© naturepl.com / Alex Mustard / WWF
ΠΛΑΣΤΙΚΑ

Από τους παγωμένους πόλους ως τους θερμούς κοραλλιογενείς υφάλους και από τους αχανείς ωκεανούς ως τα δαντελωτά ακρογιάλια της Μεσογείου, ανέκαθεν η θάλασσα μας μαγνήτιζε το βλέμμα και τις στιγμές μας και μας χάριζε γαλήνη. Ειδικά στην Ελλάδα, η θάλασσα είναι κάτι περισσότερο από τα καλοκαιρινά «μπάνια» του λαού. Η θάλασσα μας θρέφει κυριολεκτικά και μεταφορικά. Είναι η Ιστορία μας και η ταυτότητά μας. 

Δυστυχώς όμως, τα τελευταία χρόνια, αυτό μας το κομμάτι υποφέρει. Οι θάλασσες του πλανήτη μας και η Μεσόγειος συγκεκριμένα κινδυνεύουν να μετατραπούν σε «πλαστικές παγίδες» για εμάς και τη μοναδική ζωή που φιλοξενούν. Θλιβερό παράδειγμα, οι θαλάσσιες χελώνες που μπερδεύουν τις πλαστικές σακούλες με μέδουσες και πνίγονται, καθώς προσπαθούν να τις φάνε. 

Αν δεν αλλάξουμε άμεσα τα πράγματα, έως το 2050 θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά στη θάλασσα απ’ ό,τι ψάρια. Πιο συγκεκριμένα, κάθε χρόνο διαρρέουν στους ωκεανούς οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών. Υπολογίζεται μάλιστα ότι μόνο στις ελληνικές θάλασσες καταλήγουν ετησίως 11.500 τόνοι πλαστικών. Κι ό, τι «καταλήγει» στη θάλασσα δεν μένει εκεί αλλά επιστρέφει στον ίδιο μας τον οργανισμό. Τα πλαστικά είναι κυριολεκτικά παντού. Στο έδαφος, τα ποτάμια, τις θάλασσες και κατ’ επέκταση στην τροφική αλυσίδα, με τον καθένα μας να καταναλώνει ακούσια 5 γραμμάρια μικροπλαστικών την εβδομάδα! (Μετά τη δημοσίευση αυτής της μελέτης το 2019, η οποία είχε αξιολογηθεί από την ομότιμη ακαδημαϊκή κοινότητα, αναγνωρίζουμε ότι η επιστημονική γνώση επί του θέματος έχει έκτοτε εξελιχθεί και μας προσφέρει μια πιο ακριβή εικόνα του πόσο πλαστικό καταναλώνουμε στην πραγματικότητα. Γι' αυτό το λόγο, προτείνουμε να ανατρέξετε στις πιο πρόσφατες μελέτες για όσο το δυνατόν πιο επικαιροποιημένες πληροφορίες.) Λέγοντας λοιπόν όχι στο πλαστικό, λέμε ναι στην υγεία μας. Τη δική μας και του πλανήτη.

Κάθε αρχή και δύσκολη λένε, σε αυτή την περίπτωση όμως δεν ισχύει, αφού χάρη στον Οδηγό αντικατάστασης και ανακύκλωσης πλαστικών θα βρεις εύκολες και χρηστικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να βγάλεις τα πλαστικά μιας χρήσης από τη ζωή σου αλλά και να ανακυκλώνεις σωστά τα πλαστικά, στις λίγες εκείνες περιπτώσεις που δεν μπορείς να τα αποφύγεις.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Μπροστά στην πλαστική ρύπανση, σε αυτή την τεράστια απειλή για το περιβάλλον, τη φύση και την ίδια μας την υγεία, δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Αναδεικνύουμε το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης και καταθέτουμε τεκμηριωμένες λύσεις, για την αντιμετώπισή του, ενώ συμμετέχουμε ενεργά στον εθνικό πολιτικό διάλογο για τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης και την αποφυγή της πλαστικής ρύπανσης. Παράλληλα, συμμετέχουμε στην επιτροπή για την κυκλική οικονομία που σύστησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ελληνικής οικονομίας, ενώ έχουμε ξεκινήσει διάλογο και προσπαθούμε να επηρεάσουμε την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς για την καλύτερη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων.

