© Nico Franz / Pixabay
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Μπορείς να φανταστείς ένα μέλλον στο οποίο τα παιδιά δεν θα ξέρουν τι είναι οι εποχές και δεν θα μπορούν να τρώνε αγαπημένα φρούτα; Μπορείς να φανταστείς τις πολικές αρκούδες, τα δελφίνια και τα πουλιά να στέκονται μόνο ως αναμνήσεις σε ράφια μουσείων; Όλα όσα θεωρούμε δεδομένα και αποτελούν κομμάτι μιας αλυσίδας που εξασφαλίζει το παρόν και το μέλλον μας απειλούνται. Η πανδημία του COVID -19 καθώς και οι καθημερινές κλιματικές καταστροφές που συντελούνται σε ολόκληρο τον κόσμο με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πρωτοφανείς πλημμύρες στο Πακιστάν, τη Δ. Αφρική αλλά και την Ελλάδα, μας αποδεικνύουν με τρόπο εκκωφαντικό και τραγικό ότι σαν ανθρωπότητα καλούμαστε να ενωθούμε απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που μας αφορούν όλους και η κλιματική κρίση είναι σίγουρα μία από αυτές. Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κλιματική και περιβαλλοντική κρίση που απειλεί τόσο τις ανθρώπινες δραστηριότητες και την υγεία μας, όσο και τα οικοσυστήματα παγκοσμίως, από τα δάση της Σιβηρίας και την Αρκτική μέχρι τους κοραλλιογενείς υφάλους, τα δάση της Αυστραλίας, τη Μεσόγειο και την Ελλάδα.

Το τελευταίο κεφάλαιο το γράφουμε εμείς. Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και το τι θα γίνει στη συνέχεια εξαρτάται από εμάς.

- David Attenborough

Ο πλανήτης μας έχει καταγράψει 8 θερμά έτη στη σειρά, με τεράστιες καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα να πλήττουν φέτος τόσο την Ευρώπη, όσο και την Ελλάδα. Παράλληλα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Παρακολούθησης της Γης Copernicus ο Οκτώβριος του 2022 ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη. Τη στιγμή που τα επιστημονικά δεδομένα είναι πλέον συντριπτικά και η κλιματική κρίση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, έχουμε την τύχη του μέλλοντός μας στα χέρια μας, καθώς είμαστε η τελευταία γενιά που γνωρίζει ότι καταστρέφουμε τον πλανήτη και η τελευταία που μπορει να κάνει να κάνει κάτι γι’ αυτό και να εξασφαλίσει την ευημερία της, μέσα από τις μεγάλες μάχες που έχουμε να δώσουμε για τη φύση, την υγεία και την ασφάλειά μας.

ΜΟΝΟ ΤΟ 2022

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 κατέγραψαν νέο ρεκόρ με 417,2 ppm και οι ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις βρίσκονται 51% πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

Η Ευρώπη βίωσε το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ, με ημερήσια ακραία θερμοκρασία άνω των 40°C σε ορισμένες περιοχές της δυτικής Ευρώπης, σπάζοντας τοπικά και εθνικά ρεκόρ.

ΑΚΡΑΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Κατά τους μήνες Ιούλιο - Αύγουστο καταγράφηκαν στο Πακιστάν βροχοπτώσεις ρεκόρ προκαλώντας πλημμύρες που κόστισαν τη ζωή σε περίπου 1.700 ανθρώπους και εκτόπισαν περίπου 7,9 εκατομμύρια.

Τα τελευταία χρόνια η ανθρωπότητα έχει γίνει μάρτυρας ακραίων καιρικών φαινομένων και καταστροφών που πέντε χρόνια πριν θα μας φαίνονταν αδιανόητα. Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη είναι μόλις 1,1°C πιο υψηλή σε σχέση με τις απαρχές της βιομηχανικής επανάστασης και κάθε νέα δεκαετία αυξάνεται.

Ποιος φταίει; Τα αέρια του θερμοκηπίου που προκαλούνται από την καύση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η εντατική κτηνοτροφία και η καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων, όπως είναι τα δάση και οι ωκεανοί, είναι ίσως τα βασικότερα αίτια.

Αντί λοιπόν να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος, αλλάζοντας όλες τις βρόμικες συνήθειες που έφεραν το κλίμα στα όρια της κατάρρευσης, η διεθνής κοινότητα δείχνει να βρίσκεται σε λήθαργο.

Οι εθελοντικές δεσμεύσεις των κρατών, στο πλαίσιο της Συνθήκης του Παρισιού, για απεξάρτηση από τον άνθρακα αποδείχθηκαν πολύ κατώτερες των κρίσιμων περιστάσεων. Με τις ισχύουσες δεσμεύσεις, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη θα ξεπεράσει τους +3°C ως το τέλος του αιώνα που συνεπάγεται αχαρτογράφητες καταστάσεις ραγδαίων και εξαιρετικά απρόβλεπτων επιπτώσεων.

Είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζει και η τελευταία που μπορεί να δράσει.

Το καναρίνι στο ορυχείο

Τα πιο ευαίσθητα οικοσυστήματα, όπως είναι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και οι πόλοι της γης, λειτουργούν σαν τα καναρίνια στο ορυχείο, δίνοντάς μας μία πρόγευση των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Oι πρώτοι μεταλλωρύχοι επειδή τα ανθρακωρυχεία δεν είχαν κανένα σύστημα ασφαλείας, κατέβαζαν κλουβιά με καναρίνια. Εάν τα καναρίνια αρρώσταιναν έπρεπε να φύγουν γρήγορα γιατί υπήρχαν βλαβερά και επικίνδυνα αέρια στην ατμόσφαιρα.

