32 από τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας σας προσκαλούν από 3 έως 15 Απριλίου σε ένα γευστικό & υπεύθυνο ταξίδι στη βιώσιμη κατανάλωση ψαρικών!

Σε συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας που γνώρισε το “1ο Restaurant Fishweek” τον Ιούνιο του 2016, το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Αθηνόραμα, διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά την πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την προώθηση της υπεύθυνης προμήθειας και κατανάλωσης ψαρικών στο κοινό. Η ενέργεια υλοποιείται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας Fish Forward που υλοποιείται σε 11 χώρες με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και με την υποστήριξη της UNILEVER όσον αφορά στην Ελλάδα. Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για τις παγκόσμιες οικολογικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της υπεραλίευσης και την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών. 

Το 2ο Restaurant Fishweek θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως και τις 15 Απριλίου, έχοντας αυτή τη φορά στο πλευρό του 32 από τα καλύτερα και πιο γνωστά εστιατόρια θαλασσινών της Αθήνας. Τα συγκεκριμένα εστιατόρια θα αναλάβουν για δύο περίπου εβδομάδες τον ρόλο του «πρεσβευτή», προτείνοντας στο κοινό παραδοσιακές, αλλά και πρωτότυπες ψαρο-συνταγές, βασισμένες στις συστάσεις του Fish Guide (fishquide.wwf.gr), του online οδηγού υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών του WWF, αποδεικνύοντας πως η προστασία των θαλασσών περνά στην κυριολεξία, μέσα από το πιάτο μας!

Βασικός σκοπός του Restaurant Fishweek είναι αφενός η ενημέρωση των επαγγελματιών εστίασης για τη σημασία που έχουν οι υπεύθυνες προμήθειες ψαρικών στην προστασία των θαλάσσιων πόρων, αλλά και η ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού προκειμένου να επιλέγουν ψαρικά, έχοντας κατά νου ορισμένες βασικές ανά είδος πληροφορίες, οι οποίες αφορούν στο ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος προς κατανάλωση, την εποχικότητα, αλλά και τον τρόπο αλίευσης τους. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του Restaurant Fishweek, όσοι επισκεφθούν κάποιο από τα συμμετέχοντα εστιατόρια θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία, όχι μόνο να γευτούν βιώσιμα μενού θαλασσινών, αλλά και να λάβουν μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για το πώς μπορούν να συμβάλλουν και οι ίδιοι στην προστασία των θαλασσών, μέσα από τις καταναλωτικές τους επιλογές.

Η Χρίστη Σωτηρίου, υπεύθυνη του προγράμματος Fish Forward αναφέρει: «Για το WWF, η ενέργεια του Restaurant Fishweek αποτελεί μια αποτελεσματική πλατφόρμα επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης, μέσω της οποίας το μήνυμα της υπεύθυνης προμήθειας και κατανάλωσης ψαρικών μεταδίδεται με αμεσότητα τόσο στους επαγγελματίες εστίασης, όσο και στο κοινό. Κατά την περσινή διοργάνωση, 21 εστιατόρια αγκάλιασαν στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα περίπου 6.000 επισκέπτες να ενημερωθούν, μέσα σε μόλις λίγες ημέρες, για την υπεραλίευση και το πώς και οι ίδιοι μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπισή της. Με το φετινό Restaurant Fishweek, μέσω των 32 εστιατορίων που συμμετέχουν, στόχος μας είναι ακόμα περισσότερα άτομα να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία γεύσης και ενημέρωσης, η οποία θα αποτελέσει αφορμή για την υιοθέτηση μιας πιο υπεύθυνης καταναλωτικής συμπεριφοράς».

Αντίστοιχα, από τη μεριά του Αθηνοράματος, ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, δημοσιογράφος και γευσιγνώστης, δήλωσε: «Το "Αθηνόραμα" πιστεύει βαθειά ότι στις μέρες μας η γαστρονομία οφείλει να είναι οικολογικά ευαισθητοποιημένη, και γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα της πανευρωπαϊκής καμπάνιας για υπεύθυνη και βιώσιμη ψαροφαγία, συντονίστηκε ενεργά και στηρίζει την πρωτοβουλία του Restaurant Fishweek».