Ασκούμε επίσης πίεση σε μεσογειακό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ συμμετέχουμε στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας παγκόσμιας, νομικά δεσμευτικής, συμφωνίας για τον περιορισμό της πλαστικής ρύπανσης.  

Φυσικά, στην καρδιά της δράσης μας βρίσκεται η κοινωνία, καθώς το πρόβλημα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί χωρίς την ευαισθητοποίηση και την ενεργή δράση όλων μας. Έτσι, ενημερώνουμε και κινητοποιούμε τις τοπικές κοινωνίες, ενώ συμμετέχουμε σε δράσεις, όπως το πρόγραμμα Clean Blue Paros, με στόχο να απαλλαγεί το νησί της Πάρου από την πλαστική ρύπανση.

Στον τουριστικό κλάδο, το WWF Ελλάς συνεργάζεται με την ΤΕΜΕΣ, στο πλαίσιο μιας σημαντικής προσπάθειας που γίνεται στην Costa Navarino, για τον περιορισμό των αχρείαστων πλαστικών μιας χρήσης που σχετίζονται όχι μόνο με τις υπηρεσίες που παρέχονται προς τους επισκέπτες του προορισμού, αλλά και με τη συνολική λειτουργία του. Σε διάστημα μόλις δύο ετών από την έναρξη της συνεργασίας, η Costa Navarino μείωσε τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης το 2022 κατά 38% σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019. Παράλληλα, μείωσε τη χρήση πλαστικών μπουκαλιών κατά 53%, έχοντας ως απώτερο στόχο την κατάργησή τους. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας -πέραν της δραστικής μείωσης των πλαστικών απορριμμάτων και του περιορισμού της ρύπανσης των θαλασσών από πλαστικά- είναι η κινητοποίηση των προμηθευτών, της τοπικής κοινωνίας και της ευρύτερης τουριστικής βιομηχανίας για τον καθορισμό φιλόδοξων στόχων στην εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης.

Πες σήμερα όχι στο πλαστικό!

  • Μείωσε τη χρήση πλαστικών μπουκαλιών. Είναι από τα πιο κοινά σκουπίδια που καταλήγουν στη θάλασσα. Έχε πάντα μαζί σου ένα επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι
  • Πες όχι στα πλαστικά καλαμάκια. Χρειάζονται ως και 200 χρόνια για να αποσυντεθούν.
  • Πες όχι στα πλαστικά μαχαιροπίρουνα
  • Περιόρισε τη χρήση πλαστικής μεμβράνης. Ανακυκλώνεται πολύ δύσκολα. Χρησιμοποίησε επαναχρησιμοποιημένα δοχεία.
  • Να πετάς αποκλειστικά στον κάδο ανακύκλωσης όσα πλαστικά δεν μπορείς να αποφύγεις και να ανακυκλώνεις σωστά ώστε να μην επιμολύνεται ο κάδος.

Μη μενεις θεατης απεναντι στην απειλη των πλαστικων

Υπεύθυνος προγράμματος: Αχιλλέας Πληθάρας

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Έχει έρθει η ώρα να βγάλουμε από τη ζωή μας και από το περιβάλλον τα περιττά πλαστικά και έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε για να μην πέσουμε στην «πλαστική παγίδα» που μόνοι μας στήσαμε εδώ και δεκαετίες. Άλλαξε τώρα την καθημερινότητά σου και ένωσε τη φωνή σου με τη δική μας για να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις να αναλάβουν άμεσα δράση! Είναι ζήτημα υγείας δικής μας και του πλανήτη.

ΝΕΑ

Περισσότερα

NEWSLETTER