{mosimage}Ψαθούρα/Αθήνα, 8/3/2007: Αναρωτηθήκατε ποτέ πως είναι να ζείτε και να εργάζεστε μόνοι σε έναν φάρο στη μέση του πελάγους; O επιστημονικός συνεργάτης του WWF Ελλάς, Γιώργος Κατσαδωράκης, σας ενημερώνει καθημερινά στο νέο του blog "life at faros" από το φάρο της Ψαθούρας στο Β. Αιγαίο.

"Επιτέλους φτάσαμε! Σαλπάραμε τη μόνη μέρα που είχε μαΐστρο 6 μποφόρ, αν και τις προηγούμενες -όπως άλλωστε και σήμερα- είχε μια καταπληκτική μπουνάτσα. Είναι τόσα πολλά αυτά που θέλω να πω, και είμαι τόσο κουρασμένος. Από τις επτά το πρωί προσπαθούσαμε με τον Βασίλη να στήσουμε την επαφή με τον ελληνικό δορυφόρο για να έχω πρόσβαση στο διαδίκτυο, και να μπορώ να σας μεταφέρω καθημερινά τις εμπειρίες μου, από εδώ, το φάρο της Ψαθούρας".

Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο προσωπικό του blog ο Γιώργος Κατσαδωράκης, βιολόγος-ορνιθολόγος και ειδικός στη διαχείριση και ερμηνεία περιβάλλοντος, τις πρώτες ώρες από την παραμονή του στην Ψαθούρα, ένα ακατοίκητο νησάκι, το βορειότερο του συμπλέγματος των Β. Σποράδων στο Αιγαίο. O επιστημονικός συνεργάτης των περιβαλλοντικών οργανώσεων EOE, ΜΟm και WWF Ελλάς, βρίσκεται εκεί για να μελετήσει την αναπαραγωγική βιολογία του θαλασσοκόρακα (Phalacrocorax aristotelis desmarestii), ενός είδους προτεραιότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για το οποίο όμως εδώ στην Ελλάδα ελάχιστα γνωρίζουμε. Παράλληλα, κάνει μελέτες για το νησί και την ανοιξιάτικη μετανάστευση των πουλιών, ενώ προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει πολίτες και πολιτεία για την ανάγκη προστασίας των προστατευόμενων περιοχών της χώρας.

{mosimage}Το μεσογειακό υποείδος του θαλασσοκόρακα, απειλείται σε επίπεδο ΕΕ και για το λόγο αυτό έχει εκπονηθεί από το Birdlife International Διεθνές Σχέδιο Δράσης για την προστασία του. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΟΕ, οι θαλασσοκόρακες της χώρας μας είναι λιγότεροι από 1.200 ζευγάρια. Το είδος τρέφεται με μικρά, μη εμπορεύσιμα ψάρια, στην παράκτια ζώνη. Απειλείται κυρίως από τη θαλάσσια ρύπανση, την υπεραλίευση και την καταστροφή των βιοτόπων του από την αλόγιστη ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης. Η ΕΟΕ προχωρά στη μελέτη του θαλασσοκόρακα και τεσσάρων ακόμη απειλούμενων θαλασσοπουλιών, για να συμβάλλει στην προστασία των κρίσιμων για την επιβίωσή τους θαλάσσιων περιοχών, μεταξύ των οποίων είναι και το ΕΘΠΑΒΣ.

Παρακολουθείστε μέρα προς μέρα τη δύσκολη και συναρπαστική διαβίωση στο φάρο της Ψαθούρας, αλλά και την προσπάθεια για τη διάσωση ενός σημαντικού είδους πουλιού. Δείτε μοναδικές φωτογραφίες από την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου-Β. Σποράδων. Στείλτε τα μηνύματά σας, και μάθετε πώς μπορείτε να συμβάλετε κι εσείς στην προστασία της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας της χώρας μας. Όλα αυτά στο "life at faros": http://www.lifeatfaros.blogspot.com.

Σημείωση:
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία (EOE), MOm/Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και το WWF Ελλάς εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες στην Υπηρεσία Φάρων για τη δωρεάν παραχώρηση του Φάρου της Ψαθούρας, στην Hellas Sat για τη δωρεάν παραχώρηση και εγκατάσταση δορυφορικής σύνδεσης με το νησί και στο Ίδρυμα Λεβέντη για τη στήριξη του προγράμματος μελέτης των θαλασσοπουλιών.

Περισσότερες πληροφορίες:
Γιώργος Κατσαδωράκης, Βιολόγος-Ορνιθολόγος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 6974 667413
Μαρίτα Παντέρη, Υπεύθυνη Τύπου WWF Ελλάς, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ. 210-3314893, 697 6807632

ΕΚΤΑΚΤΟ

Μπες τώρα στη μάχη ενάντια στη κλιματική κρίση

Καθώς η κλιματική κρίση κλιμακώνεται εμείς δεν μένουμε σιωπηλοί.

Από το 1991 αγωνιζόμαστε ενάντια στις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις, μαχόμαστε κατά της απώλειας της άγριας ζωής, των δασικών πυρκαγιών και της υπεραλίευσης, ξεσκεπάζουμε την κακή νομοθεσία και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα και κάνουμε νομικές παρεμβάσεις, σχεδιάζουμε λύσεις μακριά από τις ρυπογόνες πρακτικές των ορυκτών καυσίμων και αλλάζουμε συνειδήσει πολιτών και κυβερνήσεων. Πιστεύουμε πως είμαστε η γενιά που μπορεί να χτίσει το μέλλον της ανθρωπότητας διαφορετικά και για να συνεχίσουμε να μαχόμαστε για όλα όσα εκπροσωπούμε χρειαζόμαστε την οικονομική σου υποστήριξη περισσότερο από ποτέ. 

Ακόμα και η πιο μικρή δωρεά είναι αρκετή για να συμβάλει στη πιο μεγάλη αλλαγή!

Υποστήριξε

Μοιράσου το με φίλους