 

Τα 32 εστιατόρια που συμμετέχουν στο 2ο Restaurant Fishweek (με αλφαβητική σειρά):

1. Αιόλου 68 12. Fishalides 23. Pantera Negra
2. Αθήρι 13. Fish Point 24. Patio
3. Aleria 14. GB Roof Garden 25. Πιπεριά
4. Almyra 15. Θαλασσινός 26. Τραβόλτα
5. Artisanal Lounge & Gardens 16. Θέα Θάλασσα 27. Tudor Hall
6. Βαρκούλες 17. Kastri Bistro 28. Ψαράδες
7. Βασίλαινας (Αθήνα) 18. Κόλλιας Seafood 29. Ψάριστον
8. Βασίλαινας (Πειραιάς) 19. Malabar 30. Ψαρού (Ανάβυσσος)
9. Balcony 20. Μικρές Κυκλάδες 31. Ψαρού (Λαύριο)
10. Botrini’s 21. Milos Εστιατόριο 32. Ψωμί & Αλάτι
11. CTC 22. Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

 

Διαγωνισμός Restaurant Fishweek - Κερδίστε 8 δωρεάν γεύματα για 2 άτομα!

Για να γιορτάσουμε την έναρξη του φετινού Restaurant Fishweek, κληρώνουμε 8 δωρεάν γεύματα για δύο άτομα στα εστιατόρια Αθήρι, Almyra, Θέα Θάλασσα, TudorHall, GB Roof Garden, Fishαλίδες, Fish Point και Πιπεριά. Για να λάβετε μέρος στην κλήρωση, μπορείτε να συμπληρώσετε μέχρι και τις 2 Απριλίου, τη σχετική φόρμα συμμετοχής.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Restaurant Fishweek.

Για περισσότερο υποστηρικτικό υλικό για την καμπάνια, δείτε εδώ.

 

Η υπεραλίευση & η αλιεία σε αριθμούς

  • 20 κιλάψαρικών καταναλώνονται ετησίως, διπλάσια ποσότητα σε σχέση με 50 χρόνια πριν
  • 93% των αλιευμάτων που έχουν αξιολογηθεί στη Μεσόγειο απειλείται από την υπεραλίευση
  • 30% έχουν μειωθεί τα αλιεύματα της Μεσογείου από το 2007 μέχρι σήμερα
  • 31% των παγκόσμιων ιχθυαποθεμάτων υπεραλιεύεται
  • Στους 26 εκατ. τόνους φτάνει η παράνομη και άναρχη και παράνομη αλιεία ετησίως, συνολικής αξίας 23 δισ. δολαρίων
  • 40% των αλιευμάτων παγκοσμίως θανατώνεται και πετιέται πίσω στη θάλασσα σαν «παράπλευρη απώλεια»
  • Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ψαρικών και το 50% των εισαγωγών της προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες
  • Τα ψαρικά καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες 3 δισ. ανθρώπων σε πρωτεΐνη
  • 800 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν από την αλιεία

 

Περισσότερες πληροφορίες για το Fish Forward:

Το 2015 το WWF Ελλάς ξεκίνησε μαζί με άλλες 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βουλγαρία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Κροατία, Αυστρία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία), την πανευρωπαϊκή εκστρατεία Fish Forward, με στόχο να ευαισθητοποιήσει καταναλωτές, επιχειρήσεις και φορείς για τις παγκόσμιες οικολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της υπεραλίευσης και να τους ωθήσει να καταναλώνουν με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο τα ψαρικά. 

Το πρόγραμμα Fish Forward συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποστήριξη της Unilever.

Το Fish Guide είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή από υπολογιστή ή κινητό, ενώ σύντομα το WWF θα αναπτύξει και μια εφαρμογή για κινητά για ακόμα ευκολότερη πρόσβαση των καταναλωτών στις πληροφορίες του οδηγού.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος γραφείου τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αθηνά Κουβεριανού, Αθηνόραμα, τηλ: 210 7450 207, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Μοιράσου το με φίλους