{mosimage}Αθήνα, 16-2-06: Καθώς το Πρωτόκολλο του Κιότο γιορτάζει αύριο τα πρώτα του γενέθλια, οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να αυξάνονται. Δίνεται έτσι μια μεγάλη ευκαιρία στις κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους προς καθαρές ενεργειακές λύσεις, τονίζει το WWF.

“Μην περιμένετε κι άλλες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου ή ακόμα περισσότερες ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια , δράστε τώρα” σημειώνει η Τζένιφερ Μόργκαν, Διευθύντρια του Προγράμματος για την Κλιματική Αλλαγή του WWF. “Το Πρωτόκολλο του Κιότο είναι ίσως ένα βήμα εμπρός, αλλά υπάρχει δρόμος να διανύσουμε έως ότου κερδίσουμε τη μάχη ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη”.

Το 2006 είναι μια κρίσιμη χρονιά ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες για καθαρή ενέργεια και έλεγχο της κλιματικής αλλαγής. Τον Μάιο θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβερνήσεων για περαιτέρω μείωση –μετά το 2012- των εκπομπών θερμοκηπίου, βάσει του Σχεδίου Δράσης του Μόντρεαλ. 

Το καλοκαίρι, η Σύνοδος των G8 στην Αγ. Πετρούπολη θα ασχοληθεί με την ενεργειακή ασφάλεια. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προτείνουν στρατηγικές και κίνητρα για τη μετάβαση προς ‘πράσινη ενέργεια’ και συγκεκριμένες δράσεις για ενεργειακή αποδοτικότητα. “Το Νοέμβριο, στη Διεθνή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στο Ναϊρόμπι, θα δούμε κατά πόσο οι κυβερνήσεις είναι διατεθειμένες να εφαρμόσουν το Σχέδιο Δράσης του Μόντρεαλ”, σημειώνει με τη σειρά του ο Διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.

“Η Διάσκεψη του Μόντρεαλ έθεσε τις κατευθύνσεις για μείωση της κλιματικής ρύπανσης και σχεδίασε μειώσεις των εκπομπών. Τώρα θα πρέπει να διασφαλίσουμε, ότι οι κυβερνήσεις και οι βιομηχανίες θα αναλάβουν την ευθύνη των δεσμεύσεων τους και θα προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις. Ο χρόνος εξαντλείται”, προσθέτει ο Δημήτρης Καραβέλλας.

Το WWF πιστεύει ακράδαντα ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπως ο ήλιος, ο αέρας, η γεωθερμία, η βιομάζα θα πρέπει να βρεθούν στο κέντρο μιας διεθνούς προσπάθειας που θα επιδιώξει ταυτόχρονα και τη μέγιστη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και εξοικονόμησης. Έτσι, η κατανάλωση ενέργειας στην Ευρώπη θα μπορούσε με κατάλληλα μέτρα να περιοριστεί κατά 1/3 απλά και μόνο με δράσεις εξοικονόμησης. 

“Το Κιότο αποτελεί σύμβολο πολιτικής θέλησης για αναστολή της κλιματικής αλλαγής. Ανήμερα των ‘γενεθλίων’ του Κιότο, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποδείξουν αυτή τους τη θέληση λαμβάνοντας νέα μέτρα για την αποφυγή της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Αν γίνει αυτό, τότε ίσως μπορέσουμε να γιορτάσουμε”, καταλήγει ο Δημήτρης Καραβέλλας.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής WWF Ελλάς, +30 210 3314893, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αχιλλέας Πληθάρας, Εκστρατείες Πολιτικής WWF Ελλάς, +30 2103314893, 6974 334442, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ
Το Σχέδιο Δράσης του Μόντρεαλ αποτελεί το σημαντικότερο κείμενο που εξάχθηκε από την τελευταία Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή, που έλαβε χώρα στο Μόντρεαλ τον περασμένο Δεκέμβρη. Το Σχέδιο Δράσης περιγράφει εκτενώς τους τρόπους με τους οποίους οι 155 χώρες που επικύρωσαν το Πρωτόκολλο του Κιότο, θα διαπραγματευτούν μεγαλύτερες μειώσεις εκπομπών κατά τη 2η φάση του Πρωτοκόλλου, μετά το 2012.
Το Πρωτόκολλο του Κιότο τέθηκε σε ισχύ στις 16 Φεβρουαρίου 2005, 90 ημέρες μετά την επικύρωσή του από το Ρωσικό Κοινοβούλιο.
Από τις ανεπτυγμένες χώρες, μόνο οι ΗΠΑ και η Αυστραλία δεν έχουν επικυρώσει το Πρωτόκολλο.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του διεθνούς WWF http://www.panda.org/climate.


Μοιράσου το με φίλους