{mosimage}Αθήνα, 31-5-06: Παράνομες ενέργειες αυθαιρεσίας και αδιαφάνειας με την ανοχή και την πιθανή σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ,  καταγγέλλουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, MEDASSET και WWF Ελλάς. Οι ενέργειες αυτές υποβαθμίζουν την οικολογική ακεραιότητα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ). 

Συγκεκριμένα, οι τρεις οργανώσεις που εδώ και δεκαετίες αγωνίζονται  για την διάσωση του διεθνούς σημασίας προστατευόμενου βιοτόπου της θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά στη Ζάκυνθο αναφέρουν σειρά από πρωτοφανείς ενέργειες αυθαιρεσίας και αδιαφάνειας που συντελούνται αυτές τις ημέρες στο ΕΘΠΖ με την ανοχή και την πιθανή σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ:

1. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, πιεζόμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου να αποφύγει την επιβολή προστίμου πολλών εκατομμυρίων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΚ) λόγω της «μη πλήρους εφαρμογής των δεσμεύσεων της Ελλάδας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στη Ζάκυνθο», δεν προχωρά στην κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτιρίων στη Δάφνη και αγνοεί τις αμετάκλητες αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων.

2. Ο Φορέας Διαχείρισης (ΦΔ) του ΕΘΠΖ δια της Προέδρου του έχει συνάψει «Μνημόνιο Συνεργασίας και Κατανόησης» με τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτων στην προστατευόμενη παραλία ωοτοκίας της Δάφνης. Στο μνημόνιο συμφωνείται ότι οι ιδιοκτήτες των παράνομων κτιρίων θα επιφέρουν με δικά τους έξοδα στα κτίσματά τους «…τις αισθητικές ή και άλλες βελτιώσεις που θα υποδείξει ο ΦΔ του ΕΘΠΖ…», νομιμοποιώντας ουσιαστικά την αυθαιρεσία και την παράνομη δόμηση. Στο πλαίσιο αυτό, τα αυθαίρετα της Δάφνης «βελτιώνονται», ενώ νέες κατασκευές υλοποιούνται από τον ίδιο το ΦΔ του Πάρκου (βλέπε φωτογραφίες).

3. Οι διεργασίες «εξωραϊσμού» των αυθαιρέτων της Δάφνης και οι νέες οικοδομικές εργασίες εκτελούνται υπό πλήρη μυστικότητα. Η περιοχή φρουρείται και δεν επιτρέπεται η πρόσβαση εκπροσώπων των περιβαλλοντικών οργανώσεων ή μελών του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης. Τα έργα στην περιοχή θα ανακοινωθούν στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ημερομηνία κατά την οποία έχει ανακοινωθεί επίσκεψη του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά στην περιοχή, συνοδευόμενου από δημοσιογράφους.

{mosimage}4. Ο Φορέας Διαχείρισης του ΕΘΠΖ, με απόφαση της Προέδρου του και παρά τις διαφωνίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων, γνωμοδότησε θετικά για την επέκταση του ΧΥΤΑ Ζακύνθου που βρίσκεται εντός των ορίων του ΕΘΠΖ  . Η απόφαση αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ισχύουσας Ελληνικής νομοθεσίας (ΦΕΚ 1016 Β 1997, ΥΑ 114218) που δεν επιτρέπει την εγκατάσταση ΧΥΤΑ εντός θεσμοθετημένων περιοχών προστασίας (βλέπε σχετικό Δελτίο Τύπου).

Όπως τονίζουν οι τρεις οργανώσεις, τα αυθαίρετα της Δάφνης αποτελούν την «πέτρα του σκανδάλου» στην υπόθεση του ΕΘΠΖ, καθώς η ευρωκαταδίκη που εκδόθηκε εναντίον της Ελλάδας το 2002 έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση που επικρατεί σε αυτήν τη διεθνούς σημασίας οικολογική περιοχή. Οι αποφάσεις κατεδάφισης των αυθαιρέτων έχουν ήδη τελεσιδικήσει, ενώ με έκθεσή του το 2004 ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης στηλίτευσε την κωλυσιεργία των αρμόδιων υπηρεσιών για απομάκρυνσή τους.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Θεόδωρος Μπένος-Πάλμερ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Τηλ.: +30 210 5231342, Κιν: +30 6937352380, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Λίλη Βενιζέλου, MEDASSET, Τηλ.: +30 210 3613572, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Δημήτρης Καραβέλλας, WWF Ελλάς, Τηλ.: +30 210 3314893, Κιν.: +306937333668, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Για φωτογραφικό υλικό επισκεφτείτε τις σελίδες:
http://www.medasset.org/images/Zakynthos2006/ και http://www.medasset.org/images/Zakynthos2006/XYTA/
Για υποστηρικτικά έγγραφα επισκεφτείτε τη σελίδα:
http://www.medasset.org/pdf/znmp_openletter
/znmp_pressweb_310506.pdf

ΕΚΤΑΚΤΟ

Μπες τώρα στη μάχη ενάντια στη κλιματική κρίση

Καθώς η κλιματική κρίση κλιμακώνεται εμείς δεν μένουμε σιωπηλοί.

Από το 1991 αγωνιζόμαστε ενάντια στις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις, μαχόμαστε κατά της απώλειας της άγριας ζωής, των δασικών πυρκαγιών και της υπεραλίευσης, ξεσκεπάζουμε την κακή νομοθεσία και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα και κάνουμε νομικές παρεμβάσεις, σχεδιάζουμε λύσεις μακριά από τις ρυπογόνες πρακτικές των ορυκτών καυσίμων και αλλάζουμε συνειδήσει πολιτών και κυβερνήσεων. Πιστεύουμε πως είμαστε η γενιά που μπορεί να χτίσει το μέλλον της ανθρωπότητας διαφορετικά και για να συνεχίσουμε να μαχόμαστε για όλα όσα εκπροσωπούμε χρειαζόμαστε την οικονομική σου υποστήριξη περισσότερο από ποτέ. 

Ακόμα και η πιο μικρή δωρεά είναι αρκετή για να συμβάλει στη πιο μεγάλη αλλαγή!

Υποστήριξε

Μοιράσου το με φίλους