τι σημαινει αυξηση 1,5°C και 2°C για την Ελλαδα

+1,5°C

  • Οι δασικές εκτάσεις που θα καίγονται ετησίως θα αυξηθούν κατά 41%
  • Οι ακραίοι καύσωνες που κανονικά εμφανίζονται μία φορά στα είκοσι χρόνια, θα αυξηθούν κατά 173%
  • Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις θα αυξηθούν κατά 10%

+2°C

  • Οι δασικές εκτάσεις που θα καίγονται ετησίως θα αυξηθούν κατά 62%
  • Οι ακραίοι καύσωνες κατά 478%
  • Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις κατά 21%.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Για να μπορέσουμε να βγούμε από την κλιματική και οικολογική κρίση και για να μην οδηγηθούμε στην κατάρρευση του ανθρώπινου πολιτισμού και της φύσης γύρω μας, χρειάζεται να πάρουμε φιλόδοξα μέτρα για το περιβάλλον και το σταθερό κλίμα.

Θα πρέπει να αφήσουμε πίσω όλες τις ρυπογόνες και καταστροφικές για τον πλανήτη συνήθειες και να στοχεύσουμε σε ένα καθαρό μέλλον.

Για αυτόν τον λόγο, ως WWF Ελλάς, με οδηγό τα πιο σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, πιέζουμε κυβερνήσεις για γενναίες και φιλόδοξες πολιτικές προστασίας του κλίματος, για βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες και για παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Αναδεικνύουμε συγκεκριμένες εναλλακτικές δραστηριότητες για τις οικονομίες που είναι εξαρτημένες από τα ορυκτά καύσιμα, μαχόμαστε για την κλιματική δικαιοσύνη, προτείνουμε λύσεις καθαρής ενέργειας και μαζί με την κοινωνία των πολιτών διεκδικούμε ένα βιώσιμο και ασφαλές μέλλον για όλους.

Τι θέλουμε να αλλάξουμε

  • συνδιαμορφώνουμε μαζί με πολίτες και φορείς πρόταση εθνικού κλιματικού νόμου με στόχο τη θωράκιση της χώρας από τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης
  • υποβάλλουμε πολιτικές προτάσεις και πρακτικές λύσεις και αναλαμβάνουμε νομικές δράσεις ώστε να αποδεσμευτεί πλήρως η Ελλάδα από τα ορυκτά καύσιμα μέσα από την παραγωγή καθαρής ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα
  • πιέζουμε τους φορείς λήψης αποφάσεων και ενημερώνουμε τους πολίτες ώστε να στηρίξουν πολιτικά μέτρα και εργαλεία για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας με όρους ενεργειακής δημοκρατίας
  • αναλαμβάνουμε δράση από τις τοπικές κοινότητες έως Βρυξέλλες ώστε να πετύχουμε τις απαραίτητες αλλαγές στο πολιτικό και νομικό πλαίσιο για το κλίμα και την ενέργεια

Συνδιαμορφώσαμε την πρώτη πρόταση εθνικού κλιματικού νόμου!

Με στόχο τη θωράκιση της Ελλάδας από τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης, συνδιαμορφώσαμε μαζί με πολίτες και φορείς την πρώτη πρόταση εθνικού κλιματικού νόμου.

Το ιστορικό εγχείρημα συγγραφής του πρώτου κλιματικού νόμου για την Ελλάδα, που ξεκίνησε τον Οκτώβρη 2020 με διεξαγωγή έρευνας γνώμης, ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο 2021 με επιτυχία και μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, έπειτα από δύο μήνες δημόσιας διαβούλευσης και χάρη στη συμβολή 13 οργανώσεων και φορέων, αλλά και εκατοντάδων πολιτών που συμμετείχαν ενεργά.

Στο τελικό κείμενο ενσωματώθηκε η πλειονότητα των σχολίων που κατατέθηκαν (άγγιξαν τα 500), ενώ προστέθηκαν επίσης σημαντικές βελτιώσεις και τροποποιήσεις. Το τελικό κείμενο εστάλει τον Ιανουάριο 2022 στον πρωθυπουργό, την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και τους βουλευτές, ως μία ουσιαστική συμβολή στο πλαίσιο της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας που έχει ήδη ξεκινήσει για τη σύνταξη σχεδίου κλιματικού νόμου.

Νέα πλατφόρμα διαλόγου για τη φύση και το κλίμα

Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ανοιχτής διαβούλευσης για την πρώτη πρόταση εθνικού κλιματικού νόμου, η πλατφόρμα klimatikosnomos.gr εξελίσσεται.

Μπες στο ecodialogues.gr, την νέα πλατφόρμα διαλόγου που φιλοξενεί ακόμα περισσότερες διαβουλεύσεις και προτάσεις πολιτικής και πάρε μέρος στην βελτίωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των πολιτικών για τη φύση και το κλίμα!

Υπεύθυνος προγράμματος: Αλέξανδρος Μουλόπουλος

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή δεν αφορά πλέον τις επόμενες γενιές αλλά τη δική μας. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο και αδιέξοδες πολιτικές. Έχουμε πλέον τα μέσα, τη γνώση, την τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό να κάνουμε το βήμα προς τα εμπρός. Η αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης είναι ένας αγώνας που δεν μπορούμε να δώσουμε μόνοι μας, αλλά χρειαζόμαστε την υποστήριξη όλων σας.

ΝΕΑ

Περισσότερα

NEWSLETTER