{mosimage}Αθήνα, 14-2-2005 (WWF/GR/ΔΤ/04/2005)
Την επιτακτική ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας, προκειμένου να διασφαλιστεί η φυσική κληρονομιά και να μη χαθούν άλλες επενδυτικές ευκαιρίες, τόνισαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ.

Η συνέντευξη τύπου δόθηκε με αφορμή τη δημοσιοποίηση κοινής διακήρυξης, την οποία συνυπογράφει και η ΚΕΔΚΕ, για το θέμα αυτό.

Οι ομιλητές κκ. Θύμιος Παπαγιάννης, Επίτιμος Πρόεδρος του WWF Ελλάς, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, Πρόεδρος του ΣΕΒ, Γιάννης Αλαβάνος, Πρόεδρος του ΤΕΕ, Ράνια Κλουτσινώτη, εκπρόσωπος του ΤΕΕ και Τάκης Γεωργακόπουλος, Πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ υπογράμμισαν, πως ο χωροταξικός σχεδιασμός αφορά συνολικά την ανάπτυξη της χώρας, αλλά ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε με τη δέουσα σοβαρότητα και ευθύνη από την Πολιτεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός πως το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού έχει τελείως ατονήσει.

Ο κ. Θ. Παπαγιάννης επισήμανε, ότι ο χώρος είναι ο πιο σημαντικός φυσικός πόρος, αλλά στην Ελλάδα υφίσταται διαρκείς πιέσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Η κερδοσκοπική νοοτροπία που επικράτησε και επικρατεί δε σέβεται το χώρο με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά και να καταστρατηγούνται οι έννοιες της αειφορίας και  της βιώσιμης ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος εστίασε στο γεγονός, ότι το αβέβαιο περιβάλλον που συντηρείται από την απουσία σαφούς και ολοκληρωμένου σχεδιασμού δημιουργεί προβλήματα στην επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα. Για το λόγο αυτόν, είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός γενικού πλαισίου χωρικής διάρθρωσης, το οποίο θα δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές, ώστε να λειτουργεί σωστά η επιχειρηματικότητα.

Ο κ. Τάκης Γεωργακόπουλος ταύτισε την έννοια της ανάπτυξης με το χωροταξικό σχεδιασμό, «κάτι που η πολιτεία δεν κατάλαβε ποτέ», όπως χαρακτηριστικά είπε. Χωροταξία θα πει σχεδιάζω το μέλλον, αποτελεί λοιπόν ένα πλαίσιο σιγουριάς με δυνατότητα επιλογών για την προστασία του χώρου και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Συνοψίζοντας, η κα. Ράνια Κλουτσινιώτη επισήμανε, ότι ενώ το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού έχει λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο, εντούτοις ακόμα δεν έχει θεσμοθετηθεί. Παράλληλα βρίσκονται σε διαδικασία εκπόνησης σχέδια χωρικής ανάπτυξης για όλες τις πόλεις και τους οικισμούς με  χρηματοδότηση από το Γ’ ΚΠΣ. Για αυτήν, όμως, την προσπάθεια δεν υπάρχει κανένας συντονισμός και δεν έχει δοθεί καμία κατεύθυνση.

Διαβάστε την κοινή διακήρυξη.


ΕΚΤΑΚΤΟ

Μπες τώρα στη μάχη ενάντια στη κλιματική κρίση

Καθώς η κλιματική κρίση κλιμακώνεται εμείς δεν μένουμε σιωπηλοί.

Από το 1991 αγωνιζόμαστε ενάντια στις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις, μαχόμαστε κατά της απώλειας της άγριας ζωής, των δασικών πυρκαγιών και της υπεραλίευσης, ξεσκεπάζουμε την κακή νομοθεσία και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα και κάνουμε νομικές παρεμβάσεις, σχεδιάζουμε λύσεις μακριά από τις ρυπογόνες πρακτικές των ορυκτών καυσίμων και αλλάζουμε συνειδήσει πολιτών και κυβερνήσεων. Πιστεύουμε πως είμαστε η γενιά που μπορεί να χτίσει το μέλλον της ανθρωπότητας διαφορετικά και για να συνεχίσουμε να μαχόμαστε για όλα όσα εκπροσωπούμε χρειαζόμαστε την οικονομική σου υποστήριξη περισσότερο από ποτέ. 

Ακόμα και η πιο μικρή δωρεά είναι αρκετή για να συμβάλει στη πιο μεγάλη αλλαγή!

Υποστήριξε

Μοιράσου το με φίλους