Ανησυχητικά είναι τα νέα για τη βακίτα, το πιο σπάνιο θαλάσσιο θηλαστικό στον κόσμο. Η «αγελαδίτσα», στα ισπανικά, ανακαλύφθηκε μόλις πριν 60 χρόνια, όμως σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Φέτος μετρήθηκαν μόνο 30 βακίτα στα νερά του Κόλπου της Καλιφόρνια στο Μεξικό, στον μοναδικό της βιότοπο σε όλο τον κόσμο, μια δραματική μείωση από τα 60 άτομα πέρυσι. Τι όμως προκαλεί τη ραγδαία μείωση του πληθυσμού τους;

Μόλις 30 βακίτα ζουν φέτος στα νερά του Μεξικό, σε σχέση με 60 πέρυσι.

Παράνομη αλιεία για την «κοκαΐνη της θάλασσας»

Η βακίτα μπερδεύεται και πνίγεται σε ειδικά δίχτυα -απλάδια- τα οποία χρησιμοποιούνται παράνομα. Στόχος δεν είναι η ίδια η βακίτα, αλλά το τοτοάμπα, ένα απειλούμενο ψάρι του οποίου η νηκτική κύστη μπορεί να πιάσει ως και 50.000 δολάρια στην κινεζική μαύρη αγορά. Η κατανάλωσή της θεωρείται στην Κίνα ότι έχει διάφορες αφροδισιακές και «ευεργετικές» ιδιότητες.

Η ζήτηση αυτή έχει κινήσει το ενδιαφέρον οργανωμένων εγκληματικών κυκλωμάτων στο Μεξικό. Το προϊόν αυτό έχει μιάμιση φορά την αξία της κοκαΐνης, άρα υπόσχεται τεράστια κέρδη, αλλά με πολύ μικρότερο ρίσκο για τους λαθρεμπόρους, αφού οι έλεγχοι και οι ποινές είναι ελάχιστες.