτικών επιπτώσεων από τη λειτουργία του ενεργειακού συμπλέγματος στη Δυτική Μακεδονία, και οι παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών Aarhus και Espoo σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε διασυνοριακό πλαίσιο.

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2016 εστιάζει στην  μη εφαρμογή των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών για τη μείωση των αερίων ρύπων και σε άλλες παραβιάσεις διατάξεων της οδηγίας βιομηχανικών εκπομπών (2010/75/ΕΕ), την έλλειψη δέουσας εκτίμησης για την επίπτωση της λειτουργίας του λιγνιτικού σταθμού στη λίμνη Βεγορίτιδα, καθώς και στην εκπρόθεσμη ανανέωση της ΑΕΠΟ.