Νομοσχέδιο που απαγορεύει την απόρριψη βιομηχανικών μπάζων ψηφίστηκε  από το κοινοβούλιο του Queensland της Αυστραλίας σε μια από τις πιο σημαντικές νίκες μέχρι σήμερα για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο.

O Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος φιλοξενεί 1.500 είδη ψαριών, 411 είδη κοραλλίων, 134 είδη καρχαριών, 6 από τα 7 είδη απειλούμενων θαλάσσιων χελωνών του κόσμου και περισσότερα από 30 είδη θαλάσσιων θηλαστικών.

Για πολλά χρόνια, η πρακτική της απόρριψης τεράστιων ποσοτήτων μπάζων ήταν συνιθισμένη, όμως η χρόνια υποβάθμιση του υφάλου, σε συνδυασμό με την απειλή της επέκτασης των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, προκάλεσε εθνική και παγκόσμια αντίδραση.

"Η απαγόρευση αυτή σημαίνει  ότι θα γλιτώσουμε από 46 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μπάζων που θα απορρίπτονταν στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο στα επόμενα χρόνια", δήλωσε το WWF Αυστραλίας.

Περισσότεροι από 540.000 πολίτες υπέγραψαν για τη σωτηρία του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου.

"Είναι μια τεράστια νίκη που δείχνει τη δύναμη του κόσμου. Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν, όχι μόνο τους επιστήμονες, αλλά και τους ενδιαφερόμενους πολίτες σε όλο τον κόσμο που συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε την κυβέρνηση που άκουσε την επιθυμία του κόσμου."

Το WWF Αυστραλίας συνεχάρη το Φιλελεύθερο-Εθνικό κόμμα της αντιπολίτευσης που στήριξε την κυβέρνηση στην υιοθέτηση της απαγόρευσης: "Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να βλέπεις γνήσια διακομματική υποστήριξη για το νέο νόμο, ο οποίος τηρεί βασικές δεσμεύσεις που η Αυστραλία ανέλαβε απέναντι στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο."

Σημειώνεται ότι η αρμόδια Επιτροπή της Ουνέσκο είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην αυστραλιανή κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι αν δεν λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των απειλών του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, ενδέχεται να τον συμπεριλάβει στον κατάλογο των απειλούμενων Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Πολλές προκλήσεις παραμένουν για το μοναδικό αυτό οικοσύστημα, όμως η νίκη αυτή αναπτερώνει τις ελπίδες για μια ουσιαστική πρόοδο.Μοιράσου το με φίλους